Mihai Tudose – cântecul de lebădă al lui Liviu Dragnea

 

 

Mihai Tudose este varianta cu care liderii PSD s-au prezentat la Cotroceni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Ministru al Economiei în guvernul Grindeanu, Tudose este unul dintre cei care nu au trecut testul la raportul de evaluare al PSD, în dreptul Ministerul Economiei având zero măsuri îndeplinite.

Este greu de spus la ce s-a gândit Liviu Dragnea când a decis să-l nominalizeze pe Mihai Tudose, dar probabil că motivul real rămâne faptul că nici unul dintre ceilalți pesediști propuși nu a acceptat să fie nominalizat pentru funcția de prim-ministru. Și cum să fi acceptat, de altfel, după ce au văzut ce s-a întâmplat cu Sorin Grindeanu...

 

„Performanțele” lui Tudose

 

Guvernul Grindeanu a fost demis pentru lipsa de performanță în implementarea programului de guvernare. Nominalizarea lui Tudose ca premier ar putea să te ducă cu gândul că a fost cel mai performant ministru al Cabinetului Grindeanu. Dar o privire asupra evaluării implementării programului de guvernare făcută de PSD ne arată că, în domeniul „Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget” sunt 40 de măsuri neîndeplinite, patru – realizate parțial și 17 măsuri îndeplinite. Una dintre măsurile îndeplinite este legea salarizării unitare adoptată de Parlament - negocierea legii și creșterea bugetului pentru salariații bugetari cu 32 miliarde lei (plus 56%) până în 2020. De asemenea, s-a adoptat în Parlament eliminarea CASS pentru pensionari și a impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, precum și eliminarea a 102 taxe fiscale. Printre măsurile neîndeplinite se numără Codul economic al României, reducerea TVA de la 20% la 18%, impozit zero pentru veniturile mai mici de 2.000 de lei pe lună.

În domeniul Economie se stă chiar mult mai rău: 17 măsuri neîndeplinite, două măsuri realizate parțial și zero măsuri îndeplinite. Măsurile realizate parțial se referă la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții și la Fondul Național de Dezvoltare. Între măsurile neîndeplinite se află programul pentru atragerea de investiții străine cu valoare adăugată mare, care trebuia să înceapă în 2017.

 

Cine este noul prim-ministru

 

Mihai Tudose este unul dintre cei mai vechi membri al PSD, implicat în mai multe scandaluri de-a lungul timpului, majoritatea aruncând suspiciuni asupra legăturilor sale foarte strânse cu SRI.

Imediat după condamnarea lui Liviu Dragnea, Victor Ponta a provocat un scandal de proporții vorbind despre ofițerii acoperiți din PSD, sursele vremii indicând faptul că Ponta s-ar fi referit la Mihai Tudose. „Ca să răspund tuturor celor care mă întreabă: cred că Liviu Dragnea NU trebuie să îşi dea demisia din funcţia de Preşedinte al PSD! Trebuie să ţină Partidul unit, să câştige alegerile locale şi parlamentare şi să ferească PSD de toţi «ofiţerii» acoperiţi sau descoperiţi care vor să îl preia! Clar?”, a scris atunci Victor Ponta pe Facebook. Ulterior, fostul premier a revenit și a spus că: „Pentru că am văzut interpretările din presă vreau să precizez că atunci când am scris de «ofiţerii» care vor să preia puterea în PSD NU mă refeream la Valeriu Zgonea - ci la un vicepreşedinte PSD, fost ministru în Guvern (dacă va fi nevoie le voi spune colegilor mei despre cine este vorba)!”. Portretul i se potrivește – ați ghicit! – lui Mihai Tudose.

Tudose a intrat în 2015 în atenția opiniei publice, fiind acuzat că a plagiat în teza de doctorat. Aceasta a fost obținută la Academia Națională de Informații, sub îndrumarea lui Gabriel Oprea, la rândul său acuzat de plagiat, acestuia din urmă fiindu-i retras titlul de doctor. Urmare a scandalului izbucnit, înainte să se facă vreo verificare asupra acuzelor de plagiat, Mihai Tudose a făcut cerere pentru renunțarea la titlul de doctor: „Eu am făcut o cerere în care spun că renunţ, că nu mai, dar nu ştiu dacă s-a aprobat sau nu, dacă e de analizat sau nu. Mi se pare jenant să mă duc în faţa unei comisii care s-a antepronunţat. Pentru ce? Nu am profitat de titlul ăsta, n-am avut spor de vechime, bani, n-am profesat în baza lui, nu am luat niciun examen în baza lui. Am făcut aceste studii pentru mine, efectiv pentru mine, pentru nivelul meu de a înţelege ce se întâmplă în jur. Dacă chestia asta deranjează la oamenii politici, am înţeles. Pot trăi şi fără el”.

 

CV oficial

 

Tudose, în vârstă de 50 de ani, a terminat facultatea în 1995 şi a deţinut pe rând funcţia de şef birou senatorial, în perioada 1992-1999, apoi, timp de un an, a fost jurist la SC Farex SA Brăila şi consilier judeţean, iar din 2000 până în prezent a fost deputat. După ce, în 2006 a urmat cursurile Colegiului Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2007 a obţinut un master în Politici Economice Europene la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar în 2010 a devenit doctor al Academiei Naţionale de Informaţii. Este membru al FDSN din 1992, apoi timp de patru ani a fost secretar organizatoric, preşedinte al filialei Brăila a PSD şi lider al organizaţiei municipale, fiind ales recent lider al filialei judeţene. Conform ultimei declarații de avere, Mihai Tudose împreună cu soția sa au încasat 154.837 lei anul trecut. De asemenea, Tudose deține două autoturisme marca Mercedes și un apartament de 97 de metri pătrați în Brăila, plus o colecție filatelică în valoare de 30.000 de euro. În septembrie 2016, Tudose a mai încasat 90.000 de euro în urma vânzării unui autoturism.

 

Klaus Iohannis a acceptat propunerea

 

Deși multă lume se aștepta ca președintele Klaus Iohannis să refuze nominalizarea lui Mihai Tudose – acesta din urmă neîndeplinind criteriile de integritate solicitate de președinte pentru funcția de prim-ministru –  totuși, luni seara, Tudose a fost nominalizat ca noul prim-ministru al României. 

Se speculează faptul că principalul motiv pentru care Iohannis a acceptat să-l nominalizeze pe Tudose ar fi tocmai vulnerabilitatea acestuia în fața diverselor atacuri, fapt care va duce, inevitabil, la certuri în PSD, la scăderea încrederii în acest partid și, probabil, la asigurarea căștigării viitoarelor alegeri prezidențiale tot de către Klaus Iohannis. 

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi a explicat ce urmărește, de fapt, Liviu Dragnea prin numirea unui personaj cu evidente neajunsuri în funcția de premier: „Prioritatea lui Dragnea în următorul an este Fondul Suveran de Dezvoltare. Și cele 10 miliarde de euro implicate de acesta. Grindeanu a fost înlăturat pentru că evita să își asume proiectul (faraonic și cu potential de fraudare), în timp ce Tudose este creatorul și promotorul ideii. Cele 10 miliarde de euro ale Fondului Tudose se adaugă, nota bene, celor peste 9 miliarde de euro destinate modernizării Armatei. Sunt bani la care Dragnea este foarte sensibil, el atacând deschis șeful Statului Major pe tema unuia dintre contractele de înarmare și arătându-se «pe surse» nemulțumit de actualul ministru al Apărării – mai degrabă apropiat de specialiști decât de partid. Pe scurt: Mihai Tudose este cheia cu care Dragnea își propune să țină sub control 20 de miliarde de euro”.

Pe de altă parte, nominalizarea lui Tudose a stârnit nemulțumiri evidente atât în interiorul PSD, cât și în ALDE. Președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a declarat public că Mihai Tudose nu are anvergura necesară pentru a conduce un guvern, fapt pentru care s-a și abținut la votul pentru acesta din Comitetul Executiv al PSD. Mai mulți parlamentari social-democrați au anunțat că vor vota împotriva unui guvern cu Mihai Tudose premier, fapt pentru care o eventuală validare a acestuia de către Parlament stă sub semnul întrebării, emoțiile liderilor PSD fiind chiar mai mari decât în cazul moțiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu.

Orice s-ar întâmpla, este extrem de posibil ca această mișcare să fie cântecul de lebădă al lui Liviu Dragnea în PSD, deciziile controversate pe care acesta le-a impus partidului în ultimul timp creând un mare val de nemulțumire. Val care abia așteaptă să se spargă.

Delia GRIGORE