Concomitent cu nominalizarea lui Mihai Tudose, ies la iveală și motivele pentru care Liviu Dragnea a urgentat demiterea lui Sorin Grideanu. Astfel, conform informațiilor apărute în spațiul public, exista temerea că  guvernul îl va scoate pe Liviu Dragnea din scenă, printr-o Ordonanță de Urgență emisă în vacanța parlamentară. 

Secretul mișcării poate fi găsit în motivarea  privind decizia din 4 mai 2017: „Revine, aşadar, Parlamentului sarcina de a realiza o corelare necesară între condiţiile de acces în funcţia de membru al Guvernului şi cea de membru al Parlamentului, având în vedere, pe de o parte, compatibilitatea între cele două funcţii (...) şi, pe de altă parte, exigenţa ca exponenţii celor două puteri ale statului să beneficieze de condiţii similare de acces în funcţie, evitându-se situaţia ca, deşi compatibile la nivel constituţional, cele două funcţii devin incompatibile prin efectul unei legislaţii infraconstituţionale, în sensul că legea impune condiţii suplimentare care le face de jure incompatibile a fi exercitate simultan”. Altfel spus, fie era eliminat paragraful din Legea organizării guvernului care nu permite persoanelor condamnate penal să devină miniștri, fie se introducea aceeași interdicție și în Parlament.

Pentru a se conforma deciziei CCR, dar și pentru a scăpa de Dragnea, care l-a umilit de nenumărate ori în public, făcându-l să pară doar o simplă marionetă, Sorin Grindeanu ar fi lucrat, împreună cu Victor Ponta, la un proiect de OUG prin care interdicția de a ocupa posturi în Guvern să fie extinsă la nivelul Parlamentului, pentru persoanele condamnate penal. O astfel de ordonanță ar fi fost votată în parlament de PNL și USR, alături de unii dintre parlamentarii puterii nemulțumiți de echipa Dragnea-Tăriceanu. O dată cu începerea vacanței parlamentare, Guvernul putea pune în acord legea cu decizia CCR prin ordonanță de urgență, iar Liviu Dragnea își pierdea mandatul. 

 

Semne de întrebare și pe vot

 

Este sau nu adevărat acest scenariu? Greu de crezut că vom afla vreodată. Totuși, este cert faptul că au existat probleme mari în ceea ce privește votul pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Conform unei analize făcute de stiripesurse.ro, deși au fost anunțate oficial 251 de voturi la moțiune, înregistrările video arată că au votat doar 249 de parlamentari. Este adevărat și faptul că două voturi nu schimbă nimic în rezultatul final, dar ele ridică mari semne de întrebare asupra posibilității fraudării votului în Parlament. 

George FLAVIAN