Premierul Sorin Grindeanu a susținut miercuri ultima conferință de presă la Palatul Victoria, în calitate de prim-ministru al României. Anunțată ca o conferință de bilanț a celor șase luni de guvernare, întâlnirea premierului cu mass-media s-a transformat în puțin bilanț – mult atac la Dragnea – sfaturi pentru Tudose – și promisiuni de dezvăluiri în viitor.

„Pentru mine aceste şase luni reprezintă o experienţă semnificativă în administraţia centrală, o lecţie de viaţă pe care mi-am însuşit-o. Există şi un lucru care m-a pus pe gânduri – dorinţa unui singur om de a face rău şi de a strânge cât mai multă putere într-o singură mână. Poate că în următoarele două-trei luni vom înțelege cu toții ce l-a împins să ia toate aceste decizii”, a afirmat Sorin Grindeanu. 

 

Bilanț

 

„Vreau să mă uit în trecut și la lucrurile bune pe care le-am făcut colegii mei din Guvern și din Parlament. Investițiile străine au fost mai mari cu 1,3 miliarde de euro, un nivel record al exporturilor, 11,5% mai mare decât în perioada anului trecut, rata șomajului.

Acest Guvern a fost lovit de două crize politice majore care au afectat România. A fost marcat la început de cele mai mari proteste de după 1989 și și-a încheiat activitatea printr-o premieră politică în Europa, când președintele partidului de guvernare și-a dat jos propriul Guvern în urma unei analize mincinoase și din dorința de a strânge cât mai multă putere.

Din cauza declarațiilor de remaniere din ultima vreme, s-a creat un puternic sentiment de nesiguranță. Rezultatele acestei crize le vom vedea foarte curând. Nimănui nu-i vor plăcea aceste lucruri, nici românilor, nici investitorilor”.

 

Sfaturi pentru Tudose

 

„În ciuda faptului că avem această creștere economică de 5,7%, nu colectăm suficient de bine. N-am găsit răspuns, de exemplu, la următoarele trei întrebări. 1. De ce în condițiile în care consumul a crescut cu 10%, încasările din TVA înainte de rambursuri sunt cu minus 7%? 2. De ce activele la accize au scăzut cu 6,8% în condițiile în care consumul de produse accizabile a crescut cu 6,5%? 3. Cum se face că avem cea mai mare creștere economică din UE, 5,7%, dar încasările la impozitul pe profit au scăzut cu 5,9%? Îl îndemn pe dl premier Mihai Tudose, viitor prim ministru, să se uite foarte atent la aceste lucruri, să schimbe echipa de la ANAF”.

 

Sesizare la CCR

 

Sorin Grindeanu a condamnat, totodată, procedura de vot de la moţiunea de cenzură, când parlamentarii PSD-ALDE au fost verificaţi de trei ori cum își exercitau votul, în conformitate cu decizia partidelor din coaliţie. Grindeanu a cerut secretariatului general să sesizeze Curtea Constituțională a României.

„I-am rugat pe cei de la Secretariatul General al Guvernului să găsească o soluţie să facă o solicitare la CCR în numele Guvernului, prin care să protejăm dreptul fundamental al parlamentarilor de a-şi proteja voturile. Ce s-a întâmplat la moțiunea de cenzură cu acest spectacol cu filtre și arătatul votului nu ar trebui să se mai întâmple în Parlament. Ține de demnitate și de onoare. Votul trebuie să fie secret. Să găsească o soluție pentru viitor. Este bine pentru sănătatea democrației”, a declarat Grindeanu. 

Reacția fostului (de acum) premier vine după ce, la votul pentru moţiunea de cenzură de miercurea trecută, parlamentarii PSD şi ALDE au fost obligaţi să voteze la vedere, deşi votul era unul secret, cu bile. De altfel, în urne au fost două voturi în plus faţă de numărul celor care au votat, fapt care ridică serioase semne de întrebare asupra posibilității ca votul să fi fost fraudat. Este foarte clar, în același timp, că foarte mulți parlamentari PSD, care inițial îl susțineau pe Sorin Grindeanu, au votat moțiunea de cenzură împotriva cabinetului său tocmai de frica de a nu fi sancționați pe linie de partid.

 

Reproșuri

 

Întrebat fiind ce își reproșează din cele șase luni în care a fost prim-ministrul României, Sorin Grindeanu a zis: „Faptul că am așteptat prea mult ca anumite decizii, care poate țineau în mod direct de actul de guvernare, să aibă OK-ul și de la coaliția de guvernare. Se va dovedi în viitor că acest lucru nu este potrivit pentru o guvernare coerentă și corectă. Ăsta ar fi principalul reproș pe care mi-l fac”.

 

Atenționări

 

În ultima sa zi în fruntea Guvernului, Sorin Grindeanu i-a mai atras atenția noului premier, Mihai Tudose, în privința lui Liviu Dragnea. Prim-ministrul interimar le-a spus foștilor săi colegi din Guvern că nu le poartă pică pentru criticile aduse înainte și după moțiunea de cenzură care i-a adus demiterea: „Mă scuzați, eu sunt absolvent de științe exacte, stau bine cu logica, dar mi se pare un exercițiu impecabil de logică ce s-a întâmplat acum. La o săptămână după cele două CEx-uri, tot mai mulți oameni și-au dat seama că demiterea Guvernului nu a avut legătură cu ce s-a spus în public. Mihai Tudose să se pregătească de momentul de peste câteva luni când îi va veni rândul. Lui Mihai Tudose îi place șahul și să gândească foarte bine mutările viitoare. Ce e mai grav e că această criză politică a creat probleme în politica reală. Acest circ politic generat de o singură persoană va fi plătit de fiecare român în parte.

Aș vrea să le transmit foștilor colegi din echipa guvernamentală că nu-i condamn. Știu că e dificil să te pui în situația de a primi indicații de la șeful partidului de guvernare care erau în contradicție cu ce spunea șeful Guvernului. Le dau un sfat celor din viitoarea echipă: să realizeze un lucru, că Guvernul nu este al unui singur om, al lui Grindeanu, al lui Dragnea sau al lui Tudose, este Guvernul României. Acest lucru trebuie să fie proritatea Guvernului. Miniștrilor le urez mult succes și sper să facă foarte multe lucruri bune în viitor”

 

Altă întrebare

 

Pe finalul conferinței de presă, Sorin Grindeanu a fost întrebat dacă ar dori să transmită ceva celor care au protestat în Piaţa Victoriei în ianuarie şi februarie.

Răspunsul, sec, dar cu simțul umorului: „Că au făcut bine. Altă întrebare!”.

Revenind, fostul premier a catalogat OUG 13/2017 ca fiind „un minus” al mandatului său: „Este o discuţie pe care nu pot să o restrâng la un singur răspuns. În această perioadă au venit şi anumite decizii ale CCR, care, într-o anumită formă, spun anumite lucruri care erau contestate. Să dau un exemplu, CCR a dat între timp o decizie prin care se spune că trebuie să existe prag. Sigur, nu se spune valoarea, dar trebuie să existe prag. În mod cert, modul în care a apărut Ordonanţa 13, toată acea desfăşurare, aş trece-o la minusuri”, a spus Grindeanu. Întrebat fiind unde ar încadra OUG 14/2017, el a mai zis: „Haideţi să le privim împreună. Mi-e greu să le separ”.

 

O vară fierbinte

 

Grindeanu a mai afirmat că va spune toate lucrurile legate de OUG 13/2017 „la vară”. De altfel, surse apropiate de Sorin Grindeanu spun că acesta ar fi afirmat că va urma o vară extrem de „fierbinte” de la Timișoara. Rămâne de văzut cum va acționa în continuare fostul prim-ministru al României.

George FLAVIAN