Joi, 14 februarie, camerele reunite ale parlamentului României au continuat dezbaterile privind Proiectul legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.
În cadrul acestei ședințe în plen, la propunearea deputatului liberal Robert Sighiartău („...vin înainte-a dumneavoastră cu un Amendament, un Amendament, nu susținut numai de Partidul Național Liberal și de mine, un Amendament susținut de peste 32.000 de semnături online, pe care le-am adunat în ultimele trei zile și un Amedament susținut de cei peste 4,3 milioane de copii care trăiesc în România”), aleșii națiunii au dat curs îndemnului liberalului de Bistrița Năsăud, secretar general al P.N.L. și au votat Amendamentul propus de domnia sa, pentru a se majora alocația copiilor.
„Avem o alocație de 84 de lei, asta înseamnă 2 lei pe zi, o bătaie de joc. O bătaie de joc, pentru că, în Uniunea Europeană, ne situăm pe ultimul loc, asta având în vedere că, din punct de vedere demografic, stăm extrem de prost. Rata natalității este cea mai scăzută din ultimii 100 de ani, iar voi, prin măsurile voastre de guvernare, ați reușit să trimiteți în Diasopra, numai anul trecut, peste 300.000 de români. În contexul acesta, vă cer respectuos, în numele copiilor și al viitorului României, să votați acest Amendament. Nu aveți, absolut nicio scuză să nu votați acest Amendament! Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la Anexa 3/20/01 al Ministerului Muncii, Titlul 9, Asistanță Socială, cu 2.130.528 mii lei, pentru majorarea alocației de stat pentru copii, începând cu data de 1 martie 2019. Majorarea alocației, de la 84 de lei, la 150 de lei, iar pentru copiii de la 0 la 2 ani, de la 200 de lei, la 300 de lei. Votul dumneavoastră va fi înregistrat de români. Votați responsabil!”
Au votat, 243 parlamentari prezenți, dintre care, 123 au votat pentru, 119 împotrivă, o singură abținere fiind înregistrată.
La finalul votului, deputatul liberal a rostit: „Astăzi, a câștigat România și viitorul României! Felicitări, tuturor celor care n-ați ascultat nici de Dragnea, nici de P.S.D., nici de conducerea guvernului! Mulțumesc mult!”
Astfel, potrivit acestui Amendament, de la 1 martie 2019, alocațiile copiilor vor crește, așa cum au fost votate în Parlament. Sumele au fost incluse în bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale a fost adoptat de plenul reunit al parlamentului, cu 265 de voturi favorabile, 8 împotrivă şi 6 abţineri.


Cornel Seracin
Foto: www.cdep.ro