Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat cu 218 voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi 3 abţineri hotărârea parlamentară privind referendumul consultativ solicitat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema Justiţiei, eliminând recomandările făcute în Comisiile Juridice din Parlament.
Deputatul PSD Florin Iordache a solicitat reluarea votului în Parlament asupra articolului unic din Hotârârea privind referendumul pe justiţie, după solicitările
pentru eliminarea unor recomandări votate în Comisiile Juridice.
Anterior, parlamentarii au aprobat Hotărârea privind referendumul pe tema Justiţiei cu 263 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și o abţinere.
Liderul grupului parlamentarl PNL, Raluca Turcan, a solicitat eliminarea recomandărilor făcute de Comisiile parlamentare după sintagma „sesizarea CCR cu privire la ordonanţe” din textul scrisorii preşedintelui Klaus Iohannis.
Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat, anterior, favorabil solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiţiei pe data de 26 mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European.
Textul scrisorii preşedintelui Klaus Iohannis privind referendumul consultativ pe justiţie este următorul:
„În temeiul dispoziţiilor art 90 din Constituţie, precum şi ale art 2. şi art 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional:
- interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie;
- interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.
Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate”.
La patru zile distanţă, şeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes naţional care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. (A.B.)