Alegerile europarlamentare din 26 mai au stabilit un record în ceea ce privește participarea românilor la vot: nu mai puțin de 49,02% au votat la aceste alegeri.
Conform rezultatelor provizorii date publicității de Biroul Electoral Central, procentele obținute de competitorii la alegeri au fost:
1. PNL – 26,35%
2. PSD – 23,16%
3. USR-PLUS - 21,24%
4. Pro România – 6,77%
5. UDMR – 6,19%
6. PMP – 5,64%.
Celelalte partide nu au întrunit pragul electoral, marea surpriză fiind ALDE, care a obținut doar 4,13% din opțiunile exprimate.

Lista europarlamentarilor români:
PNL: Ioan-Rareş Bogdan, Mircea-Gheorghe Hava, Siegfried Vasile Mureşan, Vasile Blaga, Adina-Ioana Vălean, Daniel Buda, Dan-Ştefan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian-Silviu Buşoi, Marian-Jean Marinescu.
PSD: Rovana Plumb, Carmen-Gabriela Avram, Iulian-Claudiu Manda, Cristian-Vasile Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Adrian-Dragoş Benea.
USR-PLUS: Dacian Julien Cioloş, Cristian Ghinea, Dragoş-Nicolae Pîslaru, Clotilde-Marie-Brigitte Armand, Ioan-Dragoş Tudorache, Nicolae-Bogdănel Ştefănuţ, Vlad-Marius Botoş, Ramona-Victoria Strugariu.
UDMR: Iuliu Winkler, Lorant-Gyorgy Vincze.
PMP: Traian Băsescu, Eugen Tomac.
PRO România: Victor Ponta, Corina Creţu.
În cazul europarlamentarilor ProRomânia, Victor Ponta a anunţat încă din luna februarie că nu va merge în Parlamentul European, locul său urmând a fi luat de următorul candidat, respectiv fostul premier MIhai Tudose. ”Eu voi fi pe listă, pentru că avem încă o muncă politică de dus, de legat numele nostru de ProRomânia. Voi fi pe listă, dar nu merg la Parlamentul European pentru că nu consider important, consider foarte important, dar cred că este mai mare nevoie de mine în Parlamentul de la Bucureşti”, a declarat pe 25 februarie Victor Ponta.
De remarcat este și faptul că, în conformitate cu o analiză realizată de România Curată înainte de alegeri, România trimite în Parlamentul European nu mai puțin de 23 de europarlamentari care nu îndeplinesc criteriile de integritate enunțate de Coaliția pentru un Parlament Curat încă din anul 2004 (profituri necuvenite de pe urma funcției, fraudă academică, trimiteri în judecată pebtru fapte de corupție sau penale, nepotism, traseism, autonomie față de serviciile secrete, atitudini discriminatorii față de minorități). În ordinea numărului de europarlamentari care nu îndeplinesc condițiile de integritate, partidele autohotne stau așa: PNL – 9, USR-PLUS – 6, PSD – 5, PMP – 2, Pro România – 1.
În ceea ce privește referendumul consultativ convocat de președintele Klaus Iohannis, prezența la vot a fost de 41,28% - mult peste cvorumul de 30% solicitat -, imensa majoritate a votanților exprimând opțiunea „Da” la ambele întrebări.

Timișoara

În ceea ce privește rezultatele înregistrate în Timișoara, oraș condus de primarul liberal Nicolae Robu, lucrurile au stat cu totul și cu totul altfel decât pe plan național. În ciuda victoriei generale, pe plan local PNL a suferit o înfrângere usturătoare, rezultatele arătând că USR-Plus a obținut 40,05% din voturi comparativ cu doar 23,31% obținute de PNL și 11,44% obținute de PSD. La nivelul județului Timiș, tot USR-Plus a câștigat alegerile cu 32,34%, urmat de PNL, cu 28,19% și PSD cu 13,68%.
Delia GRIGORE