Asta da, reînnoire. Lângă Ciolacu, Grindeanu lipsea! Vă mai aduceți aminte de el? De Grindeanu, vreau să zic. E băiatul acela din noua generație a PSD-ului, din „lupii tineri” pe care i-am tot așteptat și despre care am sperat să vină cu obiceiuri noi și metehne mai puține. Zadarnic. Din păcate, aceștia au venit mai flămânzi, mai lacomi și mai nerăbdători în a pune mâna pe putere, implicit cu accesul la „robinetele” statului pe care, de cum au ajuns, le-au sorbit și le-au secat fără jenă, fără scrupule, fără mamă și tată, cum s-ar spune, fără nici un Dumnezeu.

Dar pentru cei care au uitat fulminanta ascensiune al junelui informatician la bază, din părinți dascăli, născut pentru a fi șef, adică pentru a conduce, vreau să vă amintesc că, în octombrie 1996, a devenit membru PDSR, doi ani mai târziu avea să devină vicepreședinte al Organizației de Tineret a PDSR Timiș, iar în decembrie 2001 – vicepreședinte al Tineretului Social Democrat Timiș. A fost membru în Biroul Executiv Județean al PSD Timiș, membru în Consiliul Național al TSD și președinte executiv al Organizației Județene a PSD Timiș. A fost și viceprimar al municipiului Timișoara, loc de muncă în care s-a evidențiat prin excelență, nefăcând nimic. La alegerile din 2012 a obținut un mandat de deputat de Timiș din partea Partidului Social Democrat, funcție din care a demisionat la 30 iunie 2016, pentru a ocupa funcția de președinte al CJ Timiș.

Între 17 decembrie 2014 și 15 noiembrie 2015 a fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, în Guvernul Ponta. Important este faptul că Sorin Grindeanu a absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Științe Militare, Informații și Ordine Publică – Academia Națională de Informații, academie pe la care au trecut cu brio și Victor Ponta, și numeroși politicieni ai României din generația tânără și nu doar. Și dacă până aici a fost cum a fost, atunci după alegerile din 2016, care au fost câștigate de PSD, pe bază de prietenie și pescuit cu Livache, zis Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu avea să devină prim-ministru - o pălărie prea mare pentru el, după cum avea să se vadă mult mai repede decât a crezut chiar el. Pentru că atunci când Dragnea, cel care-l proptise într-o atare demnitate, i-a cerut să se retragă, Grindeanu s-a legat de fotoliul de prim-ministru, l-a chemat lângă el și pe bunul prieten Victor Ponta și nu a mai putut fi „dărâmat” decât printr-o moțiune de cenzură a partidului care tocmai îl acreditase pentru funcția de prim-ministru. Halal caracter. Dar acest copil minune al Caransebeșului va rămâne în istoria țării prin celebra Ordonanță 13, dată la ceas de seară, așa cum obișnuiau să atace lotrii, prin care nici mai mult, nici mai puțin, Guvernul condus de el a adoptat în ianuarie 2017 măsura controversată de a amnistia anumite fapte penale, măsură care a declanșat proteste publice.

Dar istoria nu se încheie aici. Același Livache, pentru a-i închide gura și a nu avea, vorba unui celebru predecesor PSD, „sula-n coaste”, îl unge încă odată pe acest tânăr minune într-o funcție maxi, ultra, extra bănoasă, mai precis director la ANCOM România, pentru, vorbește lumea, vreo 10.000 de euro acolo. Scump băiat, Grindeanu ăsta, la casa PSD-ului. De aici se vede însă cât a făcut PSD-ul, mai precis PSD Timiș, pentru acest june fără nici o valoare, ca să nu mai vorbim de caracter și alte cele.
În două cuvinte, când Livache i-a cerut demisia de prim-ministru, dacă Grindeanu era de bun simț și dorea ceva pentru Timișul (care atâtea foncții i-a dat) putea să spună: „Liviule, ori Livache, ori bunul meu prieten, de când ne dădeam în bărci la pescuit, tu m-ai uns în foncția asta când știai că nu-i de mine, acum tot tu vrei să mă dai jos. Bine, dar eu nu vreau 10.000 de euro la ALCOM, uite eu vreau un drum de centură pentru Timișoara, vreau un spital regional, o sală polivalentă, un nou stadion și uite-așa se alegea și Timișul cu ceva în urma Grindeanului, că el multe foloase a îndurat. Pentru că atunci, în acele momente, Livache-i dădea orice Grindeanului, numai să scape de rușinea unei moțiuni de cenzură împotriva celui pe care tocmai el la numit. Dar Grindeanu, nu. Grindeanu a vrut bănuții pentu el și atât. Acum, când sunt din nou ape tulburi prin PSD, hop și Grindeanu la mantinelă. A renăscut din propriul ANCOM și dorește, nici mai mult nici mai puțin, decât prim-vicepreședinte PSD. Acum, stând strâmb și judecând drept, pe acest Grindeanu propulsat de PSD Timiș și care nu a făcut nimic pentru Timiș, dar s-a ales cu o sinecură de 10.000 de euro pentru propria persoană, ce-l mână acum de dorul partidului, de dragul Timișului și de dorul patriei, de vrea să lase bunătate de 10.000 de ero cât colo și să se reîntoarcă la partid. Analizând ascensiunea acestui specimen, în gândirea lui grindeniană desigur socotește că va fi mai mare „cașcavalul” la partid, că altfel cum? De ce ar mai pleca el? Culmea este că fără nici o reținere, fără pic de rușine, s-a prezentat în fața pesediștilor din Timiș spre a le cere sprijinul să ocupe o funcție majoră în PSD la nivel național... Că așa ceva n-a mai văzut Banatul! Și dacă va ajunge Sorin Grindeanu într-o nouă funcție majoră, oricare ar fie ea, PSD Timiș, Timișoara și Banatul nu vor câștiga nimic. Pentru că Sorin Grindeanu va ști să tragă foloase doar pentru el. Și atât. Ca până acum. Strict pentru el. Și în încheiere mai vreau să adaug că nu știu câtă nevoie are acum Marcel Ciolacu de acest Sorin Grindeanu, dar dacă îl va lua în preajma lui și îi va da aripi, cât de curând Grindeanu „îl va hali cu fulgi cu tot!”.


Petru Vasile TOMOIAGĂ