Indignat peste măsură de faptul că centura de sud a Timișoarei nu apare pe Masterplanul Guvernului, aflat încă în dezbatere publică, primarul Timișoarei amenință  că va ieși în stradă. Masterplanul este un document strategic care va sta la baza planificării investițiilor în domeniul transporturilor și infrastructurii pentru perioada 2014-2030. Problema care l-a nemulțumit pe Nicolae Robu este că centura de ocolire a orașului nu apare în document. Cu alte cuvinte, nu vor fi alocați bani de la București pentru realizarea tronsonului, ceea ce înseamnă că, pentru încă șaisprezece ani, Timișoara nu va scăpa de traficul greu care provoacă poluare, praf și crăpături în zidurile clădirilor de pe lângă marile bulevarde, pe care tirurile sunt nevoite să le folosească pentru a ajunge dintr-un capăt în altul al orașului.
În fața acestei situații, Robu amenință că va ieși în stradă, și nu singur. El face apel și la populația Timișoarei. „Cred, în situația dată, că noi, timișorenii, trebuie să facem dovadă de unitate și de forță de reacție și, dacă nu primim un angajament ferm că acest Masterplan va fi completat cu obiectivele de interes pentru Timișoara, cu centura de sud și centura de vest, eu intenționez să organizez un miting apolitic, un miting de protest, printr-un apel la societatea civilă a Timișoarei, indiferent de simpatiile politice ale fiecăruia”, a spus primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Măsurile drastice pe care edilul-șef le are în calcul nu se opresc aici. El avertizează că următorul pas va fi interzicerea traficului greu pe străzile din interiorul orașului. „Vreau să conștientizez Guvernul că noi nu vom permite la nesfârșit ca Timișoara să fie traversată de tiruri și, pe cale de consecință, ca în Timișoara să fie degradate drumurile, afectate prin suprasolicitări, să se producă poluare, praf și vibrații care să afecteze clădirile. Dacă vom vedea că Guvernul nu înțelege cu vorba bună că astfel de obiective sunt esențiale pentru un oraș care e al treilea ca populație în țară, atunci vom vedea ce va face Guvernul când vom interzice trecerea tirurilor prin Timișoara, cu excepția celor care fac aprovizionarea”, a mai spus Nicolae Robu.
Nemulțumirea primarului vine ca urmare a afirmațiilor făcute de reprezentanții PSD Timiș, conform cărora Guvernul Ponta a alocat bani pentru lucrările centurii de sud a Timișoarei, ceea ce e o mare minciună, după cum afirmă Nicolae Robu: „Guvernul va asigura? Cum va asigura? Guvernul va face o mostră de rai pe Pământ în Timișoara, la nivel de declarații. Guvernul Ponta a dat zero lei, aștept să spună că a dat un milion de lei. Alocările pe hârtie pe mine nu mă interesează. Guvernul Ponta ne desconsideră și ne sfidează inteligența”, s-a revoltat Robu.
Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş, îl contrazice însă pe primarul municipiului: „Au fost discuţii de mai mult timp pe această temă, însă acum s-au finalizat. Centura de sud este parte a unei investiţii din fonduri europene, iar Guvernul va asigura partea de cofinanţare. Este un lucru îmbucurător pentru timişoreni. Am găsit multă înţelegere la Guvern, un alt lucru pentru care mă declar satisfăcut. Iar acesta este doar începutul, pentru că am avut mai multe negocieri cu domnul ministru Ioan Rus, urmând ca şi alte investiţii să fie sprijinite de Guvernul Ponta”, spune liderul judeţean, care recent a avut o întâlnire cu Ministrul Transporturilor, Ioan Buș.
Dincolo de declaraţii, se aşteaptă încheierea perioadei de dezbatere, pentru a afla dacă centura Timișoarei va fi inclusă sau nu în Masterplanul Guvernului.
Alexandra Dorina BUȘTEAN