De vorbă cu Florin Pădurean, antrenorul principal al echipei de fotbal feminin ACS Fortuna Becicherecu Mic

 

Începând din sezonul 2017-2018 al Superligii feminine de fotbal, prima divizie a țării, printre echipele care își vor disputa superlativele sezonului se va număra și echipa de fotbal feminin Fortuna Becicherecu Mic. Aceasta a reușit promovarea din seria a II-a a ligii I, după un parcurs în care a acumulat 11 victorii și a suferit doar trei înfrâgeri. Fortuna a acumulat 45 de puncte, înscriind 65 de goluri și primind 20. Pentru această promovare merită felicitări atât jucătoarele, cât și autoritățile locale, staff-ul tehnic și administrativ. Suntem convinși că fotbalul feminin, care este abia la început în comuna timișeană, va aduce multe satisfacții de acum înainte iubitorilor acestui sport din Becicherecu Mic și nu numai.

Se poate spune că unul dintre principalii artizani ai acestui succes este antrenorul Florin Pădurean, un tehnician tânăr dar ambițios, care nu se teme de muncă și care pare, cu fiecare obstacol pe care îl trece, și mai hotărât să facă treabă. Am stat de vorbă cu antrenorul fetelor de la Fortuna Becicherecu Mic despre sezonul recent încheiat, despre echipa pe care a creat-o, dar și despre provocările care o așteaptă în primul ei sezon în elita fotbalului feminin românesc.

 

- Pentru început, te rugăm să te prezinți, pentru cititorii noștri.

- M-am născut în anul 1987, la 1 februarie. Sunt absolvent al facultății de economie, apoi am urmat facultatea de educație fizică și sport la Timișoara și, în final, Școala de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu” UNEFS de la București. Fotbalul l-am practicat, ajungând, ca nivel de performanță, la nivelul ligii a doua, unde am bifat câteva partide în tricoul echipei CFR Timișoara. Apoi ar fi trebuit să semnez cu o echipă din Șimleul Silvaniei, dar am ales să plec în Italia, unde am jucat la nivelul ligii a IV-a. Aveam 19 ani. La 20 de ani, însă, m-am accidentat, am făcut o ruptură a mușchilor inghinali, care se înregistrează una la o mie de fotbaliști și nu se operază. A trebuit să mă întorc înapoi în țară, am jucat tot la nivelul ligii a IV-a, după care am plecat din nou în străinătate, în Germania. Acolo accidentarea a recidivat și în anul 2013 m-am întors definitiv în țară. Atunci mi-am început activitatea de antrenor. Mai întâi la EDU Sport Timișoara, la o grupă de copii și juniori, apoi am devenit antrenor-jucător la Racovița, în Liga a IV-a, alături de Mircea Șchiopu. Am fost apoi și la Becicherecu Mic, la copii și juniori, unde am antrenat alături de Alin Molcuț. Acesta a plecat apoi și am rămas eu.

 

- Cum s-a creat echipa de fotbal feminin de la Becicherecu Mic?

- Spre sfârșitul anului 2014, prin septembrie, am pus bazele echipei de fotbal feminin a Becicherecului Mic. În lunile aprilie și mai eu și Alin Molcuț am fost la Cupa Coca-Cola pe licee, unde noi participăm în calitate de organizatori, la nivel județean, de vreo trei-patru ani, și am văzut echipele din Lovrin, Gătaia, Recaș și cred că liceul alimentar din Timișoara. Le-am văzut, le-am dat câte o carte de vizită și am reușit să adun vreo șase-șapte fete dornice să joace fotbal. Deși eram angajat doar pentru grupele de copii și juniori, am demarat antrenamentele și cu fetele, cărora le-a plăcut. Am mai strâns jucătoare și am ajuns, la un moment dat, la 16 fete. În anul respectiv ne-am înscris în campionatul pentru juniori C, pentru a crea niște relații de joc, să văd cum se lucrează cu fetele. Și, apropo de aceasta, se lucrează mult mai greu cu ele decât cu băieții. L-am anunțat pe domnul primar Raimond-Ovidiu Rusu că am reușit să punem bazele unei echipe de fete, iar el mi-a răspuns că trebuie să vedem ce putem face. I-am propus să înscriem echipa la cel mai de jos nivel care era atunci, și anume Liga I, care a fost acum două sezoane. Cu relațiile de joc create la nivelul competiției de juniori, cu încă patru-cinci jucătoare aduse, am ajuns la un lot de 16 fete. În primul an de Liga I am mers sub numele de Nova Mama Mia. Din anul următor, m-am dus la București, am beneficiat și de serviciile avocatului primăriei, Cornel Cuc - căruia îi mulțumesc și pe această cale -, am făcut toate actele necesare și am creat clubul ACS Fortuna Becicherecu Mic, în anul 2016. Ne-am înscris în același campionat, cu aceleași fete. Am fost un pic stresați, pentru că s-a înființat și Liga a II-a și se zvonea că vom fi înscriși acolo. Am vorbit la federație, le-am explicat că am același lot ca și în sezonul trecut de Liga I și că vreau să promovez cât mai repede în Superligă. Iar anul acesta am promovat, ceea ce, consider eu, este un lucru foarte bun pentru o echipă nou înființată.

 

- Cum ai caracteriza campionatul recent încheiat?

- Campionatul a fost greu, cel puțin turul. Spun aceasta chiar dacă mi se pare că Fortuna a jucat mai bine în tur decât în retur. Când am început pregătirile pentru campionat, am avut în lot 16 fete. Trei dintre ele au plecat, din diferite motive, și am rămas, la începutul campionatului, cu doar 13 fete. M-am trezit, la foarte multe jocuri, doar cu 11 fete care au venit la meci. M-a ajutat, două etape, Camelia Crișan, care a fost căpitanul echipei în primul an, și care va rămâne aici acum, nu va mai pleca. În sezonul recent încheiat, Camelia a trebuit să plece, ceea ce a fost un pic dureros, să spun așa, dar în primele două etape am obținut victorii concludente cu Clujul și Satu Mare. Apoi a venit greul pentru că, indiferent că jucam acasă ori în deplasare, aveam doar 11-12 jucătoare pe foaie. La Oradea, de exemplu, ne-am dus în 11 fete, inclusiv portărița de rezervă, care nu a jucat în viața ei pe teren. La scorul de 1-1, în minutul 88, portărița noastră de rezervă a scăpat singură spre poartă și a marcat. A fost ceva incredibil!

 

- Cum decurg pregătirile pentru Superligă?

- Am transferat, ceea ce mă bucură foarte mult, o portăriță care a jucat până anul trecut la Craiova, are 30 de ani și o foarte mare experiență, Florentina Bertea. Apoi, a revenit Camelia Crișan, de care am amintit. E un lucru foarte îmbucurător, pentru că este un fundaș central foarte, foarte bun. Joacă la fel ca un băiat. Mai aștept un nume destul de sonor din Superligă. Dar vreau să spun că jucătoarele actuale de la Fortuna sunt foarte bune, și ca echipă, și individual, numai că trebuie foarte bine pregătite.

Preconizez ca reunirea lotului să aibă loc la sfârșitul lunii iulie, pentru că, din ce am înțeles de la federație, campionatul va începe în primul week-end din luna septembrie. Până atunci, vreau să avem patru-cinci săpătămâni de pregătire. Dacă voi reuși să am toate fetele, ne gândim și la un cantonament. Dacă nu, vom face pregătire în regim de cantonament la Becicherecu Mic, cu două antrenamente pe zi. Încerc, deși e foarte greu, să aduc și un antrenor cu portarii la echipă, pentru că ar fi un lucru benefic. Aș putea și eu să mă ocup de pregătirea specifică a portarilor, însă e foarte greu să fac și una, și alta.

 

- Cine sprijină financiar echipa?

- Ne sprijină, din acest punct de vedere, Casa Rusu, domnul Călin Pașca, cel care este și președinte, proprietarul morii Crompan, și domnul Gheorghe Ungureanu, patronul firmei Interrelu. Și mai sunt și autoritățile locale. Fiecare ne ajută după cum poate. Spre exemplu, după fiecare joc, luăm masa la UGH Prest Serv, a domnului Gheorghe Ungureanu, domnul Călin Pașca se ocupă de transferuri, de bugetul clubului, împreună cu domnul primar Raimond-Ovidiu Rusu. Așadar, beneficiem și de sponsorizări private.

 

- Care este componența staff-ului tehnico-administrativ?

- Eu sunt antrenor principal, Gelu Haidău este antrenor secund, iar domnul Călin Pașca, așa cum am mai afirmat, este președinte.

 

- Mă gândesc că ai mai urmărit și meciuri de Superligă. E diferență mare între competiția din care veniți voi și seria de elită a fotbalului feminin românesc?

- Am vizionat o grămadă de jocuri, ale CFR-ului, Craiovei, Iașiului sau Clujului, și pot spune că diferența de valoare nu este prea mare. În schimb, este la nivel de seriozitate și pregătire, ceea ce e foarte normal. Deocamdată, cu echipa Olimpia Cluj Napoca nu ne putem compara nici una dintre competitoare. Personal, îmi doresc ca, în următorii doi-trei ani, să bat măcar o dată Clujul... Dar, acolo, în proporție de 99% sunt cele mai bune fotbaliste din țară. Au regim de pregătire profesionist, la cel mai înalt nivel. Eu cred că, cu lotul pe care îl am la ora actuală, dacă facem o pregătire bună și fetele vor înțelege ce vreau să fac și să realizez, vom termina în primele cinci echipe ale campionatului. Asta pentru primul an, pentru că în următorul țintesc podiumul. Dar cred că, în doi ani de când suntem împreună, fetele au acumulat, în mare parte, o mică experiență în ceea ce înseamnă fotbalul feminin și ceea ce înseamnă fotbal, în principiu, pentru că la noi, la Becicherecu Mic, în afară de două-trei, nici una nu a mai jucat fotbal pe teren mare până nu s-a înființat echipa.

Oricum, eu cred că am reușit, în acești ani, să formăm un grup unit și sunt convins că ceea ce ne vom propune vom și duce la îndeplinire.

Anton BORBELY