Primarul Nicolae Robu a reacționat, în sfârșit, la scandalul declanșat în urma necontinuării procedurii privind încheierea unui nou contract de management pentru directoratul Teatrului German de Stat din Timișoara cu Lucian Vărșăndan. Conform primarului, în lege ar exista „cerința ca directorul unei astfel de instituții să aibă studii de licență în domeniile 1, 2, 3. Dânsul nu le are. Despre asta este vorba. Cum am putea noi, pe motiv că cineva a greșit la un moment și inclusiv s-a ajuns la un vot în Consiliul Local, că toată lumea îl apreciază, să se meargă pe o procedură, dar în momentul în care cineva sesizează «Vedeți că el nu îndeplinește o condiție de domeniul studiilor de licență», cine își poate permite să nu respecte legea? Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori, i-am explicat frumos”. Totuși, Nicolae Robu nu a putut să spună care lege prevede așa ceva, mai ales că Lucian Vărșăndan ocupa fotoliul de director al TGST LEGAL de zece ani! Primarul l-a acuzat pe Vărșăndan că ar fi venit la el cu proteste pentru a încerca să-l convingă să-și schimbe părerea, deși protestul a fost inițiat strict de angajații teatrului, fără nici o legătură cu Lucian Vărșăndan. În fine, primarul a mai zis că a vrut să-l numească pe Vărșăndan director interimar până la organizarea concursului pentru postul de director: „Eu îl chem la mine și îi propun să-i deleg prerogative de director, dar nu vrea, pentru că spune că vrea să meargă în instanță și asta l-ar încurca. Atunci i-am cerut să-mi recomande pe cineva în Teatrul German, de încredere, care să facă treabă bună. Mi-a spus că nu-mi recomandă pe nimeni. Nu vă supărați, din clipa aceea i-am spus «La revedere», eu nu-mi pierd vremea cu un om cu un asemenea caracter, dincolo de capacitatea lui managerială. O să numesc pe cineva interimar. Trag și eu la sorți, să văd pe cine numesc interimar, dacă el, care a fost director, a fost în stare să aibă o asemenea poziție, să spună că nu-mi recomandă pe nimeni. Activitatea în teatru este blocată pentru că vor ei s-o blocheze, cu toate consecințele a ceea ce fac”.

Lucian Vărșăndan a avut și el, după ieșirea primarului, o primă declarație publică: „Până la ora actuală nu am primit – în pofida solicitărilor mele repetate – nici o înștiințare din partea primăriei prin care să mi se comunice motivele pentru care au fost oprite procedurile legale privind analiza noului meu proiect de management, ca să mă pot apăra și să-mi prezint argumentele. Aflu doar explicații generice, fără indicarea expresă și exactă a presupuselor neconformități cu legea, și tot acum aflu că șefa serviciului resurse urmane din primărie ar fi fost cea care ar fi indicat temeiuri de drept în susținerea acestui punct de vedere, nefiind clar dacă aceste supoziții au și girul serviciului juridic, care a avizat demararea procedurilor privind noul meu contract de management, în primăvara acestui an. Totodată, în mod greșit mi se atribuie intenția de a protesta. În ce privește interimatul, în urmă cu câteva zile mi-am exprimat în scris disponibilitatea de a asigura interimatul managementului la teatrul german, în condițiile legii, pentru a se putea finaliza de către primărie analiza noului meu proiect de management, nu însă pentru a acoperi vidul creat până la organizarea vreunui concurs, pe care îl consider nelegal. Nu se poate deduce cu certitudine temeiul de drept care a determinat conduita primăriei, din cauza neidentificării normelor – cu articol, alineat, literă, inclusiv interpretarea aferentă asumată de primărie – care mi-ar fi opozabile”. 

 

Ultima oră

Primarul Nicolae Robu l-a delegat pe Ioan Boldurean, directorul adjunct al Teatrului German de Stat Timișoara, să exercite temporar funcția de conducere la această instituție, inclusiv îndeplinirea atribuțiilor în calitate de ordonator de credite. Ioan Boldurean are, în viziunea primarului, studii mai „în regulă” decât Vărșăndan: a absolvit Facultatea de Mecanică, după care a fost director comercial la Avicola și Fabrica de Ciorapi, respectiv director la SC Getax SA. Numirea unui director interimar, însă, în condițiile date, nu este tocmai legală, chiar dacă momentan a rezolvat cel puțin blocajul în ceea ce privește plata salariilor. Problema, cu siguranță, va fi tranșată în instanță.

 

Flaviu BONCEA