Cea de-a treia zi a „europeanului” de fotbal din Franţa a adus trei jocuri în care favoritele s-au impus fără prea multe probleme. Astfel, în grupa D, Croaţia a învins Turcia cu 1-0, deschizându-se astfel disputa grupei, iar în grupa C, Polonia nu a tremurat deloc în faţa debutantei la un turneu final al Campionatului European, Irlanda de Nord, depăşind echipa nord-irlandeză cu 1-0, iar în ultimul meci al celei de-a treia zile, Germania a învins Ucraina, cu 2-0 şi a preluat conducerea grupei C, având trei puncte, fiind secondată de Polonia, tot cu trei puncte, locul trei al grupei fiind ocupat de Irlanda de Nord, ultimul loc revenind, după prima etapă a grupei, Ucrainei.


Turcia – Croaţia 0-1
Prima repriză a acestui meci care a deschis grupa D, şi s-a disputan pe gazonul stadionului „Parc des Prince” din Paris, a fost una în care şansele de a marca ale celor două echipe nu au fost prea numeroase. Ca o caracterizare a primelor 45 de minute, croaţii au dominat în faţa turcilor, au fost mai activi şi mai precişi, au utilizat pase lungi şi centrări. Naţionala de fotbal a Turciei a căutat slăbiciunea în defensiva croaţilor, prin contraatacuri rapide. Croaţii au intrat cu avantaj la pauză, golul lui Luka Modrić, din minutul 41, liniştind situaţia în următoarele patru minute ale jocului.
Cum în repriza secundă nu s-a mai înscris vreun gol, primul joc al grupei D s-a încheiat cu scor limită, 1-0, Croaţia adjudecându-şi primele trei puncte, la capătul unui meci pe care l-a dominat şi a dictat ritmul jocului, încercând să-şi creeze şanse de a marca prin pase lungi. Contraatacurile echipei Turciei nu au surprins apărarea croată.


Polonia – Irlanda de Nord 1-0
Primul joc al grupei D, între Polonia şi Irlanda de Nord, a avut loc pe gazonul stadionului „Allianz Riviera” din Nice şi a fost unul în care echipa poloneză nu a manifestat vreun moment de teamă în jocul ei ofensiv în faţa echipei nord-irlandeze. În prima repriză, jocul a fost unul dezechilibrat, balanţa acţiunilor pe poartă înclinându-se într-o foarte mare proporţie în favoarea naţionalei de fotbal a Poloniei. Nord-irlandezii au practicat un joc prin care au încercat să ţină mai mult mingea şi s-au concentrat pe o defensivă foarte bine organizată. La pauză, scorul a fost alb, 0-0.
În partea secundă a meciului, nord-irlandezii su continuat cu aceeaşi tactică, posesia mingii şi o apărare bine organizată, iar naţionala Poloniei s-a impus prin mişcarea din teren şi controlul balonului, reuşind să înscrie un gol spectaculos în minutul 51 al meciului, prin Arkadiusz Milik care a preluat o pasă decisivă şi precisă primită din partea lui Jakub Błaszczykowski şi a trimis din interiorul careului (din margine, perpendicular pe poartă), un şut imposibil de oprit, mingea poposind în colţul scurt, din stânga portarului McGovern.
Jocul s-a încheiat cu victoria la limită a naţionalei de fotbal a Poloniei, 1-0, meciul fiind arbitrat de o brigadă de arbitrii din România ce l-a avut la centru pe Ovidiu Haţegan, iar asistenţi au fost Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe.


Germania – Ucraina 2-0
Cel de-al doilea joc al grupei C a încheiat cea de-a treia zi de la „europeanul” francez, disputându-se între Germania şi Ucraina, pe gazonul stadionului „Stade Pierre-Mauroy” din Lille.
În prima repriză, cele două combatante au practicat un joc foarte bun, menţinând spectatorii cu atenţia crescută pentru spectacolul de pe gazonul verde. Cele două echipe nu ar putea fi evaluate că ar fi avut superioritate în jocul lor din prima repriză, naţionala de fotbal a Germaniei (campioana mondială) a încercat să menţină cât mai mult posesia mingii, iar echipa Ucrainei a jucat cu pase lungi.
Scorul a fost deschis în minutul 19, atunci când, după o lovitură liberă executată bine de Toni Kroos, mijlocaşul echipei Germaniei a centrat în careu, iar de aici fundaşul Shkodran Mustafi, aflat la marginea careului de şase metri advers, a sărit şi a lovit mingea cu capul, plasând-o în colţul din dreapta (sus, aproape de vinclu) portarului ucrainean.  La pauză scorul a fost favorabil Germaniei, 1-0.
În partea secundă a jocului, Germania a continuat să domine, fiind echipa mai periculoasă, fotbaliştii antrenaţi de Joachim Löw au controlat viteza jocului prin construcţie, pe când echipa de fotbal a Ucrainei s-a bazat pe o apărarea solidă şi pe contraatac, această tactică dovedindu-se una riscantă în faţa echipei campioane mondiale, Germania.
Germania a înscris golul doi în minutele de prelungire (90+2), la capătul unui contraatac care s-a finalizat cu introducerea balonului în poarta adversă de către Bastian Schweinsteiger, după o pasă din partea lui Mesut Özil, Schweinsteiger înscriind din interiorul careului de 16 metri, rămas singur cu portarul, după un şut care a trimis mingea în colţul din stânga portarului ucrainean, sus, aproape de vinclu.


Cornel Seracin
Foto: uefa.com