Etapa a IX-a ligii a doua de fotbal a adus, pe gazonul stadionului „Dan Păltinişanu”, confruntarea a două echipe în mare sete de puncte, A.S.U. Politehnica Timişoara şi C.S. Luceafărul Oradea.
Potrivit locurilor din clasament, locul 15 (A.S.U. Poli) şi locul 16 (C.S. Luceafărul), ţinând cont şi de avantajul terenului propriu, A.S.U. Poli avea şansa echipei mai bine cotate înainte de începutul acestui joc. Şi totuşi, situaţia nu a fost chiar aşa.
O singură victorie a reuşit A.S.U. Poli Timişoara în această ediţie a ligii a doua, pe teren propriu, învingând Metalul Reşiţa, în etapa a V-a, iar în etapa a şaptea a remizat cu F.C. Braşov, tot pe teren propriu, echipă ce se afla pe locul secund în clasamentul la zi al ligii. În etapa trecută, la Şiria, împotriva „lanternei roşii”, Şoimii Pâncota, „studenţii” nu au reuşit o repriză să înscrie gol în poarta ultimei clasate, toate cele trei goluri reuşindu-le în repriza a doua. E posibil ca, pentru suporteri, egalul alb din prima repriză de la Şiria, împotriva ultimei clasate să fi reprezentat un semnal de alarmă în vederea jocului cu C.S. Luceafărul Oradea din această etapă a IX-a.
Până la jocul de la Timişoara, C.S. Luceafărul Oradea a reuşit două victorii, un egal şi cinci înfrângeri, iar jocul de pe gazonul stadionului „Dan Păltinişanu” se anunţa unul deosebit de important pentru bihoreni, mai ales că, în etapa trecută au fost înfrânţi, 0-1, pe propriul teren, de U.T.A. „Bătrâna Doamnă”.


Jocul de pe gazonul stadionului „Dan Păltinişanu” din Timişoara a început cu o bună ocazie de a marca pentru echipa vizitatoare. În minutul 6, Feher a încercat vigilenţa portarului Alin Constantinescu de la 16 metri, dar apărătorul buturilor timişorene a prins mingea în doi timpi.
În minutul 7, a venit şi replica Timşoarei. Niţă a centrat de pe dreapta, lui Birău, iar fundaşul timişorean a reluat balon cu capul la colţul lung al porţii lui Eduard Papp care era învins, dar Sergiu Moga aflat pe linia porţii a respins balonul cu capul şi a evitat deschiderea scorului în favoarea echipei timişorene.
În minutul 10, A.S.U. Politehnica Timişoara a reuşit deschiderea scorului printr-un gol senzaţional. Birău a fost autorul golului înscris în urma unui şut de la colţul careului de 16 metri advers, uşor lateral dreapta, mingea fiind trimisă peste portar, direct în vinclu. Un gol desprins din marile confruntări din fotbalul mondial care a adus multă exaltare în rândul celor aproximativ 1.000 de spectatori prezenţi la meci pentru a-şi încuraja echipa favorită.
În minutul 22, Cigan a intrat în careu și a vrut să încerce vigilenţa arbitrului, căzând artistic în suprafaţa de pedeapsă,  într-un duel cu Todorov. Arbitrul jocului nu s-a lăsat păcălit şi a scos cartonaşul galben pentru a i-l arăta atacantului orădean. În minutul 26, oaspeţii au periclitat din nou poarta lui A.S.U. Poli. Feher a prins un şut de la aproximativ 16 metri, dar portarul echipei timişorene, Alin Constantinescu a respins mingea, iar apoi a reuşit să o prindă în doi timpi. În minutul 42, după o aruncare de la marginea terenului executată lung de Motreanu, Telescu a prelungit mingea pe spate până la Niţă, iar acesta, aflat la şapte, opt metri de poarta lui Papp, a trimis peste bara transversală a porţii orădene. La pauză scorul era favorabil echipei timişorene, 1-0.


În repriza secundă, studenţii au încercat să conserve acest rezultat, deşi făceau tot mai greu faţă valului de presiune venită din partea echipei vizitatoare care s-a instalat în jumătatea lor de teren şi a încercat tot ce a putut pentru a obţine un rezultat favoarbil. 
Echipa vizitatoare avea să schimbe din efectivul trimis în prima parte a jocului, dar şi tactica de joc, noii introduşi fiind tot mai incisivi. Mai întâi, bihorenii au executat o lovitură liberă, în minutul 50, prin Lukacs, de la aproximativ 22 de metri, perpendicular pe poarta echipei timişorene. Mingea şutată de Lukacs a trecut departe de ţintă.
În minutul 55, iese Zsombor Lukacs, iar în locul său intră Alin Ţegle, echipa bihoreană efectuând prima schimbare, iar din minutul 61, a ieşit Feher şi a intrat Arnăutu, noul intrat făcând un duo foarte bun în atac, cu titularul Cigan (folosit vârf împins în acest joc).
În minutul 65, portarul Alin Constantinescu l-a lansat foarte bine în atac pe golgheterul echipei timişorene, Ştefan Blănaru care aflat într-o poziţie excelentă a tras din prima, dar mingea a trecut mult peste poarta lui Papp. Oaspeţii au răspuns acestei faze în minutul 68, prin Arnăutu care a scăpat singur cu portarul Alin Constantinescu, dar goalkeeper-ul echipei timişorene a blocat.
În minutul 74, un atac al oaspeţilor ce se desfăşura în preajma careului de 16 metri advers aduce o lovitură liberă orădenilor ca urmare a unui fault comis de Telescu. Lovitura liberă a fost executată de la aproximativ 18 metri de poarta lui Constantinescu, uşor lateral stânga, de către Raul Păcurar care a înscris la colţul lung, lăsându-l fără replică pe portarul echipei timişorene. Scorul devenea egal, 1-1, din minutul 75, iar A.S.U. Politehnica era nevoită să evolueze în 10, după ce Telescu a primit, uşor, din partea arbitrului, cel de-al doilea cartonaş galben, fiind eliminat din joc.
Văzându-se egalată şi cu un om în minus, echipa gazdă a încercat să riposteze şi să să obţină cele trei puncte puse în joc, chiar şi în aceste condiţii. Incursiunile echipei timişorene la poarta lui Papp nu au fost destul de consitente pentru a produce scânteia decisivă, iar pe contraatac, oaspeţii au devenit şi mai periculoşi. În minutul 77, oaspeţii au irosit o nouă bună ocazie de a marca. Ţegle a reuşit să-l depăşească uşor pe Taub, dar şutul mijlocaşului bihorean a trecut milimetric pe lângă bara colţului lung a porţii timişorene.
În minutul 79, Bedea a trimis o centrare lungă de pe dreapta, mingea a depăşit cuplul de fundași centrali ai Politehnicii, iar Raul Păcurar a marcat cu o lovitură de cap, profitând de marcajul inexact al defensivei alb-violete. Scorul devenea 1-2, iar echipa timişorenă se îndrepta spre pierderea a încă trei preţioase puncte pe teren propriu.
Rezultatul final a fost pecetluit în urma unei lovituri de la 11 metri executată de Niculai Arnăutu, în minutul 90+4. Portarul Alin Constantinescu a intuit executarea mingi în colţul din dreapta sa, a reuşit să devieze puţin mingea şutată, dar, din bară, balonul a intrat în poarta echipei bănăţene. Penalty-ul a fost acordat de arbitrul jocului după ce, cu un minut în urmă, Constantin Roşu a scăpat singur în careul echipei timişorene, Alin Constantinescu a atins mingea, dar, se pare că, potrivit deciziei arbitrului, l-a agăţat pe fotbalistul orădean.
Scor final, A.S.U. Politehnica Timişoara – C.S. Luceafărul Oradea 1-3, iar în urma acestui rezultat, echipa A.S.U. Poli a căzut, din nou, pe loc de retrogradare, locul 17, rămânând cu doar 8 puncte acumulate.


La finalul jocului, antrenorul echipei timişorene, prof. Sorin Brîndescu, a declarat: „Suntem foarte dezamăgiţi că am pierdut acest joc. Ştiam că locul celor de la Oradea nu este cu adevărat cel pe care se află acum, că au jucători buni. Cred că, dacă aparent au dominat, am controlat jocul tactic, o bună perioadă de timp, poate chiar 70 de minute, până la eliminare. Eu sunt mulţumit de randamentul jucătorilor. N-am avut inspirația și mintea limpede să închidem jocul mai repede. Am avut câteva situaţii în care puteam să înscriem 2-0 şi, probabil că alta ar fi fost soarta jocului. Nu ştiu ce să spun. Sunt puţin dezamăgit. Poate n-avem niciun pic de şansă, pentru că exact când a luat Telescu cartonaş roşu, cam uşor după părerea mea, vroiam să fac schimbare şi am gândit ceva, în momentul în care a intervenit eliminarea a trebuit să facem altceva. Poate că dacă nu luam gol la acea fază, am fi reuşit mai mult. Închideam jocul, chiar şi în 10 oameni, deşi ne dominau. Am vrut să câştigăm, ne-am dorit foarte mult să câştigăm chiar şi în 10 oameni. Am încercat să ieşim la joc, dar am lăsat spaţii mari în apărare şi au profitat adversarii noştri”.
Despre cauzele care au adus echipa timişoreană pe locurile de retrogradare, după cele nouă etape scurse din liga a doua, profesorul Brîndescu a explicat: „Cu toţii ştiţi bugetul pe care-l avem, n-am putut să tansferăm jucători în vară, am mers pe continuitate. Noi suntem cu acelaşi nucleu din Liga a patra şi suntem puţin depăşiţi valoric. Am încercat să scoatem maxim din acest lot de jucători şi, deşi unii au confirmat, au progresat, joacă bine, sunt mulţi care au ajuns la plafonul maxim şi nu mai pot progresa. De aceea, probabil aţi văzut, etapă de etapă tot schimb jucătorii, primul unsprezece, tot încerc, dar... puţin dezamăgit că nu găsim soluţii pe anumite posturi”.


Antrenorul echipei C.S. Luceafărul Oradea, fostul internaţional Erik Lincar, a declarat după meci: „Eu am etalat un joc de înalt nivel, mai ales în repriza a doua, chiar şi în prima. A fost golul gazdelor venit dintr-o execuţie fenomenală, după care am echilibrat jocul, am încercat să ne creăm ocazii, să venim să marcăm, pentru că, cum spuneam înainte de acest joc, ne dorim să mergem să câştigăm oriunde, să n-avem frică de niciun adversar. Asta este filosofia mea şi asta îmi doresc. Cred că a fost un joc destul de frumos, spectaculos, cursivitate, ocazii la ambele porţi. În rest, îmi pare rău pentru această echipă frumoasă a Timişoarei, pentru ziua de astăzi. Ei oricum au puncte în clasament, sunt sigur că vor reuşi să mai strângă puncte. Am urmărit meciul lor cu cei de la Braşov în care chiar aveau şansa să câştige”.


Prezent la confernţa de presă de după meci, fundaşul echipei timişorene, Miodrag Todorov a declarat: „Am reuşit să ţinem cât de cât jocul cu o atitudine bună în prima repriză şi o parte din repriza a doua. Am primit trei goluri şi, mai mult de atât, mi-e greu să spun altceva. Am încercat să ţinem echipa destul de sus. S-a rupt jocul un pic la mijloc.Veneau prea multe mingi pe linia de fund, perpendicular, direct pe noi şi e foarte greu să duci, chiar şi o jumătate de repriză, un asemenea joc. Nu ştiu de ce s-a rupt jocul. Chiar nu ştiu. Aş vrea să găsim cât mai repede cauzele şi, bineînţeles, soluţia. Au introdus două vârfuri şi cred că asta a fost soluţia lor câştigătoare, iar noi nu am reuşit să facem faţă jocului din repriza a doua şi, ca urmare, am pierdut. Ne dorim să depăşim aceste momente şi zi de zi discutăm, lucrăm la relaţiile noastre, de la umane până la cele de joc, lucrăm mult. Sunt vreo 13, 14 jucători noi în lot. Nu caut niciun fel de scuze. Nu avem nicio scuză, dar lucrăm şi, cu siguranţă vom trece peste momentele astea. Am arătat-o pe anumite momente şi în meciul cu Braşovul, am arătat-o şi astăzi, am avut destule momente de joc bun. Nu pasăm precum Barcelona sau nu avem un stil de fotbal de Champions League, este normal. Suntem la nivelul ligii a doua, suntem o echipă nou promovată, ţintim sus, dar ne cunoaştem limitele şi încercăm să ne folosim de atuu. N-am reuşit până acuma şi, sperăm să reuşim de acum. Eu cred că Luceafărul este o echipă bună şi o să termine mai sus de jumătatea clasamentului, după părerea mea. Este o echipă cu un buget mare şi îi felicit pentru ce fac acolo. Astăzi, cred eu, au trecut peste momentul prost în care se aflau la fel ca şi noi”.


Echipele de start au fost:
A.S.U. Politehnica Timişoara: Alin Constantinescu – Daniel Motreanu, Laurenţiu Telescu – cpt., Miodrag Todorov, Carol Taub – Dănuţ Bilia, Dan Constantinescu, Daniel Birău (min. 69, Cristian Gălan), Bogdan Dănăricu (min. 56, Daniel Mărgărit), Patrick Niţă – Blănaru (min. 75, Alexandru Bădăuţă). Antrenor, Sorin Brîndescu.
C.S. Luceafărul Oradea: Eduard Papp – Adrian Balea (cpt.), Florin Ilie, Sergiu Moga, Dacian Ban – Marius Feher (min. 61, Niculai Arnăutu), Raul Păcurar, Istvan Balla (min. 37, Constantin Roşu), Adrian Bedea – Cristian Cigan,  Zsombor Lukacs (min. 56, Alin Țegle). Antrenor, Erik Lincar.
Arbitrii jocului au fost, Cristian Dumitrică (centru), Romică Bîrdeş (asistent), Doru Zamfir (asistent). Au primit cartonaşe galbene, Telescu (două), Bilia, pentru A.S.U. Politehnica Timişoara, Cigan, pentru C.S. Luceafărul Oradea. Laurenţiu Telescu a primit cartonaşul roşu ca urmare a cumulului de cartonaşe galbene, fiind eliminat din joc.
Etapa viitoare, A.S.U. Politehnica Timişoara va evolua în deplasare, împotriva echipei de pe locul 13, C.S. Afumaţi. Meciul va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, cu începere de la ora 11.


În etapa a IX-a a ligii a doua s-au mai înregistrat rezultatele:  C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare- A.C.S. F.C. Academica Clinceni 3-2, C.S. Unirea Tărlungeni- A.C.S. Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 1-1, A.C.S. UTA „Bătrâna Doamnă”- C.S. Afumaţi 2-1, A.C.S. Foresta Suceava-A.C.S. Dacia Unirea Brăila 4-0, C.S. Baloteşti-C.S. Şoimii Pâncota 2-0, C.S.M. Râmnicu Vâlcea-C.S. Metalul Reşiţa S.A. 5-2, A.C.S. Berceni-S.C. F.C. Braşov S.A. 2-4, A.F.C. Dunărea 2005 Călăraşi-S.C. Juventus Bucureşti 1-2, F.C. Chindia Târgovişte-C.S. Mioveni 0-2.
În urma acestei etape, pe primul loc în clasamentul ligii a doua se află S.C. Juventus Bucureşti (22 puncte), pe locul doi S.C. F.C. Braşov S.A. (21 puncte), pe locul trei, F.C. Chindia Târgovişte (21 puncte), pe locul patru, A.C.S. UTA „Bătrâna Doamnă” (20 puncte). Pe locurile retrogradabile (16, 17, 18, 19, 20) se află, în ordine, C.S. Baloteşti (9 puncte), A.S.U. Poli (8 puncte), C.S. Metalul Reşiţa S.A. (6 puncte), A.C.S. Berceni (zero puncte), C.S. Şoimii Pâncota (zero puncte).
Cornel Seracin