În cea de-a XXIV-a etapă a ligii secunde de fotbal, A.F.C. Ripensia Timişoara a evoluat pe gazonul arenei din Ciarda Roşie, împotriva echipei A.C.S. Dacia Unirea Brăila, iar la capătul celor 90 de minute ale disputei, echipa în galben-roşu a repurtat un succes preţios, impunându-se cu scorul de 2-1.
Echipa vizitatoare a venit la Timişoara din postura de ultimă clasată, din postura echipei care avea nevoie de un rezultat pozitiv pentru a mai păstra şanse la rămânerea în Liga a doua. Cu mai mulţi fotbalişti tineri în lot, Dacia Unirea Brăila a evoluat cu multă determinare, desfăşurând un joc de atac, agresiv (în sensul bun al cuvântului), periclitând în numeroase rânduri poarta echipei timişorene.
Ripensia Timişoara a avut o evoluţie bună, desfăşurând un joc la limita rezultatului şi, care i-a adus la finalul celor 90 de minute, cele trei preţioase puncte puse în această confruntare. Ripensia s-a lăsat dominată, minute bune, de echipa din Brăila şi a ştiut foarte bine să se apere, dar, în bune minute a declanşat acţiuni periculoase la poarta echipei vizitatoare, răspunzând promt la acţiunile de atact ale acesteia. De-a lungul confruntării Ripensia nu a evoluat la capacitatea maximă, o cauză pentru aceasta putând fi şi gazonul greu pe care s-a jucat acest meci, terenul din Ciarda Roşie fiind moale, pe alocuri rupt, iar un asemenea teren nu poate fi unul favorabil pentru o echipă precum cea a Ripensiei.


Jocul a început într-un ritm alert, cu echipa brăileană în atac. În minutul 2, Ripensia Timişoara a executat primul corner al acestui joc. Adrian Ungureanu a executat, dar lovitura de colţ a rămas fără rezultat pe tabela de marcaj. În minutul 6, Călin Toma a executat o lovitură liberă directă de la aproximativ 22 de metri de poarta formaţiei din Brăila, zonă centrală, dar portarul Raul Botaş a plonjat şi a respins în corner, mingea trimisă în dreapta sa.
La puţin timp după această ocazie, tot în minutul 6, Ripensia Timişoara a deschis scorul. După o aruncare de la margine a Ripensiei, mingea a ajuns la Alexandru Bădăuţă, care a pătruns în careu pe stânga şi a pasat foarte bine în centrul careului de 16 metri al echipei brăilene, lui Ndiaye Mediop, care, nemarcat la 10 metri, a preluat şi a trimis mingea în poarta lui Raul Botaş, 1-0.
Ripensia Timişoara s-a menţinut şi după înscrierea golului în jumătatea adversă de teren. În minutul 9, Claudiu Apro a executat o lovitură liberă din faţa careului de 16 metri advers (aproximativ 20 metri de poartă), pe lângă zid, lângă rădăcina barei din stânga lui Botaş, însă portarul Brăilei a plonjat şi a respins în lateral.
În minutul 15, oaspeţii au expediat primul lor şut la poarta Ripensiei. Aflat la aproximativ 20 metri de buturile timişorene, uşor lateral dreapta, Alin Manea a trimis mingea la poarta lui Dalin Munteanu, dar balonul a trecut peste poarta echipei bănăţene.
În minutul 25, oaspeţii au egalat. Raul Vitan, aflat în stânga careului de 16 metri advers, a centrat în interiorul careului, Andrei Banyoi a reuşit să scape de marcajul unui adversar şi să devieze, din 7 metri, mingea în poarta lui Dalin Munteanu, 1-1.
La câteva minute de la marcarea golului oaspeţilor (aproximativ trei minute), portarul Dalin Munteanu, ciocnindu-se cu un adversar, în careul propriu, s-a accidentat grav şi a fost nevoie să fie înlocuit în poarta Ripensiei. A fost înlocuit cu Mario Contra, tânărul portar debutând astfel, într-un meci oficial pentru Ripensia Timişoara.
După marcarea golului, Dacia Unirea Brăila a fost echipa care s-a aflat mai mult în preajma porţii adverse, echipa brăileană irosind câteva bune situaţii de a prelua conducerea scorului pe tabela de marcaj. În minutul 34, Andrei Banyoi a încercat vigileanţa portarului Mario Contra, dar mingea şutată de brăilean a fost trimisă în corner de portarul Ripensiei. După acest corner, au mai fost executate încă două lovituri de colţ de către echipa din Brăila, faza prelungindu-se la poarta Ripensiei, dar, până la urmă mingea a fost îndepărată de buturile timişorene. În minutul 38, Raul Vitan a prins un şut bun din careul de 16 metri al Ripensiei, pe spaţiul porţii lui Mario Contra, dar portarul timişorean  a avut o intervenţie foarte bună, reuşind să respingă balonul de la vinclul din dreapta, în lateral, acordând corner. În minutul 39, Tudor Ţăranu a periclitat poarta lui Contra, expediind un şut la buturile timişorene din careul de 16 metri advers, din partea stângă, dar balonul a trecut mult peste spaţiul porţii Ripensiei.
În minutul 44, Adrian Ungureanu a pătruns în careul advers, pe dreapta şi a tras din alergare, însă peste poarta apărată de Raul Botaş.
În minutul 45, Costin Ciucureanu a fost deschis pe stânga, a intrat în careul de 16 metri al Ripensiei, a reuşit să-l lobeze pe Contra, ieşit din poartă, dar unul din fotbaliştii în galben-roşu a reuşit să respingă mingea ce se ducea în poartă, acordând lovitură de colţ. În minutul 3 al prelungirilor reprizei întâi (a fost nevoie de aceste minute de prelungire ca urmare a timpului pierdut cu accidentarea lui Dalin Munteanu), Marian Anghelina a pătruns în careul advers şi a tras cu putere, mingea trecând peste poarta lui Contra. La pauză scorul a fost egal, 1-1.


Repriza secundă este începută foarte bine de oaspeţi. Aceştia au practicat un joc ofensiv foarte bun, reuşind să ţină, timp de aproape şase minute, întreaga echipă a Ripensiei în propria jumătate de teren.
Primele ocazii mari la poarta echipei brăilene în repriza secundă, se înregistrează în minutul 59. Adrian Ungureanu are o acţiune pe partea stângă ce se finalizează cu un şut pe lângă stâlpul din stânga portarului oasepţilor, iar Cosmin Mînecan a irosit o bună ocazie de a înscrie după un şut de la aproximativ 20 metri de buturile adverse, uşor lateral dreapta.
În minutul 62, Marian Anghelina a expediat un şut puternic, la firul ierbii, de la aproximativ 30, 35 metri de poarta lui Contra, mingea trecând milimetric pe lângă stâlpul din stânga portarului echipei timişorene.
A urmat o ratare a echipei timişorene în minutul 64, după care, în minutul 68, Ripensia Timişoara a preluat conducerea pe tabela de marcaj. Arbitrul jocului a considerat că Raul Vitan l-a faultat în careul de 16 metri pe căpitanul Adrian Popa, lovindu-l în picior şi a dictat penalty pentru echipa timişoreană. Lovitura de la 11 metri a fost executată de Ndiaye Mediop, atacantul echipei timişorene înscriind în stânga portarului echipei din Brăila, 2-1.
În minutul 79, Ndiaye Mediop a scăpat singur pe partea dreaptă, a intrat în careul echipei vizitatoare, dar portarul oaspeţilor a reuşit să blocheze mingea. În minutul 80, Marian Anghelina a trimis mingea, de la aproximativ 25 metri de poarta lui Contra, zonă centrală, pe lângă încheietura barelor din dreapta portarului Ripensiei.
În minutul 84, gazdele au irosit o nouă bună ocazie de a se desprinde pe tabela de marcaj. Alexandru Bădăuţă şi Andrei Ţugui au reuşi un schimb de mingi, Bădăuţă a primit pe partea stângă, a şutat, dar apărătorii oaspeţilor au respins.
În minutul 85, Alin Manea a centrat de pe partea drepată, la Jurgen Dushkaj, care, aflat în poziţie bună în careul advers, a trimis cu capul, mingea pe lângă stâlpul din dreapta lui Mario Contra.
În minutul 86, ultima mare ocazie a jocului a aparţinut Ripensiei. Căpitanul Adrian Popa, aflat în careul advers, a şutat, dar mingea a fost trimisă în corner de Ben-Abda Hamza. Cornerul a rămas fără rezultat pe tabela de scor.
Astfel, meciul s-a încheiat cu victoria echipei Ripensia Timişoara, formaţia în galben-roşu obţinând primele trei puncte în această parte a doua a ligii secunde de fotbal. Un succes preţios pentru Ripensia Timişoara, o izbândă care saltă echipa timişoreană de pe locul 11, pe locul 10 în clasamentul de până acum al competiţiei.


La startul meciului, pe gazonul arenei din Ciarda Roşie au fost prezenţi următorii fotbalişti:
A.F.C. Ripensia Timişoara: Dalin Munteanu (Mario Contra, minutul 32) – Cristian Bocşan, Radu Burdeţ, Claudiu Apro (Andrei Ţugui, minutul 66) - Adrian Popa (cpt.), Cosmin Mînecan (Gabriel Stoi, minutul 86), Costel Zurbagiu, Călin Toma - Adrian Ungureanu – Ndiaye Mediop, Alexandru Bădăuţă. Antrenor, Paul Codrea.
A.C.S. Dacia Unirea Brăila: Raul Botaş - Gabriel Niţă, Tudor Ţăranu, Ben-Abda Hamza, Alexandru Nicola – Marian Anghelina, Cătălin Stănciulescu -cpt. (Jurgen Dushkaj, minutul 84) - Alin Manea, Olimpiu Bucur (Costin Ciucureanu, minutul 12), Raul Vitan (Paul Cubleşan, minutul 70) – Andrei Banyoi. Antrenor, Alin Pânzaru.
Jocul a fost arbitrat de, Denis Haidiner (centru), Ovidiu Timar (asistent), Casian Băla (asistent). Au fost acordate cartonaşe galbene, pentru echipa Ripensia Timişoara, Cristian Bocşan, Cosmin Mânecan şi Alin Burdeţ; pentru Dacia Unirea Brăila, Andrei Banyoi, Gabriel Niţă. Cartonaş roşu a primit Gabriel Niţă, din echipa brăileană (două cartonaşe galbene), pentru proteste, după fluierul de final al jocului.


La finalul disputei, antrenorul echipei timişorene, fostul internaţional bănăţean Paul Codrea, a declarat următoarele: „Eu zic că a fost cel mai important meci din această primăvară, pentru că am jucat cu o directă contracandidată. Dacă pierdeam meciul ăsta, intram în horă. Nici acum nu stăm liniştiţi, dar măcar respirăm puţin. Putem să pregătim în linişte şi cu încredere meciul care urmează. Băieţii au fost fantastici, au crezut în şansa lor până la final. Asta le-am şi zis la pauză, să creadă, pentru că un meci se poate câştiga şi în minutul 90, nu trebuie să-l câştigi din prima repriză”. Referindu-se la accidentarea lui Dalin Munteanu, antrenorul Codrea a spus: „Dalin, am înţeles că e destul de grav, genunchiul i s-a umflat. E suspect de ruptură de ligamente încrucişate. Sperăm să nu fie aşa, dar, din ce pare la prima vedere, e o accidentare gravă”. Despre debutul lui Mario Contra, în poarta Ripensiei, fostul internaţional timişorean a spus: „Mă bucur pentru Contra, chiar cred că a avut o prestaţie foarte bună, pentru că e un copil tânăr. Mă bucur că l-am debutat, mă bucur că echipa a câştigat, aşa prinde şi el încredere şi, probabil că şi în meciurile viitoare va avea din ce în ce mai multă încredere”. Despre echipa adversă, Paul Codrea a rostit următoarele: „Echipa Brăilei este preocupată de joc, o echipă tânără. Au schimbat foarte mulţi jucători în iarnă. I-am văzut şi pe casete, pe D.V.D. Au tinereţe, au chef de joc şi prin asta au impresionat. Au marcat şi un gol foarte frumos, nimic de spus, greu de contracarat şi îi felicităm şi pe ei pentru prestaţia de astăzi”.


Antrenorul echipei Dacia Unirea Brăila, fostul mijlocaş al Oţelului Galaţi şi al Daciei Unirea Brăila, Alin Pînzaru,a declarat următoarele, la conferinţa de presă de după meci: „Înfrângere azi, înfrângere la Suceava, pe un fond de joc bun în ambele meciuri. Nu aş putea să spun că s-a pierdut jocul pe două greşeli colective, ci pe două greşeli individuale. Două situaţii simple pe care le puteam rezolva. Aşa, ca şi joc, mulţumit de atitudine. Am făcut efort foarte bun, am creat ocazii, dar pierdem puncte cu echipe din zona apropiată nouă, rămânem pe ultima poziţie şi ne afundăm, din păcate. Apreciez efortul colectiv depus de echipa pe care o antrenez. Şi la Suceava am avut aceeaşi manieră bună. Din păcate n-avem puncte. Aş fi preferat un joc prost, fără elan, fără absolut nimic, să plecăm cu ceva. Plecăm o săptămână de acasă şi ne întoarcem cu tolba goală”. Legat de finanţarea echipei pe care o antrenează, Alin Pînzaru a spus următoarele: „A fost finanţarea pe a doua jumătate a anului trecut, în care cei care au venit, noi, au venit cu banii la zi. Rămân cei din urmă, care au cinci luni, plus alte două, trei acum. Noi aşteptăm, dar nu asta e probelema. Finanţarea o să se rezolve, sper. Lucrurile par că intră pe un făgaş normal, dar nu adunăm puncte. Noi rămânem într-o zonă, şi pe mine asta mă interesează, partea sportivă, într-o zonă în care retrogradăm”.


Autorul celor două goluri ale Ripensiei Timişoara, în acest meci împotriva celor de la Dacia Unirea Brăila, Ndiaye Mediop, a declarat următoarele la finalul disputei: „Am reuşit să înscriu două goluri, să ajut echipa să câştige. Aşa trebuie să fac, aşa e rolul meu”. Referindu-se la colaborarea sa din atacul Ripensiei, cu Alexandru Bădăuţă, celălalt atacant titular al echipei în galben-roşu, Mediop a spus: „Încă trebuie să mai lucrăm, eu şi Alexandru Bădăuţă, pentru că, dacă ne înţelegm noi doi, bine, bine, cred că în fiecare meci putem să dăm două, trei goluri. El ştie fotbal şi dacă ne înţelegem cum trebuie, nu cred că-i problemă ca să dăm mai multe goluri”.


În urma acestui rezultat, A.F.C. Ripensia Timişoara are un total de 29 puncte în clasamentul ligii secunde de fotbal a României. Etapa viitoare, Ripensia Timişoara va evolua în deplasare, împotriva echipei Fotbal Club Argeş, sâmbătă, 17 martie, cu începere de la ora 11.


Cornel Seracin