În zilele de vineri, 24 august și sâmbătă, 25 august, Timișoara a fost capitala Raliului din Europa Centrală și de Est. În parcarea de la Shopping City Timișoara, pe străzile orașului de pe Bega, dar și la Parța, Giroc, Chișoda și Șag, sportivi din România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia au oferit un spectacol inedit, în cadrul competiției de automobilism The Central European ORI CUP.

Evenimentul, în premiera în vestul tarii, a fost organizat In Memoriam Daniela Zaharia, pilot de raliu care a suferit un accident mortal în 2012, la Hunedoara, înainte de raliul Hunedoara-Hasdat.

„Initial, a fost o parada în memoria ei. Colegi de-ai Danielei, dar și de-ai mei, ne-am deplasat prin oraș pe trasee diferite și ne-am regrupat la Punctele Cardinale. Memorialul «Daniela Zaharie» a evoluat de la an la an și, de fiecare dată, am încercat să aducem ceva nou. Am avut și un taga rally, pentru prima dată în România, o altă specie de concurs auto, iar acum a ajuns la acest format, cu probe de îndemânare și de orientare. La taga rally fiecare concurent participă pe mașina Danielei, Honda, și trebuia să atingă același timp pe care ea l-a atins în anul precedent. Ca eveniment în sine și ca audiență și ca participare, a crescut de la an la an, în prezent a ajuns la o etapa de Campionat European de orientare, și sincer următorul pas ar fi o etapa de Formula 1”, a declarat Alin Zaharie, președintele clubului Sportiv „Daniela Zaharie” și organizatorul evenimentului automobilistic de la Timișoara.

Vineri, 24 august (seara) și sâmbătă, 25 august (dimineața) au avut loc probele speciale din cadrul concursului de îndemânare, iar vineri noaptea și sâmbătă după amiază echipajele s-au întrecut în proba de orientare.

„Probele speciale au făcut deliciul publicului, scârțâitul de roți, drifturile, adrenalina și fumul scos de roțile încinse au adus un public numeros în cele două zile de competiție”, au transmis, printr-un comunicat mass-media, organizatorii evenimentului.

În proba de orientare s-au întrecut 17 echipaje. Echipajele, alături de ceilalți participanți la trafic, fără a încălca vreo regulă de circulație, au concurat pentru a ajunge de la punctul A, la punctul B, proba fiind considerată „una dintre cele mai frumoase probe”. Proba de orientare a contat pentru etapele 5 și 6 din cadrul The Central European ORI CUP.

„Ca să realizați cât de complicat a fost traseul trebuie spus că din 17 participanți, la un control de treceri n-au ajuns decât cinci, iar un singur echipaj a ajuns de două ori, așa cum era desenat traseul”, au transmis printr-un comunicat mass-media, organizatorii evenimentului.

Etapa de karting a fost un alt moment din concursul automobilistic. La această etapă, copiii până la 14 ani și-au arătat îndemânarea printre jaloane. 

„În primul rand dorim să mulțumim tuturor participanților la competiție. Suntem foarte încântați că am avut posibilitatea de a organiza o astfel de etapă în zona de vest a țării, că totul s-a desfășurat fără niciun fel de incidente și că evenimentul s-a bucurat de succes în rândul celor care iubesc automobilismul. Evident că intenționăm ca și pe viitor să ne implicăm în organizarea de cât mai multe competiții de gen pentru că am constatat o tot mai mare atracție în randul tinerilor și nu numai pentru caii putere ”, a declarat Alin Zaharie, președinte Club Sportiv „Daniela Zaharie”, organizator al The Central European ORI CUP.

Rezultatele înregistrate la ediția din acest an a The Central European ORI CUP - Memorialul „Daniela Zaharie”, au fost următoarele:

Cupa Europeană de Orientare: 

1. Maciej Krzewski și Mateusz Krzewski;

2. David Seletye și Daniel Demjén;

3. Marek Panka și Marek Czmielewski;

4. Marian Tinak (Slovacia) și Milan Búči;

5. Roman Magdolen și Roman Magdolen jr.;

6. Viktor Magdolen și Richard Magdolen.

 

Memorialul „Daniela Zaharie”:

1. Andrei Banică și Loredana Banică;

2. Nicolae Mihai și Gheorghe Mihăilă;

3. Petru Morariu și Crina Plic;

4. Nelu Căpităneanu și Viorel Decuseară.

 

Clasament, Karting - Clasa Debutanți:

1. Ayan Baloteanu;

2. Darius Bot.

 

Clasa Karting - seniori:

1. Isabela Isac;

2. Daniel Mitroi;

3. Cornel Comsia.

 

Clasament piloti - Clasa Friends Street:

1. Robert Onuț-Regina Lacatus (BMW E36);

2. Cătălin Stana-Emanuel Balint (Mitsubishi Colt);

3. Cristian Nicula-Slava Balan (Honda Civic).

 

Clasa Friends Rally:

1. Remus Iancu (Opel Corsa);

2. Marius Gridjac (Opel Corsa);

3. Mihai Sărăcuț și Alex Farcas (Mitsubishi Lancer).

 

Clasament echipe:

1. Urseni Motorsport

Stana C. - Blint E.

Kiss F. - Ferariu L.

Gociu D. - Codoban C.

Boros R. - Gociu D.

Cuciurean V. - Gociu D.

2. Run 4fun Rally Team

Iancu R. – Gridjac M. 

Gridjac M.- Iancu R.

Saracut M. - Farcas A.

3. Car Tech Rally Team

Ardei Marius

Nicula Cristian

 

Clasa SMY 2012 - Street:

1. Florin Isac și Florin Rebeles (BMW E36);

2. Adrian Lupulescu și Vanessa Morar (Suzuki Swift);

3. Ghelan Wilmos (Honda Civic).

 

Clasa SMY 2012 - Rally:

1. Claudiu Popa și Zita Lorincz (Opel Kadett);

2. Setyar Cristian (Opel Kadett);

3. Florin Isac și Florin Rebeles (Honda CRX). 

        

Cornel Seracin