Echipa de baschet masculin a Timișoarei, S.C.M. Timișoara, și-a completat lotul în vederea startului noul an competițional, ultimul sosit în echipa bănățeană fiind internaționalul Cătălin Baciu, prezent în cantonamentul efectuat de echipă, la Buziaș.

Cătălin Baciu a fost adversarul echipei bănățene în ultimele cinci meciuri ale sezonului trecut, când „leii” din Banat și Steaua s-au întâlnit în sferturile de finală ale campionatului, iar bucureștenii s-au impus cu 3-2 la partide. 

Baciu are înălțimea 2,14 metri, joacă pe postul 5 (va evolua ca cel mai înalt și puternic jucator al echipei, în apropierea cosului și are misiunea să execute blocaje solide pentru coechipieri, responsabilitatea primară pentru recuperarea defensivă și să știe să apere spațiul de trei secunde), a jucat la vicecampioana Steaua București, iar în trecuta ediție a campionatului a realizat, în medie, 7,1 puncte și 3,5 recuperări/meci, în 45 de partide jucate.

Noul jucător al „leilor” din Banat a evoluat patru sezoane în campionatul universitar american, NCAA, pentru Clemson University, iar în țară a fost legitimat la U. B.-T. Cluj și la Steaua București, iar la echipa ardeleană l-a avut antrenor pe Miodrag Perišić. 

„Mă bucur să mă alătur lotului timișorean și sunt entuziasmat să lucrez din nou cu Miodrag Perišić. El a fost primul meu antrenor de prima divizie, în România. Am să fac tot posibilul să ajut echipa pentru a-și atinge obiectivele”, a declarat, potrivit site-ului oficial al echipei bănățene, bc-tm.ro, odată ce a ajuns la Timișoara, Cătălin Baciu.

Baciu a jucat pentru naționalele de juniori și seniori ale României, a făcut parte din lotul național de baschet al României la turneul final Euro 2017 și a câștigat Cupa României, cu gruparea din Cluj, în 2016. 

Joi, 30 august, echipa de baschet masculin a Timișoarei a revenit acasă după cantonamentul efectuat în stațiunea Buziaș, iar vineri, 31 august, odată cu disputarea primului joc amical de la reunire, „leii” din Banat au încheiat prima parte a pregătirii.

Pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, într-un „amical”, „leii” din Banat au avut parteneră de întrecere campioana României, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, iar la capătul meciului echipa timișoreană a obținut un rezultat încurajator, impunând-se cu 81:64, „leii” din Banat reușind să-și adjudece toate cele patru sferturi, 21-19 (sfertul 1), 21-12 (sfertul 2), 21-19 (sfertul 3) și 18-14 (sfertul 4). 

Punctele echipei bănățene au fost înscrise de Vladan Vukosavljević (19), Dragoș Diculescu (12), Marko Stojadinović (11), Sherwood Brown (11), Octavian Popa- Calota (10), Miloš Komatina (8), Nikola Pešaković (6), Cătălin Baciu (două), Alexandru Coconea (două). Pentru echipa campioană, cele mai multe puncte au fost înscrise de Arturas Valeika și Sean Barnette, fiecare câte 11 puncte.

Referindu-se la perioada de pregătire din cantonamentul efectuat în stațiunea Buziaș, antrenorul principal al echipei S.C.M. Timișoara, Miodrag Perišić, a declarat, potrivit bc-tm.ro: „Din prima zi jucătorii au fost foarte pozitivi, au muncit din greu în cantonament. A venit momentul primului test, împotriva unei formații solide și băieții l-au trecut. Noi, cei din echipa tehnică, suntem mulțumiți de modul cum a arătat jocul, dar a construi o echipă este ca atunci când faci un puzzle. Fiecare are locul său și antrenorii trebuie să găsească soluțiile cele mai bune pentru a rezolva acest puzzle. Rezultatul de astăzi nu schimbă nimic: declarația mea ar fi fost aceeași dacă am fi vorbit înaintea meciului. Am muncit bine, dar e nevoie să continuăm pe același drum, să ne sudăm ca grup, să fim mai puternici pe zi ce trece”. 

Potrivit programului inițial, S.C.M. Timișoara ar fi trebuit să dispute două jocuri amicale, în 6 și 7 septembrie, la Beograd, cu echipele din prima ligă a Serbiei, Košarkaški klub F.M.P. Beograd și Košarkaški klub Dynamic Beograd. Pentru că situația financiară nu-i permite echipei bănățene să rămână două zile în capitala Serbiei pentru a susține jocul cu Košarkaški klub Dynamic Beograd, S.C.M. Timișoara se vede nevoită să se pregătească doar în compania echipei Košarkaški klub F.M.P. Beograd. Acest joc amical va avea loc miercuri, 5 septembrie, iar următorul joc amical al „leilor” din Banat se va disputa la Timișoara, sâmbătă, 8 septembrie 2018, cu începere de la ora 19:30, în compania echipei campioane a Ungariei, Szolnoki „Olaj” Kosárlabda Klub, echipă ce evoluează în localitatea Szolnok, oraș reședință a comitatului Jász-Nagykun-Szolnok, Ungaria. 

Pentru campionatul ce va debuta în luna octombrie, clubul bănățean pune în vânzare, pentru suporteri, două tipuri de abonament: „Suporter” (oriunde în sală, în afara „zonei galbene”) și „Gold”, în zona scaunelor galbene. Prețurile sunt de 100 de lei - abonamentul „Suporter”, și 200 de lei - abonamentul „Gold”. Valoarea biletului de intrare va fi de 10 lei, același preț ca sezonul trecut. Copiii sub 14 ani și pensionarii au intrarea liberă. Elevii și studenții vor putea vedea meciurile echipei de baschet masculin S.C.M. Timișoara fără a fi nevoie să cumpere bilet, dar prezentând carnetul de elev/student. 

Suporterii care au avut abonament în anul competițional 2017/2018 îl pot reînnoi din 10 septembrie până în 17 septembrie. Pentru a putea păstra locul din campionatul anterior, ei prezintă abonamentul din 2017/2018. Între 17-24 septembrie suporterii își pot rezerva un loc în sală, la meciurile echipei în alb-violet.  

Cardurile valabile pe perioada întregului an competițional se pot procura de luni până vineri, la sediul clubului, aflat în incinta sălii „Constantin Jude”, între orele 10 și 12. Abonamentele asigură accesul la meciurile de acasă ale S.C.M. Timișoara, din Liga Națională (toate cele trei faze ale campionatului) și din Cupa României (turul III și, posibil, turul IV).

Cornel Seracin

Foto: bc-tm.ro