După ce, în prima decadă a lunii martie, naționala de rugby seniori a României întâlnea la Botoșani, în cea de-a patra etapă contând pentru Rugby Europe Championship, naționala similară a Rusiei, campioana României la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. a disputat sâmbătă, 30 martie, un joc împotriva campioanei Rusiei, Enisey-STM Krasnoyarsk.
Așa cum naționala de rugby seniori a Românei a reușit să se impună, la limită, în fața Rusiei, 22-20, cu un efort considerabil de voință, campioana României, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. avea să învingă la finalul celor 80 de minute ale jocului, echipa de club, campioana Rusiei, Enisey-STM Krasnoyarsk, 20-18.
Meciul a avut loc pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”, a contat pentru semifinalele competiției europene Continental Shield, manșa întâi, tur, câștigătoarea dublei manșe urmând să participe în ediția 2019/2020 a Cupei Challenge, iar în 10 mai 2019 să joace finala Continental Shield.


În prima repriză a jocului, echipa rusă a avut o mai bună evoluție ofensivă, fiind în cea mai mare parte a timpului de joc în jumătatea adversă de teren. Apărarea echipei timișorene a rezistat, însă, până în minutul 17, când, din lovitură de penalitate, rusul Nikita Churashov a marcat primele puncte pentru echipa din Krasnoyarsk, 0-3. Același rugbyst, în minutul 29, tot în urma unei lovituri de penalitate, avea să mărească avantajul oaspeților pe tabela de marcaj, 0-6.
Deși au controlat ostilitățile pe terenul de joc, de la marcarea ultimelor trei puncte, rușii n-au mai reușit să înscrie până în finalul reprizei. În minutul 39, Uldis Saulite a reușit un essai, Nikita Churashov nereușind conversia lui, 0-11, iar în minutul 40, Evgeny Pronenko a puncat cel de-al doilea essai al oaspeților, de această dată Nikita Churashov reușind conversia. Astfel că, la pauză, echipa vizitatoare avea un avantaj considerabil, 0-18, și se părea că nu va avea probleme să-l mențină în următoarele 40 de minute ale disputei.


În repriza a doua, campioana României avea să intre în terenul de joc cu alte intenții, de această dată mult mai ofensive, iar cu un considerabil efort de voință și cu un bun joc de echipă, Timișoara Saracens avea să răstoarne situația înregistrată pe tabela de marcaj, la finalul primei reprize și să obțină o izbândă spectaculoasă în afața campionaei Rusiei, Enisey-STM Krasnoyarsk.
Primul essai al echipei bănățene, în acest joc, avea să-l marcheze Marius Simionescu, rugbystul bănățean bifând primul său essai în această competiție europeană, Luke Samoa ratând conversia, 5-18. După înscrierea acestor prime puncte, campionii României au continuat să joace ofensiv, alergând după cel de-al doilea lor essai. Marius Simionescu avea să reușească încă 5 puncte pentru „sarazinii” din Banat, 10-18. Luke Samoa avea să rateze conversia, trimițând balonul în bară.
Luke Samoa va marca pentru echipa campioană a României, în urma unei lovituri de penalitate, reducând scorul, 13-18.
Ultimele minute ale disputei au fost dramatice. Gazdele aveau să asalte terenul de țintă advers, menținând speranța că vor învinge. Ultimul minut avea să fie prelungit de arbitrul jocului, iar Randall Morrison avea să puncteze essai-ul decisiv pentru „sarazini”. După acesată reușită, scorul a devenit egal, 18-18. Conversia essai-ului de către Luke Samoa avea să aducă victoria finală echipei din Banat, 20-18, la capătul unui meci dramatic în care campioana Românei a crezut până în ultimele clipe în obținerea victoriei.


Competiția Continental Shield este organizată de European Professional Club Rugby, în parteneriat cu Federația de Rugby a Italiei și forul Rugby Europe. Competiția continentală se aflată în acest format la cea de-a 3-a ediție și oferă oportunitatea de a participa în Campionatul European Challenge Cup, atât echipelor din țările afiliate Rugby Europe, precum și echipelor din campionatul italian Eccellenza. În fiecare sezon, echipele participante în competiția Continental Shield se luptă pentru cele două locuri din Campionatul European Challenge Cup, puse la dispoziție de organizatori, locuri pe care acestea le pot câștiga în urma partidelor de baraj organizate anual în primăvara europeană.
În cele trei sezoane consecutive de participare în competiția europeană Continental Shield, Timișoara Saracens a disputat partide de baraj împotriva Pataro Calvisano Rugby (actualmente Kawasaki Robot Calvisano), Krasny Yar (Rusia) și Heidelberger RK (Germania). Barajul împotriva echipei italiene a fost câștigată de timișoreni în primăvara anului 2016 cu scorul cumulat 64 - 40, asigurând calificarea istorică a leilor în sezonul 2017/18 al European Rugby Challenge Cup, în timp ce barajul contra Krasny Yar (Rusia), în 2017 și Heidelberger RK Germania, în 2018, au fost pierdute, cu scorurile cumulate de 39 - 35, în favoarea echipei din Rusia, respectiv 47 - 36, în favoarea echipei germane. Participarea din sezonul 2018/19 al European Rugby Challenge Cup s-a datorat descalificării echipei germane Heidelberger RK de către organizatorii competiției.
În acest an, partidele de baraj se dispută de către echipele care au participat în grupele Challenge Cup ale sezonului în curs, Enisei STM și Timișoara Saracens, pe de o parte, iar pe de altă parte, de către câștigătoarele grupelor A și B ale Continental Shield 2018/19, Kawasaki Robot Calvisano și Femi CZ Rugby Rovigo Delta.


Dacă în primul joc, Timișoara Saracens a învins Enisei STM, la Timișoara, 20-18, în celălalt joc al semifinalei, Kawasaki Robot Calvisano a învins Femi CZ Rugby Rovigo Delta, 29-13.
Cea de-a doua manșă a celor două dispute va avea loc în 20 aprilie. Timișoara Saracens va juca împotriva echipei campioane a Rusiei, Enisei STM, la Krasnoyarsk, pe gazonul „Avangard Stadium”, de la ora 10, ora României.


Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarultimisoara.ro