Pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu” din Timișoara, s-a încheiat ultimul joc al celei de-a X-a etape a SuperLigii C.E.C. Bank, confruntarea sportivă fiind asigurată de echipa campioană a Românei la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. și C.S.A. Steaua București.
A fost primul joc din returul campionatului pe care campioana l-a desfășurat pe propriul teren, în precedentele două meciuri, din etapele cu numerele opt și nouă, „sarazinii” din Banat au evoluat în deplasare, la Buzău, învingând S.C.M. Gloria, 19-18 și în Maramureș, împotriva echipei C.S.M. Știința Baia Mare, meci la capătul căruia au fost nevoiți să se recunoască învinși de echipa maramureșeană, în ultimele minute ale disputei, 16-20.
Meciul dintre Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. și C.S.A. Steaua București a fost unul jucat pe o vreme închisă, ploaia ce a căzut la Timișoara în zilele trecute
aducând celor două echipe un gazon greu, dar, rugby-știi din teren au desfășurat un joc plin de sportivitate, în care și-au văzut doar de schemele tehnico-tactice discutate la antrenamente cu antrenorii, faulturile și eliminările din această partidă lipsind în totalitate.
Au lipsit din echipa campioană a României, Timișoara Saracens, din pricina unor accidentări, Eugen Căpățînă, Andrei Rădoi și Cătălin Fercu, iar pilier-ul Samuel Mariș a fost în tribunele arenei timișorene. Nu a fost prezent în echipa campioană a României, pentru acest joc, mijlocașul la deschidere Jody Rose.


Începutul de partidă a fost unul echilibrat, Steaua a avut mai mult inițiativa, dar nu au reușit să miște tabela de marcaj timp de 15 minute de la primul fluier al arbitrului.
După o minge (pasată înainte) jucată neregulamentar de Timișoara Saracens, arbitrul jocului a fluierat grămadă ordonată, cu introducerea balonului în grămadă de către echipa „militară”. După ce balonul a fost introdus, rugby-știi timișoreni au prăbușit grămada, iar arbitrul a oferit, potrivit regulamentului, lovitură de pedeapsă pentru Steaua București. Execuția a fost convertită de Ionel Melinte, care, aflat la aproximativ 40 de metri de buturile gazdelor, lateral stânga, în minutul 15, a trimis balonul printre cel două bare și a deschis scorul, oaspeții conducând, 0-3.
După deschiderea scorului, Timișoara Saracens avea să pună presiune puternică pe defensiva adversă, echipa „militară” cedând, parcă, ușor, ușor inițiativa gazdelor, „sarazinii” din Banat preluând conducerea partidei. După câteva minute de presiune constantă și după mai multe grămezi ordonate în care Timișoara și-a afirmat supremația, campionii aveau să înscrie primul lor essai în acest meci.
Atacul Timișoarei la buturile echipei „militare” a fost unul bine organizat. Echipa Timișoarei, prin rugby-știi din înaintare, a avut mai multe puncte de fixare a balonului, încercând să elibereze spațiu pentru a pătrunde spre terenul de țintă advers. Tânărul rugby-st al echipei campioane, Gabriel Rupanu, a reușit să elibereze balonul pentru coechipierii săi din linia de treisferturi. Mingea a fost pasată lui Tevita Manumua, iar centru timișorean, după ce a reușit să evite mai multe placaje, a culcat balonul în terenul de țintă al echipei din Ghencea, 5-3. Luke Samoa, din 20 metri, ușor lateral stânga, a reușit conversia și a făcut ca tabela de marcaj să arate 7-3, în favoarea gazdelor.
Tactica de joc în care și-au propus eliberarea spațiilor în defensiva adversă, le-a adus rezultat gazdelor. Vlăduț Popa a reușit să-i paseze bine lui Tevita Manumua, pe dreapta, iar centru timișorean a găsit spațiul liber și a culcat pentru a doua oară în acest joc, balonul în terenul de țintă advers, 12-3. De la aproximativ 25 metri, lateral stânga, Luke Samoa nu a reușit conversia essai-ului.
A urmat o lovitură de pedeapsă acordată gazdelor, după ce, chiar pe linia de 5 metri, Dennis Perju a placat un rugby-ist advers și nu a efectuat eliberarea din placaj a respectivului. Din interiorul spațiului de „22” advers, zonă centrală, Luke Samoa a reușit conversia și a ridicat scorul la 15-3 în favoarea echipei campioane. Cu acest rezultat avea să se încheie prima parte a jocului, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. - C.S.A. Steaua București 15-3.


Repriza secundă a fost începută foarte bine de echipa campioană, iar Tevita Manumua a marcat un nou essai, 20-3, chiar la prima acțiune de atac a gazdelor. Luke Samoa, din apropierea „22”-ului stelist, lateral stânga (chiar din margine), a ratat conversia essai-ului.
După primirea celui de-al treilea essai, echipa „militară” a devenit mai insistentă în faza de atac, dorindu-și să înscrie. După o grămadă ordonată în apropierea buturilor timișorene, cu introducerea balonului de către echipa bucureșteană (Andrei Bucurescu a introdus), se creează un avantaj pentru Steaua, iar jucătorii de înaintare ai echipei bucureștene au împins mingea către terenul de țintă advers, Marcel Rusu a reușind essai-ul, primul pentru Steaua în acest meci, 20-8. Din poziție bună, Ionel Melinte a reușit conversia essai-ului, 20-10. Vlad Neculau, împreună cu pachetul de înaintare, a marcat un nou eseu pentru echipa campioană a României, eseul care i-a adus punctul bonus ofensiv, iar prin conversia reușită de Luke Samoa, Timișoara Saracens conducea, 27-10.
Scorul final al confruntării avea să fie stabilit de mijlocașul la grămadă stelist, Florin Surugiu, Steaua București reușind al doilea ei essai în acest joc, conversia fiind asigurată de Ionuț Melinte, după cele 80 de minute ale disputei, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. - C.S.A. Steaua București 27-17.
Astfel s-a încheiat un joc viu disputat, cu o echipa a Timișoarei dornică de victorie, mai ales că, în tur, la București, campionii au fost învinși de „militari”, 9-16.
În urma rezultatului înregistrat în acest joc, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. a urcat pe locul doi în clasamentul SuperLigii, având un total de 39 puncte. Etapa viitoare, „sarazinii” din Banat vor juca în deplasare, la București, împotriva echipei de pe primul loc, C.S.M. București (44 puncte). Acest meci se va juca în data de 1 mai.
Pănă la un nou joc de campionat, campioana României la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. se va deplasa în Rusia, acolo unde, în manșa a doua, retur, va juca împotriva echipei Enisey-STM Krasnoyarsk, într-un meci ce contează pentru semifinalele European Rugby Continental Shield, dar și pentru calificarea, în ediția 2019/2020, în European Rugby Challenge Cup. În tur, la Timișoara, „sarazinii” din Banat s-au impus cu 20-18. Returul dintre Enisey-STM Krasnoyarsk și Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. va avea loc sâmbătă, 20 aprilie, pe gazonul „Avangard Stadion” din Krasnoyarsk.


Cornel Seracin

Foto: arhiva ziarultimisoara.ro