Campioană a României la rugby, consecutiv, în ultimele trei ediții ale SuperLigii C.E.C. Bank, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. a avut o ediție 2018/2019 mai puțin reușită, Campionii cedând primele trei locuri, în contextul în care rezultatele lor precedente nu au adus o creștere a interesului pentru sportul cu balonul oval, în Timișoara, nici din partea autorităților, care nu le-au asigurat, în acești ani, un stadion în conformitate cu performanțele obținute pe plan intern, dar nici din partea spectatorilor (asta în ideea că tribunele arenei „Dan Păltinișanu”, de fiecare dată când echipa campioană juca pe gazon, nu au fost luate cu asalt de spectatori). Totuși, din partea spectatorilor, contribuția la îngrijirea stadionului din cartierul Ronaț a fost una destul de consistentă (după puterile lor), nucleul fondator al galeriei „sarazinilor” din Banat reușind să adune cele necesare pentru îmbunătățirea tribunei stadionului „Gheorghe Rășcanu”.
Așadar, în condiții grele de pregătire, Timișoara Saracens a obținut trei titluri consecutive de campioană a României la rugby, iar în ediția 2018/2019 a făcut un „pas” în spate, lăsând locurile de medalii adversarelor cu care s-a confruntat pentru titlul suprem în edițiile precedente, Campionii preferând să se claseze pe un loc care să arate mai mult interesul scăzut pentru performanțele lor, pentru acest sport practicat de gentelmeni, al celor care ar avea menirea să le asigure condiții mai bune pentru performanțele sportive, interne.
După ce a cedat pe propriul gazon în fața rivalei C.S.M. Știința Baia Mare, în semifinalele acestei ediții a campionatului, în Finala Mică jucată pe terenul fostului stadion „Rulmentul” din Bârlad, Timișoara Saracens a oprit motoarele la ultima fază a disputei și a oferit echipei C.S.M. București locul trei și medaliile de bronz.
În Finala Mică a ediției 2018/2019 a SuperLigii C.E.C. Bank, după două minute de joc, C.S.M. București conducea pe gazonul stadionului Municipal din Bârlad, Timișoara Saracens, 3-0, prin conversia loviturii de penalitate ce a fost reușită de Florin Vlaicu. Luke Samoa, la puțin timp de la reușita lui Vlaicu, avea să rateze o lovitură de penalitate de la aproximativ 35 metri, zonă centrală.
În minutul 23, Jack Umaga avea să înscrie primul essai al acesui meci, Timișoara Saracens preluând astfel conducerea scorului în fața echipei bucreștene, 5-3, dar Luke Samoa avea să rateze conversia reușitei lui Umaga.
Un timp, echipa bucureșteană avea să evolueze în inferioritate numerică, Alexandru Gordaș primind un cartonaș galben și eliminare temporară (10 minute), iar la puțin timp după acest moment, Vlad Neculau avea să fie și el eliminat temporar după primirea unui cartonaș galben.
Până la finalul primei reprize, echipa bucureșteană avea să mai obțină o lovitură de penalitate pe care Florin Vlaicu a ales să o execute direct la buturile timișorenilor, iar prin conversia acestei penalități, C.S.M. București intra la vestiare cu un avantaj la limită, 6-5.
Repriza a doua a început cu echipa bucureșteană în ofensivă, C.S.M. București punctând un essai, dar aceasta a fost anulat de arbitru pe motiv de minge înainte. Bucureștenii s-au menținut în apropierea terenului de țintă advers, au obținut o grămadă ordonată, iar după câteva pase au punctat primul lor essai din acest joc, prin Tangimana Fonovai, astfel reușind să se desprindă la scor, 11-5. Conversia acestui essai a fost asigurată de Florin Vlaicu, C.S.M. București conducând la scor, 13-5.
A urmat o eliminare temporară a lui Jody Rose (placaj necorespunzător la Nicolas Onuțu) din echipa timișoreană, după un cartonaș galben. Chiar și în inferioritate numerică, asaltul ofensiv al Timișoarei la buturile echipei bucureștene a fost năprasnic, iar pe fondul acestui asalt, echipa campioană a reușit un essai de penalizare (în urma unei grămezi ordonate, linia întâi a C.S.M.-ului s-a ridicat), în minutul 58, apropiindu-se la un punct în spatele „tigrilor” bucureșteni, aceștia având un avantaj la limită, 13-12.
Timișoara Saracens a rămas în inferioritate numerică după ce Valentin Popârlan a primit cartonașul galben și a fost trimis 10 minute pe banca pedepselor, iar bucureștenii au desfășurat mai multe acțiuni ofensive la buturile echipei adverse, dintre aceste acțiuni remarcăm aici posibilitatea de a marca un nou essai la capătul unui contraatac al lui Nicolas Onuțu, întrerupt însă de arbitru pentru un paravan și Timișoara Saracens a beneficiat de o lovitură de penalitate. Rugby-știi bănățeni au preferat să trimită mingea în out de margine, în „22”-ul C.S.M. -ului. Andrei Rădoi a executat aruncarea de la margine, iar după presiunea ofensivă a echipei timișorene în apropierea terenului de țintă advers, Tevita Manumua a culcat balonul în terenul de țintă al echipei bucureștene, conversia a fost asigurată de Luke Samoa, iar Timișoara prelua conducerea scorului, 19-13.
Ultimele minute ale disputei au găsit echipa bucureșteană în „22”-ul advers, Jody Rose a primit cel de-al doilea cartonaș galben (cartonaș roșu și eliminare definitivă), iar echipa campioană a încheiat jocul în inferioritate numerică. După mai multe grămezi ordonate în apropierea terenului de țintă al echipei bănățene, bucureștenii obțin, la ultima fază a finalei mici, un essai de penalizare și se impun în acest joc cu scorul final de 20-19, dobândind astfel medaliile de bronz ale SuperLigii C.E.C. Bank, ediția 2018/2019, locul 3 în clasamentul final al întrecerii.


La începutul jocului, pe gazon s-au aflat următorii rugby-ști:
Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T.: Sione Taupaki, Horațiu Pungea - Eugen Căpățînă (cpt.) - Marian Sabău, Marius Iftimiciuc - Vlad Neculau, Vasile Rus - Valentin Popârlan - Gabriel Rupanu - Jack Umaga - Tevita Manumua, Vlăduț Popa - Stephen Shennan, Vlăduț Zaharia - Luke Samoa. Antrenori, Sosene Anesi și Ulises Gamboa.
Pe parcursul jocului, în echipa timișoreană au mai intrat: Dorin Lazăr, în locul lui Marian Sabău, Jody Rose, în locului lui Jack Umaga, Viliami Moala, în locul lui Vlăduț Zaharia, Henri Boshoff, în locul lui Horațiu Pungea, Ionuț Mureșan, în locul lui Marius Iftimiciuc, Randall Morrison, în locul lui Vasile Rus.
C.S.M. București: Alexandru Savin, Alexandru Gordaș - Iulian Hartig - Ștefan Iancu, Davit Gigauri - Dragoș Ser, Adrian Ion (cpt.) - Stelian Burcea - Valentin Calafeteanu - Florin Vlaicu -Tangimana Fonovai, Julien Onuțu - Nicolas Onuțu, Cosmin Iliuță - Sioeli Lama. Antrenor, Lasha Tavartkiladze.
Jocul a fost arbitrat de, Radu Petrescu (centru), Mădălin Gîrbău (asistent), Dragoș Preda (asistent).


Luke Samoa, fundașul echipei Timișoara Saracens, a obținut titlul de cel mai bun marcator al ediției 2018/2019 al SuperLigii, bifând un total de 163 puncte marcate pentru „sarazinii” din Banat de-a lungul acestui campionat. Pe locul secund în clasamentul marcatorilor ediției 2018/2019 a SuperLigii s-a situat mijlocașul la deschidere al echipei C.S.M. București, Florin Vlaicu, cu un total de 132 puncte înscrise pentru „tigrii” bucureșteni.
În ediția 2018/2019 a SuperLigii, Finala Mare a întrecerii s-a disputat între C.S.M. Știința Baia Mare și C.S.A. Steaua București, iar la finalul celor 80 de minute ale disputei, „zimbrii” maramureșeni s-au impus cu scorul final de 24-22 și au devenit noii campioni ai României la rugby.

Cornel Seracin