Ripensia Timișoara se află la finalul celui de-al doilea an competițional în Liga a doua de fotbal a României, iar cu acest prilej, Consiliul Director al clubului, Dumitru Mihu (președinte), Radu Ienovan (vicepreședinte) și Erol Baeram (vicepreședinte), a organizat o conferință de presă prin intermediul căreia a prezentat publicului situația echipei, a clubului, la acest nou final de ligă a doua.
Conferința de presă s-a desfășurat într-o cameră a primăriei vechi a municipiului Timișoara (Piața Libertății), în clădirea primăriei desfășurându-se, în toamna anului 1928, Adunarea Generală de Constituire a clubului F.C. Ripensia.
„Continuăm în ideea de a recupera valori care au existat în acea perioadă, unul din aceste valori este, sigur, și acest demers. Am ținut și-am insistat ca să primim o încăpere în acest loc, tot la nivel de simbol”, a rostit președintele Consiliului Director al clubului timișorean, Dumitru Mihu, la începutul acestei conferințe de la primăria veche a orașului Timișoara.
Conducerea clubului bănățean a reușit să ajungă în noul sediu, în urmă cu două săptămâni, aici urmând să-și desfășoare, în viitor, activitatea.
Chiar în camera în care avut loc conferința, urmează să fie amenajat un Muzeu al clubului de fotbal Ripensia Timișoara, aici urmând să fie așezate Trofeele câștigate de echipă în anii interbelici, dar și alte amintiri care fac parte din palmaresul gloriosului club timișorean. „Urmează să construim un mic Muzeu în care vom expune obiectele pe care le avem din trecutul glorios al Ripensiei”, a mărturisit președintele Mihu, cu ocazia conferinței de presă.
Tot în acest mic Muzeu se vor regăsi fotografii din anii de gloriei ai Ripensiei, dar și placheta pe care echipa Ripensia Timișoara a primit-o cu ocazia câștigării primului ei titlu de Campioană Națională, la finalul ediției 1932/1933, acea ediție fiind prima organizată, în țară, în sistem divizionar. Placheta este una orginală și momentan se găsește la Muzeul Național al Banatului, conducerea clubului depunând eforturi să fie închiriată pentru a putea fi expusă în Muzeul dedicat istoriei clubului. „Este foarte important să recuperăm aceste simboluri materiale. Asta înseamnă Palmares”, au spus președintele și vicepreședintele Consiliului Director al Ripensiei, Dumitru Mihu și Radu Ienovan.
Pentru a readuce în atenția suporterilor Ripensiei, istoria acestui club, volumul „Ripensia, nostalgii fotbalistice”, scris de Cristofor Cristi Alexiu și apărut la editura „Helicon”, în anul 1992, a fost reeditat, operându-se, în paginile lui, câteva corecturi. Pentru început, au fost scose de sub tipar câteva exemplare ale volumului, dar urmează să fie scoase încă 300 de exemplare care vor fi distribuite gratuit.
Ripensia Timișoara este un club înființat în orașul de pe Bega în octombrie 1928. La prima participare în Campionatul Național, Ripensia Timișoara a reușit să-l câștige. Era ediția 1932/1933, după care au mai urmat trei titluri Naționale, 1934/1935, 1935/1936 și 1937/1938. Ripensia a câștigat două Cupe ale României, în anii 1934 și 1936.
În 1948, Ripensia Timișoara a fost desființată, câzând victima noului regim instaurat peste țară, dar, în iulie 2012, Asociația Sportivă „Fotbal Club Ripensia Timișoara” a redobândit personalitate juridică prin Hotarârea definitivă și irevocabilă a Judecatoriei Timișoara.
În anul 2002, a fost obținută protecția numelui „Ripensia” la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (O.S.I.M.) pentru domeniul Activități Sportive, din inițiativa actualului vicepreședinte al clubului, Radu Ienovan.
După redobândirea personalității juridice, Ripensia Timișoara a participat, în ediția 2012/2013, la Campionatul Municipal și a făcut parte din Seria I a Ligii a VI-a, iar primul meci oficial în această ediție de campionat, jucat de „Ripi” a avut loc în 7 septembrie 2012, pe gazonul stadonului „Electrica” din Timișoara, împotriva echipei Luceafărul Timișoara, meci pe care Ripensia l-a câștigat cu 6-1. Pas cu pas, Ripensia a parcurs toate ligile județene, iar la finalul ediției 2015/2016, după un meci de baraj, susținut în dublă manșă cu F.C. „Hercules” Lupeni, „Ripi” lua calea sistemului național divizionar, ediția 2016/2017 evoluând în Liga a III-a.
La finalul ediției 2016/2017, Ripensia a promovat, din Liga a III-a, în Liga a II-a, anul acesta echipa timișoreană urmând să încheie, vineri, 31 mai, cu o evoluție în deplasare, împotriva echipei A.S.S.C.S. Farul Constanța, cea de-a doua sa prezență în cel de-al doilea eșalon de fotbal al României. 

Cornel Seracin