Conferința de presă ce a avut loc la biroul clubului Ripensia, situat în Piaţa Libertăţii, numărul 1 (în clădirea primăriei vechi a orașului bănățean), a fost una de bilanț, cu o etapă înainte de finalul acestei ediții a celui de-al doilea eșalon de fotbal al României. 
În conferința de presă, organizată în noul birou al clubului timișorean, au fost trase câteva concluzii după cel de-al doilea an al Ripensiei în cel de-al doilea eșalon de fotbal al României, președintele Dumitru Mihu susținând o scurtă expunere în acest sens, după care s-a trecut la dialog, discutându-se relaxat ceea ce se întâmplă la club în prezent, ce a fost, dar și ce va fi.


„Activitatea sportivă a decurs în limitele pe care noi, practic, ni le-am impus. Obiectivul pentru acest an a fost, în primul rând, supraviețuirea în Liga a doua, în al doilea rând, să facem o figură cât se poate de frumoasă. Am avut un început ezitant, avem un sfârșit, se pare, la fel de ezitant, dar important e că mijlocul a fost consistent și de câteva etape bune suntem relaxați în ceea ce privește rămânerea noastră în Liga a doua. Sigur, aici meritul principal este al băieților, al jucătorilor, este meritul staff-ului tehnic, al celor trei antrenori pe care i-am avut în acest sezon, antrenorilor principali. Noi le mulțumim, conducerea clubului, pentru toată activitatea pe care-au desfășurat-o, pentru toate eforturile pe care le-au făcut, în condiții, așa cum știm, bunicele”, a rostit președintele Consiliului Director al Ripensiei Timișoara, Dumitru Mihu, referindu-se la parcursul echipei timișorene de-a lungul acestui an competițional.


„Obiectivul nostru este să construim un club. Noi vrem să construim un club de fotbal și nu o echipă de fotbal. Asta înseamnă că trebuie să depunem eforturi la toate nivelele. Deocamdată, sigur, ne-am ocupat mai mult de prima echipa. În sezonul următor, intenția noastră este de a aborda și celelalte probleme ținând de juniori, privind găsirea de locații în care să ne putem desfășura activitatea în așa fel încât, câți mai mulți copii, în special, să știe că joacă la Ripensia. Deocamdată avem în Academie, aproximativ 150 de copii care sunt legitimați, plus-minus 10, 15 copii. Sigur, în zona de performanță stăm destul de prost. Nu avem performanță în această zonă. Suntem în perioada acumulărilor cantitative. În sezonul următor ne-am propus să ajungem, măcar la 400, 500 de copii. Asta-nseamnă ca tot mai mulți antrenori să vină lângă clubul nostru și tot mai mulți copii. Intenționăm să deschidem câteva locații în oraș, baze sportive existente care deocamdată nu sunt folosite sau chiar baze sportive private în care ne putem desfășura activitatea prin închiriere, sigur. Să avem, măcar 20 de antrenori, fiecare cu echipele constituite de ei și să încercăm să lărgim foarte mult această masă de copii care joacă sub culorile noastre. Acum avem 9 antrenori.
Ca și suporteri, există o clasificare care spune că sunt cei care stau pe lângă club, indiferent de ce se întâmplă, sunt cei care vin doar la succes, și apetența noastră pentru succes este foarte mare, și sunt cei care sunt indiferenți. Grupul celor care sunt lângă Ripensia este în acest moment destul de redus, și, în viitor, ne propunem să avem cât mai multe activități prin care să-i aducem în clubul nostru și să-i fidelizăm. Nu suntem chiar cea mai galonată echipă din oraș (cea mai galonată a fost Chinezul, la un moment dat), dar suntem a doua echipă galonată din acest oraș, iar la nivel de susținători avem încă foarte mult de lucru”, a spus Dumitru Mihu.


„În ce privește Ripensia SA, am spus că principalul obiectiv al acestei societăți, este o Societate Comercială. În jurul ei încercăm să construim o afacere, și o afacere înseamnă profit, într-un final. Sigur că, avem un buget de pierdere pentru perioada inițială, ni-l asumăm și suntem consecvenți în această direcție.
Avem demersuri care să creeze și imagine, cum este Ripensia Cafe, care este un business care se desfășoară pe Ripensia SA. La nivel de imagine, a fost o reușită.
În viitor, încercăm ca pe această Asociație să atragem investitori să creăm infrastructură. Avem discuții. Ideea este, în primul rând, de a valorifica potențialul care există aici lângă noi și-n oraș, în speță. Există foarte, foarte multe baze sportive care-n acest moment așteaptă să vină cineva să le dea viață. Am fost pe ele, le-am văzut, avem discuții cu cei care le au în administrare sau în proprietate. Știți că lucrurile în zona asta se mișcă destul de greu, mai ales când ai de-a face cu autoritățile, pentru că ei au niște proceduri, există o legislație care este așa cum este și, de multe ori, chiar dacă există bunăvoință din partea lor, pur și simplu legislația nu-ți permite să mergi foarte repede înainte”, a spus președintele Dumitru Mihu.


„Am avut tatonări cu CFR-ul, de exemplu, pentru că acolo chiar există un potențial foarte mare, dar acolo terenul este al primăriei, construcțiile sunt ale regionalei CFR. Am avut discuții cu oamenii care răspund acolo. O să vedem în viitorul foarte apropiat dacă reușim să stimulăm ceva. Sigur că e foarte greu pentru că e nevoie de investiții serioase acolo. CFR-ul are potențial, terenul arată cum arată, în schimb, tribuna... Deci e nevoie de investiții serioase, iar noi nu ne putem permite să facem investiții într-o locație în care nu avem perspectivă îndepărtată, în sensul că acolo, sau în oricare bază în care intrăm, avem nevoie de contracte ferme pe minim 10, 15 ani. Nu poți să investești unde ai contract pe un an de zile. Iar legislația nu le permite lor, pe de altă parte, să facă asemenea contracte. Atunci, avem blocaj în acea zonă. «Electrica» este o soluție, da. Încă nu am discutat cu STPT și cu domnul Robu, acolo fiind proprietar STPT”, a precizat președintele Consiliului Director al Ripensiei Timișoara.


„Deja avem o experiență. Cu toții știți cum a arătat baza din Ciarda Roșie. Se numea «Tehnomet» pe vremuri și, ați văzut că, pas cu pas am adus îmbunătățiri importante, am putu să jucăm două campionate acolo. Bineînțeles, în interesul nostru este și baza de la «Auto», unde deja ne desfășurăm activitatea de doi ani de zile. Am mai închiriat și la Urseni, dar, așa cum a spus domnul președinte, așteptăm ca să lămurim anumite situații juridice care apar, pentru că atâta vreme cât nu sunt clare, nu putem să facem investiții care să dea o plus valoare importantă. Sunt niște reparații, chiar și la «Auto» s-au făcut reparații de câteva zeci de mii de euro. Deci, noi avem toată bunăvoința, există disponibilitate, dar, bineînțeles, cu aceste lucruri, inclusiv legislația ne obligă, adică nu putem să facem niște decontări în contabilitate atâta vreme cât nu există o formă legală prin care noi să facem aceste investiții. Am mai avut o discuție, inclusiv cu domnul Robu, pentru baza din Mehala. Rămâne de văzut. Noi am fost acolo, am constatat care e starea bazei. Problema acolo, iarăși ... trebuiesc investiții clare și acolo. La o privire fugară, cred c-ar trebui cam 20, 30 de mii de euro ca să o faci funcțională. Acolo sunt niște ziduri, atât, și trebuie să pleci de la utilități și până la reconstrucția terenului. Sunt multe baze în oraș, chiar sunt multe baze, și eu cred că va veni momentul în care toată lumea trebuie să-și dorească să schimbăm fața acestor baze. Sunt foarte multe baze sportive care sunt în administrarea primăriei sau sunt proprietatea primăriei și unde se vor face lucruri și unde vor juca copiii Timișoarei ”, a rostit vicepreședintele Consiliului Director al Ripensiei, Radu Ienovan și președintele Consiliului Director, Dumitru Mihu.


„Există și multe baze private. Au apărut, suficiente în care copii pot să-și desfășoare activitatea. La grupele mici, părinții ajută, într-o anumită măsură desfășurarea. Noi am făcut niște calcule și, cam un copil de la Academie, costul mediu este undeva la 300 de lei pe lună. Asta înseamnă de la echipament, organizarea competițiilor. ... în principiu, așa mai contribuie părinții cu 60, 80, 100 de lei și restul ne revine nouă.
Există un proiect ca și la «Dan Păltinișanu» să avem câteva grupe de copii, două, trei. Sigur, acolo sunt trei terenuri plus unu, patru terenuri. Până când se construiește Sala, acolo se vor desfășura în continuare activități”, a spus Dumitru Mihu.


„La fel de stringentă este necesitatea unui stadion, un stadion pe care să-ți poți desfășura activitatea. Noi suntem un club care funcționăm pe banii proprii, nu suntem sponsorizați, nu suntem ajutați de către nimeni și, atunci trebuie să ne construim. Discutăm despre stadionul acela de 5.000 de locuri, nu discutăm despre acela de 32.000 de locuri, care, în acest moment, după părerea mea, nu este necesar în acest oraș și nici în următorii 5, 6, 7 ani. Dacă mâine ar exista un stadion de 32.000 de locuri, în Timișoara, probabil c-ar trăi pe spinarea festivalurilor, evenimentelor mari, dar, în niciun caz noi, Ripensia, ca și echipă n-am putea juca pe acel stadion, pentru că, vă spun sigur, chiria va fi, cel puțin 10.000 de euro... . Deci, stadionul accesibil pentru noi ca și club și pentru Poli și pentru oricine, în Timișoara, este un stadion de maxim 10, 15 mii de locuri. Acolo îți poți desfășura activitatea, se pot desfășura foarte multe evenimente pe acel stadion”, a precizat președintele Mihu.


„Noi nu suntem în poziția în care să ne dorim performanțe cu orice preț. Toate componentele clubului trebuie să crească armonios. Noi avem probleme la bază, la infrastructură, la organizare. Eu, personal, cât sunt în acest club, n-o să-mi propun niciodată focuri de artificii. Vreau să crească toate componentele clubului. Ceea ce s-a întâmplat până acuma, ați văzut, a fost filmul care a dus întotdeauna la dezastru. Ne-am propus obiective foarte mari, pe termen scurt, sacrificând... practic, mobilizânt, tot potențialul îl duc pe un obiectiv și, în speță, pe prima echipă. Au reușit să promoveze unii, după care, într-un an, doi a urmat dezastrul. Pentru că trebuie să faci aclimatizarea ca să urci pe Everest. Pur și simplu, nu poți să... noi nu avem obiective pe termen scurt, nu ... Unii au avut obiective pe termen scurt în plan și ați văzut ce se-ntâmplă”, a spus președintele Consiliului Director al clubului bănățean, Dumitru Mihu.


„Avem salarii... nu sunt foarte mari, dar nici foarte mici. Undeva cu salariile mediu. Ceea ce este și mai important este că fiecare leuț a fost dat băieților, inclusiv din prime, deci, absolut tot ce s-a promis s-a dat și același lucru se va întâmpla și-n continuare. Dimensionăm acest buget în așa fel încât să ne putem să ne îndeplinim toate obligațiile și toate promisiunile”, a precizat președintele Consiliului Director.


„Trebuie să punem cărămizile una peste alta, nu să plutim pe nori. Așa gândesc eu ca om de afaceri. Bisiness-ul acesta pe care noi încercăm să-l construim nu este așa cum sunt alte proiecte sportive din România”, a mai spus președintele Mihu.


„Este clar că noi putem să facem niște eforturi, dar atâta timp cât nu suntem sprijiniți de comunitatea locală (aici nu ne referim doar la autorități, e vorba, în principiu, numai de comunitatea locală), adică, noi, numai prin eforturile noastre, e clar că n-o să reușim. Eforturile trebuie conjugate. Ale noastre, ale jucătorilor nu pot fi suficiente”, a precizat vicepreședintele Consiliului Director, Radu Ienovan.


Echipa de fotbal Ripensia Timișoara va încheia anul competițional 2018/2019, la Constanța, vineri, 31 mai, unde va evolua, cu începere de la ora 11, împotriva echipei locale Farul, într-un meci ce contează pentru etapa a treizeci și opta, ultima, din această ediție a competiției. Meciul dintre Farul Constanța și Ripensia Timișoara deschide această ultimă etapă a ediției 2018/2019 a eșalonului secund de fotbal.
Ripensia Timișoara are trei jucători suspendaţi pentru această ultimă rundă, Constantin Stoica, Marian Anghelina şi Andrei Dumiter. După acest joc, componenții echipei Ripensia Timișoara intră în vacanță, până în 26 iunie.

Cornel Seracin