Sezonul de primăvară a adus echipei de fotbal seniori a României, angrenată în preliminariile Campionatului European de fotbal, 2020, un total de 7 puncte, în clasamentul grupei F. Începută în martie, cu o înfrângere în deplasare, 1-2, pe gazonul Friends Arena din Solna, împotriva naționalei similare a Suediei, campania de primăvară pentru calificarea la turneul final al „europenelor” din 2020, „tricolorii” au încheiat-o în insula Malta, cu o importantă victorie, pe gazonul stadionului Ta'Qali National, împotriva naționalei similare a gazdelor.
Dacă în etapa trecută a grupei, „tricolorii” au obținut un egal norocos în Norvegia, 2-2, ultima deplasare a primăverii le-a adus un rezultat categoric în favoarea lor, 4-0, la capătul unui meci în care au controlat jocul aproape în totalitate.


Fotbaliștii maltezi au avut un început bun de meci, încercând să țină mingea în posesie, dar fără a-și crea situații de gol. „Tricolorii” au pus, treptat, treptat stăpânire pe joc, iar în minutul 7, George Pușcaș a deschis scorul, înscriind din suprafața de pedeapsă a gazdelor, după o centrare primită de pe stânga de la Nicușor Bancu. În minutul 17, tot George Pușcaș a trimis balonul în bara din stânga portarului gazdelor, irosind o bună oportunitate de a majora avantajul naționalei de fotbal a României.
În minutul 19, gazdele au prima ocazie de a marca, Juan Corbalan a șutat de la distanță, dar fără emoții pentru Ciprian Tătărușanu. În minutul 29, George Pușcaș a majorat avantajul fotbaliștilor români, reușind să înscrie în poarta gazdelor, din suprafața de pedeapsă a maltezilor, după o pasă primită de la Claudiu Keșerü. A urmat, în minutul 34, un gol spectaculos marcat de Alexandru Chipciu, șut expediat de la aproximativ 25 metri de poarta gazdelor, zonă centrală, România conducând cu 3-0.
În minutul 45+1, Alfred Effiong a speculat eroarea lui Ionuț Săpunaru (a fost introdus în joc, în minutul 35, în locul lui Ionuț Nedelcearu, accidentat) și a scăpat spre poarta lui Ciprian Tătărușanu, dar a fost deposedat de Alexandru Chipciu, în interiorul careului.


În repriza a doua, prima ocazie de gol a aparținut gazdelor. În minutul 56, Alfred Effiong a fost bine deschis în urma unui out de margine, a șutat la colțul lung al porții lui Tătărușanu, dar mingea s-a dus pe lângă poarta „tricolorilor”.
În minutul 70, Răzvan Marin a expediat mingea în „transversala” gazdelor, iar 10 minute mai târziu, minutul 80, prin eliminarea de pe terenul de joc a lui Alexandru Chipciu (a primit cel de-al doilea cartonaș galben), „tricolorii” au rămas în inferioritate numerică.
Deși în „10”, în minutul 90+1, România, prin golul marcat de Denis Man, a consfințit scorul final al jocului și și-a adjudecat partida cu 4-0.


Echipele de start au fost:
România: Ciprian Tătărușanu - Alexandru Chipciu, Iulian Cristea, Ionuț Nedelcearu (Cristian Săpunaru, minutul 35), Tudor Băluță - Răzvan Marin, Nicușor Bancu, Alexandru Maxim (Dorin Rotariu, minutul 75), Ianis Hagi - Claudiu Keșerü (Denis Man, minutul 65), George Pușcaș. Antrenor, Cosmin Contra.
Malta: Henry Bonello - Joseph Zerafa, Steve Borg, Andrei Agius, Zach Muscat - Juan Corbalan (Luke Montebello, minutul 84), Paul Fenech (minutul 59, Jake Grech), Rowen Muscat, Luke Gambin (Michail Mifsud, minutul 68) - Alfred Effiong, Joseph Mbong. Antrenor, Raymond Farrugia.
Meciul a fost arbitrat de, Dennis Higler (centru), Dave Goossens (asistent), Joost van Zuilen (asistent). Au primit cartonașe galbene, din echipa României, Alexandru Chipciu, din echipa Maltei, Steve Borg. Cartonaș roșu a primit Alexandru Chipciu (cumulat, două „galbene”).

Așadar, naționala de fotbal, seniori a României a obținut cel de-al doilea ei succes în această campanie de calificare, după ce, în luna martie, învingea, la Cluj-Napoca, selecționata similară a Insulelor Feroe, 4-1.
În aceeași grupă F, în această a patra etapă, au mai fost înregistrate rezultatele: Insulele Feroe-Norvegia 0-2, Spania-Suedia 3-0. În acest moment, în clasamentul grupei, pe primul loc se află Spania, cu un total de 12 puncte, pe locul doi, Suedia, 7 puncte, pe locul trei, România, 7 puncte, pe locul 4, Norvegia, 5 puncte, pe locul 5, Malta, 3 puncte, iar pe locul 6, Insulele Feroe, 0 puncte. Din fiecare grupă a preliminariilor se califică direct la turneul final al „europenelor” primele două clasate.
Etapele viitoare, a V-a și a VI-a, naționala de fotbal seniori a României va evolua pe propriul teren, în luna septembrie, mai întâi împotriva selecționatei de fotbal, seniori a Regatului Spaniei, la București, după care, la Ploiești, împotriva Maltei.

Cornel Seracin