În zilele de 6 și 7 iulie, în Sala Sporturilor „Constantin Jude” din municipiul Timișoara, s-a desfășurat Balcaniada de judo pentru copii sub 13 ani, competiție organizată de Federația Română de Judo și A.C.S. Judo Phoenix Timișoara.
La această competiție au participat reprezentanții a șapte state din zona considerată balcanică, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Muntenegru și România, iar după cele două zile de competiție, locul întâi a fost obținut de Turcia, sportivii acestei țării reușind să adune 7 medalii de aur, 4 medalii de argint și 8 medalii de bronz.
România s-a clasat pe locul doi la finalul acestei întreceri, judoka români reușind să câștige, de-a lungul celor două zile de concurs, 5 medalii de aur, 7 medalii de argint și 11 medalii de bronz.


La categoria -28 kg, fete, timișoreanca Briana Sperlea, campioană națională la judo, U13, titlu obținut în luna mai în localitatea timișeană Dumbrăvița, a câștigat medalia de bronz la Balcaniada de judo de la Timișoara, aducându-și o contribuție importantă la clasarea României pe podiumul acestei întreceri. Briana Sperlea este legitimată la A.C.S. Judo Phoenix Timișoara și este antrenată de sensei Laurențiu Jurcă, fondatorul clubului de judo timișorean.
În acest concurs, timișoreanca s-a impus în fața sportivei din Macedonia, Tea Nastoska, apoi, în fața sportivei Kalina Grigorova, din Bulgaria, pentru ca, în semifinale, să cedeze în fața sportivei din Bosnia-Herțegovina, Nika Zovko, care a și câștigat medalia de aur la categoria -28 kg.
Judoka Briana Sperlea (foto, echipament albastru) a purtat ultima luptă din această competiție europeană de elită, împotriva sportivei cipriote Mariam Kotzia, pe care a învins-o. Astfel, Briana Sperlea s-a clasat pe locul trei în clasamentul final al categoriei de greutate -28, împărțind acest loc cu judoka din Turcia, Dondu Nida Demir.  


Alexia Soare (Rapid C.S.Ș. 5 L.P.S. București), categoria -48 kg, Carmen Dumitru (C.S.M. București), categoria -52 kg și Gabriela Istrati (Focșani), categoria -57 kg, sunt cele trei reprezentante ale României care au obținut, la această Balcaniadă organizată la Timișoara, locul doi, medaliile de argint, iar Ariana Podea (Clubul Sportiv Universitatea Cluj), categoria +57 kg, a cucerit medalia de aur, clasându-se pe primul loc în ierahia finală a acestei categorii de greutate.
La masculin, David Valentin Ioniță (Clubul Sportiv Municipal Pitești), categoria -30 kg, Marius Mureșan, categoria -38 kg, Alexandru Mihai Dincă (C.S.M. Pitești), categoria -60 kg și David Țugui (C.S.M. Ploiești), categoria +60 kg, au cucerit medaliile de aur pentru România, încheind competiția pe locul întâi în ierarhia finală a categoriilor lor.
Medaliile de argint la acest concurs ce s-a desfășurat la Timișoara, băieți, le-au obținut, pentru România, Tege Simon, categoria -26 kg, Mihai Andrei Mănucu, categoria -34 kg, Alexandru Dorgoșan, categoria -38 kg, Cezar Mihai Ciobanu, categoria -50 kg.
Medaliile de bronz pentru România au fost cucerite de, fete, Briana Sperlea, categoria -28 kg, Miriam Iuliana Nicolaescu și Daliana Teodora Popescu, la categoria -36 kg, Vanessa Sorana Voios, la categoria -52 kg, Adina Micas, la categoria +57 kg, iar la băieți, David Stanciu, la categoria -26 kg, Gabor Tamaș, la categoria -30 kg, Dragoș Polgar, categoria -42 kg, Claudiu Marian Canora, la categoria -46 kg, Igor Ionuț Miron, la categoria -55 kg, Răzvan Andrei Calotă, la categoria +60 kg.
În clasamentul final, pe țări, locul 3 a revenit echipei de judoka din Bosnia-Herțegovina, sportivii obținând, pentru țara lor, 5 medalii de aur, 4 medalii de argint și 7 medalii de bronz.


Cornel Seracin