Succesul obținut de Simona Halep în finala de simplu feminin a turneului de Grand Slam, Wimbledon 2019, reprezintă prima reușită pentru o jucătoare de tenis din România la acest tradițional turneu. Pentru prima dată în istoria turneului de la Wimbledon, o jucătoare de tenis din România a câștigat finala, punctând un succes deosebit de important pentru tenisul de câmp din România.


România a mai fost reprezentată la acest turneu, în finală, la dublu, feminin și de două ori în finala de simplu masculin. Mai întâi, Ilie Năstase, în ediția din 1972 a Wimbledon-ului avea să joace o finală la acest turneu, împotriva americanului Stan Smith, finală pierdută de tenisman-ul din România. A urmat ediția din 1976 a turneului britanic, când același Ilie Năstase era învins în finală de suedezul Björn Borg.
În ediția din 1978, România avea să fie reprezentată la acest turneu, în finala de dublu feminin, prin Virginia Ruzici (prezentă în tribunele arenei londoneze la această finală din 2019) , care a făcut echipă cu jucătoarea iugoslavă Mima Jaušovec. Atunci, echipa Ruzici/Jaušovec avea să fie învinsă de reprezentantele Australiei, Kerry Reid/Wendy Turnbull.


În ediția din anul 2019 a turneului de la Wimbledon, Simona Halep a început turneul printr-o evoluție în fața sportivei din Belarus, Aliaksandra Sasnovich, pe care a învins-o, 6-4, 7-5. În turnul doi, Simona Halep a întâlnit-o pe Mihaela Buzărnescu, de care a dispus, după trei seturi, 2-1 (6-3, 4-6, 6-2). În cel de-al treilea tur al întrecerii, Halep a evoluat împotriva unei alte jucătoare din Belarus, Victoria Azarenka, sportivă pe care a depășit-o în două seturi, 6-3, 6-1. A urmat jocul împotriva revelației acestei ediții a turneului britanic, optimea de finală cu Cori Gauff, o jucătoare americană de doar 15 ani. Halep avea să dispună de americancă, în două seturi, 6-3, 6-3, astfel că, în sferturi de finală avea s-o întâlnească pe chinezoaica Zhang Shuai, iar după o oră și 29 de minute, Halep câștiga în două seturi, 7-6, 6-1, calificându-se în semifinale. Elina Svitolina, din Ucraina, a fost jucătoarea cu care Simona Halep s-a confruntat pentru accederea în finala turneului de Grand Slem. În două seturi, după o oră și 14 minute, Simona Halep avea să câștige accesul în finală, învingând-o pe sportiva din Ucraina, în două seturi, 6-1, 6-3.


În finală, Simona Halep a întâlnit pe americanca Serena Williams, iar de-a lungul celor 55 de minute ale disputei, românca a confirmat evoluțiile bune din jocurile precedente pe care le-a disputat în acest prestigios turneu. Păstrându-și concentrarea din meciurile precedente, intensitatea și varietatea de shot, dar și o bună acoperire a terenului, Simona Halep a dispus de Serena Williams, în finala de simplu feminin a turneului de la Wimbledon, în două seturi, 6-2, 6-2.
Astfel, Halep a obținut o mare performanță pentru tenisul de câmp din România, devenind prima jucătoare care câștigă, fiind reprezentanta României, la simplu, acest turneu.
După 11 minute de joc în această finală împotriva americancei Serena Williams, Simona Halep conducea cu 4-0 în primul set. De-a lungul meciului statisticile la serviciu sunt favorabile Simonei Halep: la ași, americanca s-a impus, 2-1; americanca a comis o singură dublă greșeală, Simona Halep nu a avut greșeli duble în acest joc; procentajele primului serviciu sunt în favoarea Simonei Halep, 76%, față de 68% în dreptul Serenei Williams; la punctele câștigate din primul serviciu, procentajul este în favoarea Simonei Halep, 83% (29/35), față de doar 59% (19/32) al americancei; la punctele câștigate din serviciul doi, americanca are un procentaj mai bun, 47% (7/15), față de doar 45% (5/11) în dreptul Simonei Halep; la break point-uri salvate, procentaj clar în favoarea Simonei Halep, 100% (1/1), față de doar 20% (1/5), în dreptul americancei; în retur, statistici în favoarea Simonei Halep, la puncte câștigate retur 1, 41% (13/32), față de 17% (6/35) ale americancei, iar la break point-uri, Simona Halep a înregistrat un procentaj de 80% (4/5), pe când americanca nu a bifat vreun procentaj la acest capitol, 0% (0/1); procent favorabil americancei la puncte câștigate retur 2, 55% (6/11), față de 47% (7/15) în dreptul Simonei Halep; la puncte, în privința loviturilor câștigate, Serena Williams a bifat 17, iar Simona Halep 13; la erorile neforțate, americanca a înregistrat în dreptul ei un număr de 26 de erori neforțate, iar Simona Halep doar 3; la punctele câștigate la fileu, românca a bifat un procentaj de 100% (2/2), pe când americanca unul de 36% (4/11); maximul punctelor constate, 7 Simona Halep, 5 Serena Williams; puncte câștigate pe serviciu, 74% (34/46), Simona Halep, 55% (26/47), Serena Williams; puncte câștigate pe primire, 45% (21/47), Simona Halep, 26% (12/46), Serena Williams; puncte câștigate, 59% (55/93), Simona Halep, 41% (38/93), Serena Williams; maximul game-uri constante, 5, Simona Halep, 1 Serena Williams; game-uri câștigate pe serviciu, 100% (8/8), Simona Halep, 50% (4/8), Serena Williams; jocuri câștigate pe retur, 50% (4/8), Simona Halep, 0% (0/8), Serena Williams; total jocuri câștigate, 75% (12/16), Simona Halep, 25% (4/16), Serena Williams; distanța acoperită, 1220, Simona Halep, 1043, Serena Williams.


Astfel, Simona Halep a obţinut al doilea ei titlu de Grand Slam din carieră, după cel de la Roland Garros, din 2018.
Finala ediției 2019 a turneului de simplu feminin de la Wimbledon a fost urmărită din tribune de Ducesa de Cambridge, Kate Middleton și de Ducesa de Sussex, Meghan Markle, cele două ducese fiind pentru a doua oară, în această ediție a turneului de la Wimbledon, prezente în tribune. La finalul victoriei Simonei Halep, Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, a felicitat-o pe Simona Halep, pentru câștigarea finalei de la Wimbledon, la fel procedând și Ducesa de Sussex, Meghan Markle.
De asemenea, în tribunele arenei britanice, la această finală, a fost și familia Simonei Halep, sportiva bucurându-se și de susținerea președintelui Federației Române de Tenis, Ion Țiriac, prezent în tribunele arenei londoneze.


„Niciodată nu am jucat un meci mai bun. A fost cel mai bun meci. Am lucrat mult pentru a ajunge aici, pentru a juca în faţa Curţii Regale. Am avut emoţii înainte de meci, dar am ştiut că nu e timp de aşa ceva. Am intrat pe teren şi am dat tot ce am putut. E ceva special şi nu voi uita niciodată această zi. A fost visul mamei mele, spunea că dacă vreau să fac ceva în tenis, trebuie să câştig Wimbledon. Îi mulţumesc mamei mele! Am lucrat mult pentru a schimba planul de joc, nu a fost uşor, aici nu prea pot alerga la fel de mult, dar am început să simt jocul, să ştiu ce să fac cu mingea. Abia aştept să mă întorc la anul”, a declarat Simona Halep, la finalul meciului.
În urma acestei finale, Serena Williams rămâne cu șapte titluri câștigate la Wimbledon (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015 și 2016), bifând cea de-a patra final pierdută la turneul londonez, după cele din 2004, 2008 și 2018.

Cornel Seracin