Baschetbalistul Bogdan Popa (foto) este noul transfer în echipa C.S. S.C.M. Timișoara, astfel, în rândul „leilor” din Banat, urmând să evolueze, în anul competițional viitor, un alt „tricolor”.
Bogdan Popa s-a născut în anul 1997, orașul său natal fiind Ploiești. Primii pași în baschet i-a făcut la C.S.Ș. Ploiești, după care avea să evolueze pentru echipa C.S.U. Ploiești, iar în anul 2015 a jucat la Steaua, echipă cu care a cucerit „bronzul” Ligii Naționale, în 2016 și a fost vicecampion în 2017 și 2018.
În trecutul an competițional, Bogdan Popa, pivotul de 212 cm, a jucat pentru S.C.M. U. Craiova, echipa care s-a calificat în cupele europene, în premieră pentru istoria clubului. Oltenii au depășit în sferturile de finală chiar echipa timișoreană, după o dispută extrem de echilibrată, încheiată cu 3-2 la partide.
B. Popa, convocat fiind în naționala de baschet U20 a României, și-a înscris numele în rândul tinerilor baschetbaliști care au obținut cea mai mare performanță a baschetului românesc din ultimii ani, promovarea „naționalei” U20 în divizia de elită a Campionatului European, în anul 2017. Popa a făcut un joc foarte bun chiar în partida decisivă pentru accesul în Divizia „A”, semifinala împotriva echipei similare a Rusiei, contribuind la reușita României (87:79) în acel meci, cu 15 puncte și 7 recuperări.
Acum, Bogdan Popa este în cantonament, fiind convocat în echipa națională de baschet seniori a României pentru a se antrena în vederea susținerii unei noi runde de jocuri preliminarii pentru calificarea la „europeanul” de baschet din 2021.


„Mă bucur că în acest sezon voi avea șansa să joc într-un asemenea colectiv puternic, la Timișoara. Sunt convins că prin determinare, muncă asiduă si, bineînțeles, prin susținerea fanilor vom atinge împreună toate obiectivele propuse pentru acest sezon competițional”, a declarat Bogdan Popa, din cantonamentul de la Ploiești, potrivit site-ului oficial al clubului bănățean, bc-tm.ro.


În trecuta ediție de campionat, Bogdan Popa a avut 2.4 puncte și 1.7 recuperări, în 15 partide, iar cea mai bună evoluție a reușit-o într-un joc împotriva lui Dinamo „Știința” București (sezonul regulat, etapa a IX-a/retur, la Craiova, meci în care oltenii au învins cu 76:69) atunci când a adunat 8 puncte, 7 recuperări, în 12 minute și 54 secunde de prezență pe parchetul de joc.


În lotul echipei de baschet masculin a Timișoarei au rămas, pentru viitoarele jocuri oficiale din anul competițional 2019/2020, tinerii baschetbaliști Bogdan Penciu, Cristian Mocrițchi și Robert Schipor.
Robert Schipor este un produs 100% al Academiei de Baschet din Timișoara, iar în ultimele două sezoane a fost liderul echipei U16 de la S.C.M. Timișoara, team ce a avut rezultate notabile în Campionatul Național al acestei categorii de vârstă. R. Schipor are o înălțime de 189 cm și este conducător de joc.
Bogdan Penciu (202 cm) s-a născut la Deta, în anul 2001 și a fost format la C.S.Ș. Bega și la Academia clubului timișorean, evoluând pe postul de extremă. În ediția trecută a confuntărilor interne, B. Penciu a fost pe parchetul de joc, în rândul „leilor” din Banat, în 4 meciuri și a bifat un „vârf” de 7 puncte și o pasă decisivă, în jocul împotriva lui Dinamo „Știința” București, în grupa locurilor 5-8, iar în Cupa României a înscris 5 puncte pentru Timișoara, în dubla manșă jucată de „lei” cu C.S.M. Sighetu Marmației.
Cristian Mocrițchi se află la Academia clubului de baschet masculin din Timișoara, fiind sosit de la Arad, unde a fost crescut la Școala de Baschet a lui Zsigmond Bobroczky, baschetbalistul care și-a adus contribuția la promovarea baschetului masculin din Timișoara în prima ligă a României, în anul 1987.
Mocrițchi este născut în anul 2000, are 187 cm și joacă pe postul de fundaș. El a intrat pe parchetul de joc în șapte partide din trecuta ediție a confruntărilor interne, iar în jocurile din Cupa României cu C.S.M. Sighetu Marmației a adunat un total de șapte puncte.
Bogdan Penciu și Cristian Mocrițchi au făcut parte din echipa 3x3 a C.S. S.C.M. Timișoara care a cucerit bronzul în Cupa României, ediția 2018/2019.
Un alt tânăr baschetbalist din lotul Timișoarei, care în trecuta ediție a confruntărilor interne a evoluat în rândul „leilor” din Banat, Mihai Ursan, a decis să întrerupă temporar jocul cu mingea la coș și să se dedice studiilor universitare.
C.S. S.C.M. Timișoara, echipa antrenată de Dragan Petričević și Cristian Bota, se va reuni la mijlocul lunii viitoare, iar din 19 august urmează să înceapă antrenamentele.

Cornel Seracin
Foto: www.fiba.basketball