S-au încheiat cinci etape din ediția 2019/2020 a ligii secunde de fotbal, iar A.S.U. Politehnica Timișoara nu a reușit, în cele trei jocuri de pe teren propriu, să marcheze vreun gol pentru a-și bucura suporterii. Meciul etapei a cincea, jucat pe gazonul arenei „Știința”, nu a fost unul cu gol, nici pentru gazdele de la A.S.U. Politehnica Timișoara, nici pentru oaspeții de la C.S. Concordia Chiajna, încheindu-se „alb”, 0-0. Totuși, în acest al treilea joc de pe propriul teren, „Băieții în Ghete” au avut o atitudine mai încrezătoare față de celelalte două jocuri susținute acasă, împotriva echipelor C.S. Mioveni (0-1) și A.S.C. Daco-Getica București (0-1), în fața unei foste echipe de Liga I, Concordia Chiajna retrogradând din prima ligă de fotbal a României la finalul anului competițional 2018/2019, dar, cu toată această atitudine nu au reușit să ofere înfocaților suporteri bănățeni „sarea și piperul” Sportului Rege, golul.
Odată cu încheierea jocului celei de-a cincea etape, de pe gazonul arenei „Știința”, antrenorul principal al echipei bănățene, Cosmin Petruescu, a anunțat, la conferința de presă că, după ce a discutat cu conducerea administrativă a clubului timișorean, a decis să se retragă de pe banca tehnică a echipei în alb-violet, considerând „că cel mai bine, cel puţin pe termen scurt, pentru binele Politehnicii, este să fac un pas înapoi”.
La puțin timp după ce profesorul Petruescu și-a anunțat retragerea din funcția de „principal”, pagina oficială a clubului bănățean, www.sspolitehnica.ro, avea să anunțe noul antrenor principal al echipei în alb-violet: Radu Mugur Gușatu, fostul atacant glorios al lui Poli Timișoara, golgheterul echipei bănățene.

Pe scurt, din cariera sportivă


Radu Mugur Gușatu a împlinit luna trecută cinci decenii de viață, fiind născut în anul 1969, 19 august, în localitatea Cezieni (județul Olt). Cariera sportivă și-a început-o la clubul de fotbal Universitatea Craiova, fiind admis în rândurile seniorilor acestei echipe în 1992, un an mai târziu evoluând în Austria, pentru echipa de ligă a doua D.S.V. Leoben și a jucat aici până în anul 1995.
În anul competițional 1995/1996, Mugur Gușatu avea să pășească în rândul fotbaliștilor în alb-violet, evoluând pentru Politehnica Timișoara pe când clubul bănățean era în cea de-a doua serie a diviziei „B”. La finalul anului competițional 1995/1996, Politehnica Timișoara promova pe prima scenă a fotbalului românesc, iar Radu Mugur Gușatu a fost cel de-al doilea marcator al seriei și al Politehnicii Timișoara, la finalul acelei promovări, totalizând 12 goluri marcate pentru echipa bănățeană.
În anul 1995, februarie, în 16-imile de finală ale Cupei României, Mugur Gușatu avea să debuteze oficial pentru Poli Timișoara, într-un joc împotriva echipei Universitatea Craiova. În acel meci, la scorul de 3-0 pentru echipa olteană, Gușatu, introdus în teren de antrenorul Costică Rădulescu, din începutul reprizei a doua, în locul lui Sandu Rocco, avea să marcheze două goluri, dar echipa bănățeană (aflată pe atunci în eșalonul secund) nu a mai reușit să întoarcă rezultatul și a fost învinsă de Universitatea Craiova, 2-3.
În ediția de campionat 1995/1996, Politehnica Timișoara, avându-l pe Radu Mugur Gușatu în lot, a încheiat întrecerea pe locul 7 în clasamentul final, iar în ediția următoarea, clubul bănățean avea să încheie pe loc retrogradabil, locul 17, în clasamentul diviziei „A” de fotbal. La finalul ediției de campionat 1996/1997, Mugur Gușatu devenea golgheterul lui Poli Timișoara, iar în rândul golgheterilor primului eșalon de fotbal se va clasa pe locul secund, cu un total de 17 goluri marcate din 29 de meciuri jucate pentru Poli Timișoara. Acea ediție de campionat avea să fie deosebit de importantă pentru cariera individuală a lui Mugur Gușatu, atacantul lui Poli reușind să înscrie în unele meciuri ale echipei din Banat, goluri decisive. Împotriva lui F.C. Național, la Timișoara, Gușatu a salvat un punct prin golul marcat în plasa porții formației bucureștene (a fost 1-1) și, tot la Timișoara, în noiembrie 1996, împotriva echipei Steaua București, Mugur Gușatu avea să înscrie golul victoriei echipei bănățene, 1-0, după care, de la poarta aflată la Peluza Nord (acolo era poarta echipei bucureștene) a alergat la Peluza Sud pentru a saluta galeria team-ului în alb-violet, „Commando Viola Ultra Curva Sud”.
Devenit idol al galeriei timișorene, alintat „Guși-Gol” de suporterii bănățenei, atacantul lui Poli Timișoara avea să se remarce, tot pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”, două etape mai târziu, când avea să marcheze de trei ori în poarta echipei F.C.M. Bacău, într-un joc de campionat pe care Poli avea să-l câștige cu 4-1 (23 noiembrie 1996).
Mugur Gușatu a mai jucat la echipa olandeză de primă ligă, Heerenveen, la Extensiv Craiova, la M.T.K. Budapesta și la F.C. Bihor, la echipa orădeană încheindu-și cariera de fotbalist profesionist.
După perioada de fotbalist, Mugur Gușatu a fost președinte la clubul de handbal feminin S.C. Municipal Craiova, a antrenat la centrul de copii și juniori al Universității Craiova, dar și la echipa secundă a clubului din Bănie (a fost antrenor secund, aici). În trecutul an competițional, din luna septembrie 2018, Mugur Gușatu a fost numit antrenor principal la echipa de ligă a treia A.C.S.O. Filiași, iar la finalul întrecerii a lăsat echipa pe locul 5 în clasamentul final al seriei trei.

Mugur Gușatu, primul antrenament, antrenor principal, la A.S.U. Politehnica Timișoara


Acum, Mugur Gușatu a revenit la Timișoara, pentru a o antrena pe A.S.U. Politehnica, după o perioadă în care clubul din Banat nu a reușit să înscrie vreun gol pe propriul gazon, întrun joc oficial din această ediție a ligii secunde de fotbal. Luni, 2 septembrie, Mugur Gușatu, alături de „secundul” Antonio Foale, a supervizat primul antrenament al lui A.S.U., din postura de „principal”, iar înainte de începerea antrenamentului, Mugur Gușatu a oferit declarații presei și a vorbit despre situația de azi din fotbalul timișorean: „...dacă nu încercăm să facem eforturi, să trecem peste aceste momente grele, nu vom realiza nimic. Doar dacă stăm pe margine și încercăm să ne lamentăm, și încercăm să găsim doar vinovați, iarăși nu vom rezolva nimic. Ar trebui, organele de conducere ale orașului, să se unească și să încerce să găsească un numitor comun și Timișoara să reînvie din punct de vedere fotbalistic. Ar fi normal și logic ca Timișoara să aibă un stadion nou, fiindcă, la Craiova s-a putut, se poate, văd, și la Târgoviște, sau și la Sibiu, și, de ce nu la Timișoara care este un oraș foarte mare și foarte frumos. Probabil că, Timișoara a fost, întotdeauna, din punct de vedere sportiv, nemulțumit puțin. Adică, nu vine nimeni să spună: «stop, rupem pisica-n două! Gata, stop, hai să facem niște sacrificii, să rămână ceva și după noi». E foarte greu să găsești pe cineva «sacrificabil» în ziua de astăzi, și mai ales în zona Banatului”.
Bineînțeles că, la antrenamentul cu Mugur Gușatu antrenor principal la Poli Timișoara, au fost prezenți și suporterii echipei în alb-violet, suporteri care-au dorit să salute revenirea idolului lor, „Guși-Gol”, în Banat, pe postul de antrenor principal al echipei la care a cunoscut consacrarea ca fotbalist profesionist, scriind o pagină de istorie pentru echipa timișoreană. Referindu-se la suporterii echipei Poli Timișoara, Mugur Gușatu a declarat: „Dacă nici ei n-ar fi existat, era, într-adevăr, în colaps fotbalul timișorean”.
Întrebat despre evaluarea actualului lot al echipei Poli Timișoara, dacă a reușit să realizeze, în scurta perioadă de la instalarea ca „principal” al echipei bănățene, o evaluare, Mugur Gușatu a rostit: „Am vizionat ultimele trei jocuri ale lor. Pe unii dintre ei, îi știu! Pe cei care-au evoluat în prima ligă, mai mult decât pe ceilalți. Cu unul dintre ei, Manea, am și lucrat la Universitatea Craiova pe când era junior. Ușor, ușor ar trebui să ne cunoaștem și să devenim mult mai profesioniști și să ne schimbăm, în primul rând, atitudinea față de fotbal. După aceea, o să vină și celelalte lucruri. Muncind, cu sacrificiu și, nu în ultimul rând, cu pasiune. Dacă ei nu sunt pasionați, cu siguranță n-o să aibă nicio șansă să joace fotbal la nivel înalt. Deci, totul pornește de la individ. Atâta timp cât va fi pasionat, cu siguranță, va reuși”.

Despre primul joc oficial al lui A.S.U. Politehnica, antrenor principal 


Din postura de antrenor principal al echipei A.S.U. Politehnica Timișoara, Mugur Gușatu va sta pe banca tehnică a team-ului în alb-violet, prima dată într-un meci oficial, la Turnu Măgurele, acolo unde, A.S.U. Politehnica Timișoara va evolua, într-un joc ce contează pentru etapa a șasea, împotriva liderului la zi al clasamentului ligii secunde de fotbal, formația locală A.F.C. Turris-Oltul.
Referindu-se la echipa teleormăneană și la acest joc pe care A.S.U. Politehnica Timișoara îl va susține în deplasare, noul „principal” timișorean a declarat: „O echipă în formă, cu foarte multe individualități. Eu sper ca noi să găsim antidotul pentru un meci bun și (de ce nu?), un rezultat bun la Turnu Măgurele”.
Meciul dintre A.F.C. Turris-Oltul Turnu Măgurele și A.S.U. Politehnica Timișoara va avea loc sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 11, pe gazonul stadionului „Municipal” din localitatea teleormăneană.