După un început greu în campionatul de handbal masculin al României, în care, până-n etapa a șasea, nu au obținut vreo victorie, handbaliștii de la Politehnica Timișoara își încep jocurile în ediția 2019/2020 a cupei E.H.F., pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, împotriva echipei ce este deținătoare, în ultimele două ediții ale competițiilor interne, a cupei și campionatului Greciei, Olympiacos Pireu.
Meciul din cea de-a șasea etapă a ligii „Zimbrilor” s-a încheiat cu bine pentru echipa timișoreană, S.C.M. Politehnica obținând o victorie la limită, 24-23, în fața echipei C.S.M. Focșani, un team care prin evoluțiile lui a ajuns să se claseze, după cinci etape, pe locul secund în clasamentul acestei ediții de campionat.
Duminică, 6 octombrie, cu începere de la ora 18, S.C.M. Politehnica Timișoara va disputa prima manșă din turul doi preliminar al cupei E.H.F., campionii Greciei urmând să-i fie adversari.


Despre confruntarea echipei timișorene, în turul doi preliminar al cupei E.H.F., antrenorul principal al lui S.C.M. Politehnica Timișoara, Pero Milošević, a declarat: „Trebuie să fim uniți și concentrați, să ne apărăm bine și să atacăm cu răbdare în fața unei echipe arțăgoase, care e redutabilă, mai ales la ea acasă. Le-am analizat jocul retur cu Borac Banja Luka precum și unul dintre meciurile de campionat. Dacă nu jucăm serios pe toată durata meciului vom avea probleme. Nu sunt suficiente, de exemplu, 10 minute bune pentru a ne distanța; trebuie să o facem pe parcursul tuturor celor 60 de minute, puțin câte puțin. Nu cred că ne putem gândi să obținem o victorie clară în condițiile multiplelor accidentări pe care le avem”.


Cu probleme medicale și la meciul cu Focșani-ul, situația medicală a echipei bănățene s-a îmbunătățit față de începutul săptămânii, dar e în continuare departe de a fi una liniștitoare pentru staff-ul tehnic, care trebuie să abordeze meciul tur fără Andrei Păiuș, Antonio Pribanić, Miloš Dragaš și Cristian Tcaciuc. În schimb, Cristian Fenici, Marius Sadoveac, Ramon Șomlea și Bogdan Baican au riscat revenind, ceva mai devreme, după accidentările avute, dar au avut șansă, ei urmând să fie prezenți în teren la jocul împotriva echipei elene.


„Sperăm să-i recuperăm pe toți până la partida retur, însă, deocamdată trebuie să ne adaptăm la un sistem defensiv fără câțiva dintre oamenii noștri importanți”, a mai spus „principalul” echipei timișorene.


Campioana Greciei și deținătoarea cupei, Olympiacos Pireu, se află la cea de-a doua dublă manșă în acutala ediție a cupei E.H.F., grecii eliminând în primul tur preliminar echipa bosniacă R.K. Borac Banja Luka, după ce s-au impus în ambele manșe împotriva acesteia, 30-21, la Pireu și 25-30, în Bosnia.
Referindu-se la jocul de la Timișoara, „principalul” team-ului elen, Giorgos Zaravinas, a declarat, potrivit site-ului oficial al echipei, www.olympiacossfp.gr, următoarele: „Avem jocuri foarte importante în fața noastră și vrem să rămânem cât mai mult în Europa, ... . Ne confruntăm cu o echipă dură, cu un antrenor foarte bun și nu este o coincidență că au câștigat Cupa României anul trecut împotriva echipelor mari. În ciuda problemelor din ultima perioadă, este o echipă foarte bună”.


În echipa elenă, singura incertitudine pare să fie, în privința utilizării în jocul de la Timișoara, a handbalistului ce evoluează pe extrema dreaptă, Panagiotis Karambourniotis, evoluția sa pe parchetul sălii timișorene urmând să fie descisă în ultimul moment. Nu au făcut deplasarea la Timișoara, pentru meciul cu S.C.M. Politehnica, handbaliștii greci Marco Terlétski (portar) și Thodoris Delichrístos (pivot).


În rândurile echipei bănățene, înainte de startul ei în noua ediție a cupelor europene intercluburi, situația financiară pare să se fi mai liniștit în decursul acestei săptămâni, fiind plătite două salarii restante. Subiectul a fost detaliat de președintele secției de handbal al S.C.M. Timișoara, prof. univ. dr. Ioan-Silviu Doboși: „Am avut o întâlnire cu domnul primar Nicolae Robu, în care discuțiile au fost pozitive. Nu se pune problema desființării vreunei secții, autoritățile având în atenție, în continuare, domeniul sportului. Achitarea a două salarii a adus un tonus bun la echipă, iar victoria din campionat cu Focșani a reprezentat un ascendent moral și mai mare în perspectiva joculurilor din Cupa E.H.F.”  Referindu-se la confruntările echipei timișorene cu campioana Greciei, Olympiacos Pireu, din turul doi preliminar al cupei E.H.F., președintele Doboși a susținut că acestea sunt foarte importante, deoarece poate aduce puncte coeficientului handbalului românesc și pot fi lansarea lui Poli Timișoara spre grupele competiției.


Cele două echipe care urmează să suțină la Timișoara, prima manșă a preliminariilor (turul doi) ediției 2019/2020 a cupei E.H.F., S.C.M. Politehnica Timișoara și Olympiacos Pireu, au efectuat, pe rând, un antrenament în Sala Sporturilor „Constantin Jude”, sâmbătă, 5 octombrie.
Meciul va fi arbitrat de Gytis Sniurevicius și Andrius Grigalionis, din Lituania, observatorul delegat pentru acest meci fiind Péter Éles, din Ungaria.

Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarultimisoara.ro