Într-o atmosferă de mare meci, cum nu a mai fost de multă vreme în Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, echipa de handbal masculin, S.C.M. Politehnica Timișoara, a pășit cu dreptul în ediția 2019/2020 a cupei E.H.F, impunându-se, la capătul celor 60 de minute, în fața campioanei Greciei, Olympiakos Pireu, 31-29. Pe toată durata lui, jocul practicat de cele două combatante a fost unul spectaculos, handbaliștii celor două echipe depunând multă energie pentru a gusta din roadele unei victorii importante la capătul disputei de pe parchet.


Confruntarea avea să se anunțe una echilibrată, în începutul ei, primul gol al meciului fiind marcat abia după trei minute. Campioana Greciei a deschis scorul, prin golul marcat de pivotul Andreas Arapakopoulos, 0-1 și a mărit diferența prin același handbalist, în minutul 5.
Seria golurilor echipei timișorene, în acest meci, avea să fie deschisă de căpitanul și coordonatorul de joc, Cristian Fenici, handbalistul bănățean reducând diferența, în minutul 6, 1-2, iar, un minut mai târziu, Filip Marjanović avea să egaleze situația pe tabela de marcaj, 2-2.
Artur Karvatski a readus echipa elenă în avantaj, 2-3, după care, egalitatea a fost, din nou, restabilită, iar din minutul 8, prin reușita din propria jumătate de teren a lui Vuk Milošević, care a văzut poarta oaspeților goală, elenii preferând să joace în „șase”, scorul a devenit, pentru prima dată în acest joc, favorabil gazdelor, 4-3.
Oaspeții au revenit și au preluat conducerea scorului, dar, după 14 minute, pe tabela de scor, Poli Timișoara conducea cu 7-5 pe campioana Greciei.
În continuare, cele două echipe au menținut un joc foarte animat, plăcut publicului, golurile fiind succesive, cele două combatante de pe parchet alternând în avantaj.
În minutul 20, scorul era favorabil echipei elene, 9-10, Dimitrios Tziras reușind să marcheze pe contraatac, dar, după ce gazdele au reluat jocul de la centru, în urma ofensivei, Florin Baican a fost faultat de Patrick Lemos, iar arbitrul a acordat aruncare de la 7 metri pentru Timișoara. A executat Filip Marjanović și l-a învins pe portarul echipei elene, Konstantinos Tsilimparis, restabilind egalitatea pe tabela de marcaj, 10-10.
Grigorios Sanikis și Dimitrios Tziras au readus echipa elenă în avantaj, 10-11 și 10-12, după care, Filip Marjanović a înscris de două ori în poarta oaspeților și a restabilit egalitatea, 12-12, în minutul 24. Andreas Arapakopoulos a readus echipa vizitatoare în avantaj, 12-14, iar Florin Baican și Filip Marjanović au restabilit egalitatea, 14-14.
În minutul 29, Filip Marjanović avea să rateze o aruncare de la 7 metri, iar în faza următoare, oaspeții aveau să preia conducerea scorului, 14-15. Ultima fază a primei reprize s-a desfășurat la poarta oaspeților, atunci când, Filip Marjanović a irosit o nouă aruncare de la 7 metri, mingea trimisă cu boltă de handbalistul timișorean, căzând pe bara transversală a porții apărate de Konstantinos Tsilimparis. Astfel că, la pauză a fost consemnat avantajul la limită al oaspeților, 14-15, echipa elenă încheind prima repriză în inferioritate numerică, Patrick Lemos fiind eliminat temporar în minutul 28:57.


Repriza secundă a fost începută în inferioritate numerică de echipa elenă, dar și din echipa timișoreană, la scurt timp de la reluarea jocului a fost eliminat temporar, pentru un fault asupra unui adversar, Ramon Șomlea, iar vizitatorii aveau să marcheze prin Charalambos Mallios și să ia o diferență, pentru prima dată în acest joc, de trei puncte avans în fața echipei timișorene, 14-17, iar Andreas Arapakopoulos sporea diferența la patru goluri, 14-18, în minutul 33.
Se părea că echipa elenă va țâșni în câștigătoarea acestui meci, luând, de prin minutul 41, un avans de cinci goluri diferență, în fața echipei timișorene, 17-22, golul cu numărul 22 pentru echipa vizitatoare fiind marcat de Angelos Tsilis.
Odată cu acest scor, se produce o schimbare în echipa bănățeană. În poartă, în locului lui Ludovic Varo, este trimis Mohsen Babasafari, iar evoluția echipei începe să capete o nouă treaptă ascendentă, noul portar având intervenții care aduc încredere întregii echipe timișorene.
Ramon Șomlea și Cristian Fenici aveau să înscrie pentru echipa timișoreană și să reducă diferența de cinci puncte, 19-22, din minutul 44. Cu un minut și jumătate înainte de a marca Fenici golul cu numărul 19 al gazdelor, oaspeții s-au văzut nevoiți să evolueze în inferioritate numerică, Andreas Arapakopoulos fiind eliminat temporar (două minute) în urma unui fault asupra unui adversar.
Pe contraatac, echipa vizitatoare a înscris prin Dimitrios Tziras, 19-23, din minutul 45, echipa timișoreană a redus diferența, 20-23, dar oaspeții marcheză prin Angelos Tsilis, iar din minutul 47, scorul devenea 20-24, după care, la câteva secunde de la acest gol, oaspeții au refăcut diferența de cinci puncte, 20-25.
Echipa elenă prinde avânt și se menține la conducerea scorului, chiar dacă echipa gazdă, cu eforturi considerabile, și împinsă de încurajările publicului, încearcă să revină, marchează, dar nu poate egala, încă. Oaspeții refac, din minutul 50, diferența de cinci puncte, 22-27, prin golul marcat de Nikolaos Liapis.
Pentru echipa gazdă, urmează o serie de trei goluri, ultimul marcat spectaculos, în minutul 53, de Filip Marjanović, iar scorul devine 25-27, Timișoara apropiindu-se la doar două „lungimi” de campioana Greciei. Oaspeții înscriu, la puțin timp de la marcarea golului de către Marjanović, prin Andreas Arapakopoulos, 25-28, iar Gheorghe Irimescu începe o serie de goluri în poarta oaspeților, reducând diferența, după pase primite de la Cristian Fenici, 26-28 și 27-28, din minutul 55. Întreaga sală era plină de speranță, spectatorii scandând: „Ole, oleeee, ole, oleeee, Timișoara, ole, Timișoara, ole, Timișoara, oleeee!”
Oaspeții aveau să înscrie ultimul lor gol din acest joc, prin Angelos Tsilis, 27-29. Gazdele au reluat jocul de la centrul terenului, iar în faza ofensivă, Ramon Șomlea a fost faultat de Stefanos Michailidis, handbalistul grec primește eliminare două minute, cu trei minute și jumătate înainte de finalul jocului, iar Filip Marjanović execută o aruncare de la 7 metri și-l învinge pe portarul echipei elene, croatul Matija Špikić, 28-29.
Gheorghe Irimescu a reușit să egaleze, 29-29, din minutul 58. Oaspeții pornesc în ofensivă, dar pierd mingea, iar pe atacul declanșat de echipa gazdă, Cristian Fenici înscrie, și Poli Timișoara prelua conducerea scorului, 30-29, cu un minut înainte de finalul jocului.
Oaspeții au solicitat time-out, tribuna timișoreană continua încurajările pentru Poli Timișoara. Echipa elenă au revenit în teren și a început un nou atac la poarta timișoreană, dar a pierdut minge, și „Poli” a ieșit în ofensivă. Atacul timișorean este întrerupt, cu 27 de secunde înainte de finalul jocului, antrenorul Pero Milošević solicitând time-out.
La revenirea pe parchetul de joc, „Poli” continuă ofensiva. Cristian Fenici a pătruns pe partea stângă și nu a putut fi oprit (doar prin fault) de Andreas Arapakopoulos și Nikolaos Liapis. Arbitrul arată aruncare de la 7 metri pentru „Poli”. Execută Filip Marjanović, înscrie și pecetluiește scorul final al jocului, S.C.M. Politehnica Timișoara-Olympiakos Pireu 31-29. Oaspeții au avut ultimul atac, dar aruncarea lor, de pe stânga, la poarta echipei timișorene, a fost întâmpinată de ultima intervenție din acest meci, a portarului Mohsen Babasafari.


Pentru S.C.M. Politehnica Timișoara, în acest joc, au marcat: Filip Marjanović (10 goluri), Gheorghe Irimescu (6 goluri), Vuk Milošević (5 goluri), Florin Baican (4 goluri), Cristian Fenici (3 goluri), Flavius Cîmpan (două goluri), Ramon Șomlea (un gol). Pentru echipa elenă, cele mai multe goluri au fost marcate de Dimitrios Tziras (9 goluri) și Andreas Arapakopoulos (7 goluri).


Așadar, deținătoarea cupei României, S.C.M. Politehnica Timișoara, s-a impus, în prima manșă a turului doi preliminar din ediția 2019/2020 a cupei E.H.F., 31-29, în fața campioanei Greciei și deținătoarei cupei Greciei, Olympiakos Pireu, la capătul unui joc aprig disputat, cu tensiuni pe alocuri, dar și cu bune decizii de arbitraj. Victoria echipei timișorene a fost obținută fără ca antrenorii Pero Milošević și Lucian Ghiulai să poată utiliza întreaga echipă, Andrei Păiuș, Antonio Pribanić, Miloš Dragaš, Cristian Tcaciuc și Marius Sadoveac fiind indisponibili pentru jocul din prima manșă, tur, a cupei E.H.F.
Manșa a doua, retur, dintre Olympiakos Pireu și S.C.M. Politehnica Timișoara se va disputat sâmbătă, 12 octombrie, în Sala de Sport „Melina Merkouri”, din suburbia Atenei, Agíou Ioánni Rénti, urmând să fie arbitrată de Ozren Backović și Mirko Palačković, din Slovenia, observatorul delegat pentru acest meci, urmând să fie Shlomo Cohen, din Israel.