Echipa fanion a rugby-ului bănățean, fosta campioană a Românei, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., a încheiat evoluțiile din acest an în campionatul național, SuperLiga C.E.C. Bank, și se află pe locul 3 al clasamentului, după ce, în ultimele două etape ale întrecerii a înregistrat o înfrângere, în deplasare, la Cluj Napoca, 19-27, împotriva echipei locale C.S. Universitatea Cluj, și un succes, obținut greu, pe teren propriu, Arena „Dan Păltinișanu”, împotriva echipei C.S. Dinamo București, 32-29.
Odată încheiate jocurile acestui an, din campionat, „sarazinii” din Banat au reluat confruntările în Cupa României, ediția 2019. Noua ediție a întrecerii a dat startul noului an competițional, Timișoara Saracens evoluând în prima etapă a grupei A, în deplasare, la Cluj Napoca, împotriva gazdelor de la C.S. Universitatea, în luna august a acestui an. În meciul tur, cel de la Cluj, timișorenii au obținut un succes clar în fața gazdelor, 40-3, returul Cupei României începându-l tot printr-un joc cu Universitatea, pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”.
În urma unei evoluții cu mult aplomb ofensiv, Timișoara Saracens a obținut, la finalul celor 80 de minute ale jocului cu echipa ardeleană din prima etapă a returului grupei A a Cupei României, ediția 2019, un succes evident, înregistrând un scor favorabil cu șaizeci de puncte diferență în fața tinerei echipe ardelene, 67-7.
După primele 40 de minute ale disputei, Timișoara Saracens și-a asigurat punctul bonus ofensiv, conducând la pauză cu 31-0. Au marcat, Marius Simionescu (conversie ratată de Ionel Melinte), Eugen Căpățînă (conversie reușită de Ionel Melinte), Horațiu Pungea (conversie reușită de Ionel Melinte), Vlăduț Popa (conversie ratată de Ionel Melinte) și Ionel Melinte, polivalentul rugby-st, vicecampion național cu Steaua București, în trecuta ediție a campionatului, acum la Timișoara Saracens, a ratat conversia essay-ului.
În repriza a doua, elanul ofensiv al gazdelor a continuat, iar Timișoara Saracens și-a mai trecut în cont șase essay-uri, prin Damian Strătilă, Marius Lungu, Randall Morrison (de două ori), Vlăduț Zaharia și Valentin Popârlan (vezi video), trei din aceste essay-uri fiind convertite de Ionel Melinte.
La scorul de 55-0, echipa ardeleană avea să înscrie primul ei essay din acest joc prin taloner-ul Răzvan Bârlădeanu, mijlocașul la deschidere Ionuț Mazăre reușind conversia, iar scorul devenea 55-7. Echipa „universitarilor” din Cluj a fost prezentă mai mult în „22”-ul advers pe finalul meciului, atunci când a și reușit să puncteze pe tabela de marcaj a arenei timișorene.


„Timișoara a fost pregătită în fiecare an să câștige Cupa. Uneori au fost probleme, alteori, nu, au fost echipe mai în formă. Eu cred că anul acesta, suntem în efectiv complet și, da, o putem câștiga. Până la urmă, asta-i adevărata față a Timișoarei. Target-ul nostru a fost mult mai mare decât ceea ce s-a întâmplat astăzi, dar, în urma unor greșeli (dacă-au fost sau n-au fost), se pare că ăsta-i scorul. E o bună încălzire pentru meciul cu Baia Mare, asta e foarte important pentru noi”, a declarat, după joc, căpitanul echipei timișorene, Eugen Căpățână.


Clubul ardelean se află, anul acesta, la aniversarea unui secol de la înființare, iar echipa de rugby a clubul, C.S. Universitatea Cluj, se află în plină reconstrucție, team-ul „universitar” din Cluj fiind câștigător a două ediții ale Cupei României (2002 și 2003). „Echipa Clujului este o echipă sută la sută românească și mă mândresc cu treaba asta, mă mândresc că sunt antrenorul lor, și cred c-o să avem o creștere în următorii 3, 4 ani, și cred c-o să ne putem ridica la nivelul echipei Timișoarei”, a declarat antrenorul echipei ardelene, Horea Hîmpea .
Referindu-se la jocul din prima etapă a returului grupei A, Cupa României, ediția 2019, antrenorul echipai clujene a declarat după meciul de la Timișoara: „Azi, am întâlnit o echipă a Timișoarei, extraordinar de bună. Ei au avut o presiune în plus, noi n-am avut niciun fel de presiune. Am venit cu o echipă foarte tânără, mulți copii tineri în teren. Pe noi nu ne interesează să câștigăm Cupa României, ci să câștigăm acești tineri, să-i avem în teren și, atunci, eu cred că ne-am atins obiectivul nostru, de a participa în Cupa României și de a da multe minute copiilor tineri, care-au jucat mai puțin în SuperLigă. Totuși, cred că obiectivul nostru-i atins și, cred cu tărie că echipa Timișoarei o să câștige această competiție și, cred că i-am și ajutat cu această ocazie, pentru că am văzut o creștere extraordinară de la meciul trecut, din SuperLigă, un meci pe care noi am reușit să-l câștigăm după foarte mulți ani, contra echipei Timișoara. Noi ne-am bucurat, atunci, la victorie. Sper că echipa Timișoarei se va bucura azi de victorie, și de meciul pe care ni l-au oferit, și de spectacol, pentru că au făcut un adevărat spectacol. Îi felicit, le doresc mult succes în continuare, în Cupa României!”


La startul jocului, în teren au fost următorii rugby-ști:
Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T.: Marius Lungu, Horațiu Pungea - Eugen Căpățână (cpt.) - Valentin Popârlan, Dorin Lazăr - Vlad Neculau, Vasile Rus - Cristian Strătilă - Gabriel Rupanu - Vaovasa Hinckley - Moa Maliepo, Florin Popa - Marius Simionescu, Stephen Shennan - Ionel Melinte. Antrenori, Sosene Anesi și Ulises Gamboa.
C.S. Universitatea Cluj: Paul Petucher, Daniel Gheța - Răzvan Bârlădeanu - Florin Marin, Claudiu Curcă - Dragoș Vasile, Andrei Pricopie - Marius Murgoci - Eduard Ciapari - Ovidiu Melniciuc - Alexandru Banu (cpt.), Dragoș Damian - Petrică Mihalache, Paul Herman - Ionuț Mazăre. Antrenor, Horea Hîmpea.


În urma rezultatului obținut în cea de-a patra etapă a grupei A, Cupa României, ediția 2019, Timișoara Saracens se menține pe primul loc în clasament, cu un total de 19 puncte (cu patru mai mult decât ocupanta locului doi, C.S.M. Știința Baia Mare). În celălalt meci al grupei A, C.S.M. Știința Baia Mare a învins, la Constanța, gazdele de la A.C.S. Tomitanii, 52-19. Etapa viitoare, a V-a, din grupa A, la Timișoara, ocupantele primelor două locuri în clasamentul grupei, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. și C.S.M. Știința Baia Mare, se vor confrunta pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”, sâmbătă, 9 noiembrie, cu începere de la ora 11.