În 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, echipă feminină de spadă a României (Simona Gherman, Simona Pop, Ana-Maria Popescu, Loredana Dinu) a obținut medalia de aur, tenismenii Florin Mergea și Horia Tecău au câștigat argint la competiția de dublu masculin, iar bronzul a fost obținut pentru țara noastră de halterofilul Gabriel Sîncrăian (categoria 85 kilograme), luptătorul Albert Saritov (categoria 97 kilograme) și canotoarele de la proba 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Beres, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea).

Urmează Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, acolo unde vom avea reprezentanți din diferite discipline sportive - naționala de fotbal U21, atletism, lupte, judo, haltere, canotaj, kaiac-canoe, scrima, tenis de masă, tir, ciclism și, aici vine partea inedită, baschet 3X3. Să nu uităm totuși că mai sunt multe luni până la startul uriașului eveniment, astfel că lista sportivilor români ce se vor lupta pentru glorie în Țara Soarelui Răsare rămâne deschisă.

Avem echipă la debutul baschetului feminin 3X3 în calitate de disciplină sportivă la Jocurile Olimpice

Ultima prezență a României cu o echipă de baschet la Jocurile Olimpice datează din 1952, atunci când echipa masculină nu a reușit să ajungă în faza grupelor, jucând doar două meciuri preliminare, contra Italiei și Canadei.

În 2020, debutează la Jocurile Olimpice o nouă formă de baschet, 3X3, un pic impropriu denumită nouă, deoarece se bucură de o popularitate uriașă în întreaga lume de ani buni, fiind inclusă deja în competiții precum Jocurile Olimpice de Tineret din 2010 și Jocurile Europene din 2015.

Potrivit frbaschet.ro, echipa feminină de baschet 3X3 s-a calificat la turneul de la Tokio alături de Rusia, China, Mongolia și alte patru națiuni ce vor fi stabilite în urma unor turnee de calificare. 

Calificarea baschetbalistelor românce a fost posibilă datorită faptului că ocupam poziția a 4-a în lume și a 2-a în Europa la baschet 3X3, în topul mondial al federațiilor naționale realizat de FIBA la finalul lunii octombrie 2019.

În cadrul aceluiași material sunt prezentate și mulțumirile pe care Federația Română de Baschet a ținut să le adreseze, cităm, ,,celor două instituții care au sprijinit acțiunile de baschet 3x3, Ministerul Tineretului și Sportului și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, partenerilor de la Sport Arena Streetball, precum și celor peste 1.000 de sportive din România participante în ultimul an la competițiile de baschet 3x3, care au contribuit cu puncte importante în rankingul mondial.’’

Jocurile Olimpice deschise către introducerea a noi discipline

Dată fiind popularitatea uriașă a sporturilor electronice în ultimul deceniu, organizatorii Jocurilor Asiatice din 2022 au anunțat deja introducerea disciplinei eSports, pregătind chiar și medaliile pentru câștigători, se arată într-un material publicat de playtech.ro. Astfel, este probabil doar o chestiune de timp până când vom avea eSports și la Olimpiadă.

Deși poate părea destul de bizar, am putea avea în viitor chiar și competiție de Bingo la Olimpiadă. Potrivit sportsnewsireland.com, se pare că sunt șanse relativ mari că acest lucru să se întâmple chiar la Olimpiada din 2020, numărul susținătorilor acestei idei fiind destul de mare. Dacă în România poți juca bingo aici online sau în cele doar câteva săli ce încă mai funcționează în marile orașe, ei bine, în străinătate jocul de bingo este foarte popular, fiind jucat atât în săli de joc pe bani reali, cât și ca modalitate de recreere în familie, cămine de bătrâni sau în scopuri caritabile.

Pe lângă cele menționate, la Tokio 2020 vor fi introduse în premieră baseball/softball, karate, skateboarding, surfing și sport climbing.