„Sarazinii” din Banat au început actuala ediție a Cupei României la rugby, în Cluj Napoca, pe gazonul stadionului „Iuliu Hațieganu”, în ziua a zecea din luna august, 2019, cu un meci ce a contat pentru prima etapă a grupei A. Rugby-știi timișoreni au întâlnit, în Ardeal, echipa C.S. Universitatea Cluj, iar la finalul meciului s-au impus cu un categoric scor, 40-3.
A urmat un nou joc în deplasare, de această dată cu echipa campioană, C.S.M. Știința Baia Mare, pe gazonul de pe Arena „Zimbrilor”. Și acest al doilea lor joc din Grupa A, rugby-știi bănățeni l-au înclinat în favoarea lor, la finalul celor 80 de minute, scorul fiind-le favorabil, 22-17.
Primul joc de pe propriul teren, al echipei de rugby Timișoara Saracens, în acest an competițional, s-a desfășurat în cea de-a treia etapă a grupei A, Cupa României, pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”, cu formația A.C.S. Tomitanii Constanța. Cu rezultatul final de 75-6, „sarazinii” din Banat au adunat noi puncte în clasamentul grupei A al Cupei României, rămânând lideri în această grupă. Astfel, Timișoara Saracens a încheiat turul Cupei României, faza grupelor, pe primul loc în clasamentul grupei A.
În luna noiembrie din 2019, rugby-știi timișoreni au început returul Cupei României, echipa bănățeană evoluând pe propriul teren, Arena „Dan Păltinișanu”, într-un joc ce a contat pentru cea de-a patra etapă a grupei A, cu echipa C.S. Universitatea Cluj, iar la capătul celor 80 de minute ale meciului, scorul i-a fost, din nou, foarte clar favorabil, 67-7. Gazdele își consolidau astfel poziția de lider în clasamentul grupei A.
Etapa următoare, Timișoara Saracens a întâlnit pe „Dan Păltinișanu”, campioana României la rugby, C.S.M. Știința Baia Mare, iar la capătul unui joc disputat cu foarte multă pasiune și prudență, această prudență venind, mai ales din partea oaspeților, scorul a fost egal, la capătul celor 80 de minute, 6-6.
În fine, pasul decisiv în finala Cupei României, ediția 2019, Timișoara Saracens avea să-l realizeze după deplasarea de la Constanța, acolo unde a juca cu echipa locală A.C.S. Tomitanii. La finalul celor 80 de minute ale meciului, „sarazinii” din Banat aveau să obțină un rezultat favorabil, scorul înregistrat fiind unul de-a dreptul „fluviu”, 111-0.
Astfel, de pe primul loc al grupei A, fără a cunoaște vreo înfrângere, Timișoara Saracens a obținut calificarea în finala Cupei României la rugby, ediția 2019.
În cealaltă grupă, B, câștigătoare a fost C.S.A. Steaua, această grupă disputându-se în doar trei echipe, deoarece, înainte de stratul ediției, fosta deținătoare a Cupei României, C.S.M. București, s-a desființat. „Steliștii” au obținut patru victorii, din tot atâtea posibile, în jocurile grupei B, dispunând, pe rând, de S.C.M. Gloria Buzău, 38-17, de C.S. Dinamo, 28-16, de S.C.M. Gloria Buzău (în deplasare), 36-19 și, în ultimul joc al grupei, de concitadina C.S. Dinamo, 22-17 (într-un meci considerat ca fiind pe propriul teren).


Finala Cupei României, ediția 2019, se va disputa la Brașov, pe gazonul stadionului „Noua”, aici urmând să se întâlnească pentru o confruntare sportivă, cele mai bune două echipe din faza grupelor Cupei, Timișoara Saracens și C.S.A. Steaua București, sâmbătă, 30 noiembrie, cu începere de la ora 12.
Referindu-se la acest joc, antrenorul principal al echipei bănățene, Sosene Anesi, a declarat următoarele: „Suntem nerăbdători să jucăm Finala de sâmbătă contra Steaua. Jucătorii noștri sunt mental pregătiți pentru acest meci, sunt concentrați”.


Ulises Gamboa, antrenorul „grămădarilor” din echipa bănățeană, a declarat următoarele: „Este prima finală a acestui sezon și primul obiectiv pe care trebuie să-l punctăm. Toți jucătorii sunt disponibili pentru selecție și nerăbdători să joace acest meci important pentru club și pentru echipă. S-a lucrat intens, suntem mulțumiți de prestația echipei de la antrenamente și sperăm să obținem un rezultat pozitiv”.


Timișoara Saracens și C.S.A. Steaua București au mai disputat finala Cupei României la rugby, în anul 2015, la Iași. La capătul unui joc, de-a dreptul dramatic, echipa bănățeană avea să se impună, după prelungiri. La capătul celor 80 de minute ale confruntării, scorul a fost egal, 14-14, dar, la finalul prelungirilor, bănățenii, cu un jucător eliminat de pe terenul de joc (cartonaș roșu pentru două eliminări temporare), aveau să-și adjudece, pentru a treia oară Cupa României. Acel an, 2015, a fost unul deosebit de fructuos pentru „sarazinii” din Banat, Timișoara Saracens adjudecându-și atunci, Cupa României, SuperLiga C.E.C. Bank (Campionatul Național de Rugby, seniori) și Cupa Regelui.


Referindu-se la finala de sâmbătă, 30 noiembrie 2019, de la Brașov, împotriva echipei „militare”, căpitanul timișorenilor, Eugen Căpățână, a declarat: „Cred că echipa se află în cea mai bună formă, ne-am atins vârful de formă. Băieții sunt pregătiți pentru această Finală. Cred că echipa aceasta are atât putere, cât și dorință foarte mare de victorie. Asta s-a văzut în partidele câștigate în acest sezon. S-a văzut că atunci când ne dorim, putem face orice și atâta timp cât ne aflăm în fazele finale avem mari șanse să câștigăm”.


Finala Cupei României la rugby, ediția 2019, dintre Timișoara Saracens și C.S.A. Steaua București, va fi transmisă, în direct, la TvR 1.

Cornel Seracin
Foto: arhiva, ziarultimisoara.ro