Sâmbătă, 14 decembrie 2019, în Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, Academia Ripensia a desfășurat festivitatea de premiere a tinerilor sportivi care o compun, viitorul Ripensiei Timișoara fiind prezent la acest deosebit moment festiv de sfârșit de an. Tinerii sportivi au fost însoțiți de părinți la această festivitate, premierea fiind efectuată de membri staff-ului tehnic al echipei mari, A.F.C. Ripensia Timișoara, Alexandru Pelici (principal), Iulian Muntean (secund) și Călin Mada (secund), dar și de câțiva fotbaliști ai echipei în galben-roșu ce evoluează în cel de-al doilea eșalon al fotbalului din România, Mihai Hecsko, Caius Lungu și Andrei Tînc.
Festivitatea de premiere a sportivilor ce se află în Academia Ripensia a fost prezentată de Bianca Albu, Ofițer de Presă în cadrul clubului în galben-roșu. Bianca Albu și-a început activitatea, preluând această funcție în clubul Ripensia Timișoara, la începutul lunii noiembrie 2019.
Înainte de premiere, au luat cuvântul, pe rând, coordonatorul Academiei Ripensia, Cristian Petcu, antrenorul principal al echipei Ripensia Timișoara, Alexandru Pelici, vicepreședintele Consiliului Director al echipei timișorene, Erol Baeram, președintele Consiliului Director al Ripensiei Timișoara, Dumitru Mihu, purtătorul de cuvânt al grupului de sprijin pentru clubul bănățean, avocat Dumitru Ganț.


În cuvântul rostit la festivitatea de sfârșit de an a Academiei Ripensia, coordonatorul acesteia, Cristian Petcu, a spus, printre altele: „Mă bucur că sunt angrenat în acest proiect, din vara acestui an. Lucrurile încep să se dezvolte. Grupele au început să aibă rezultate. După cum bine știți, la Juniori A, suntem pe primul loc în campionat, suntem în «sferturile» Cupei României. La Juniori B, de asemenea, grupa e pe primul loc. Celelalte grupe de copii sunt în plină creștere, dezvoltare, și aici pot să vă asigur că o să continuăm pe o linie ascendentă, aceste pregătiri de instruire o să fie tot mai complexe”.


„Îi felicit pe toți antrenorii de la Centru, pentru tot ce-au făcut! Rezultatele muncii lor se văd. Ne dorim ca, dintre cei mici, în număr cât mai mare, și-ntr-un timp cât mai scurt, să facă pasul spre prima echipă, pentru că ei sunt viitorul acestui club”, a spus „principalul” echipei Ripensia Timișoara, Alexandru Pelici.


În cuvântul rostit înainte de premierea propriu-zisă a tinerilor sportivi, vicepreședintele Consiliului Director al clubului Ripensiei Timișoara, Erol Baeram, a spus, printre altele: „Mi-aduc aminte, acum, doi ani jumate, când am început proiectul (atunci nu se numea Academia Ripensia), eram puțini, eram chiar foarte puțini. Vreau să le mulțumesc antrenorilor care din acel moment au fost alături de noi și am început o muncă, eu zic, destul de dificilă. Să lucrezi cu așa mulți copii, este foarte greu, dar ne bucurăm, (...), că pe zi ce trece sunt tot mai mulți copii”.


„Strategia noastră de dezvoltare este pe două direcții. Intenționăm să dezvoltăm fotbalul de masă, să dezvoltăm centre zonale în Timișoara și nu numai (dorim, inclusiv, în localitățile limitrofe) și, sigur, dorim să dezvoltăm zona de performanță, niște Centre de Excelență. Deocamdată avem unul singur, în Ciarda Roșie. Anul următor, obiectivul nostru este să mai dezvoltăm încă un Centru, în care să-și desfășoare activitatea două sau trei grupe de performanță. În Ciarda sunt, deocamdată, două grupe, A-ul și B-ul. Trebuie să cooptăm în club, oameni de calitate, oameni care știu cum să facă acest lucru. Noi, cei care sprijinim material mai mult, ne vom ocupa, în continuare de acest lucru”, a spus, printre altele, în luarea de cuvânt de la festivitatea de premiere, președintele Consiliului Director al clubului Ripensia Timișoara, Dumitru Mihu.


Prezent la acest moment deosebit pentru clubul Ripensia Timișoara, la acest sfârșit de an sportiv, seniorul de vârstă al grupului de sprijin, fostul prefect de Timiș, din partea P.N.T.-C.D.-ului, în timpul guvernării C.D.R., avocat Dumitru Ganț, a susținut un scurt moment oratoric înainte de premierea tinerilor sportivi, rostind, printre altele: „Ripensia nu este numai un club de fotbal. A fost, este și nădăjduiesc că va fi și un simbol a tot ceea ce a constituit mișcarea sportivă și implicarea socială a comunității în dezvoltarea continuă a percepției vis-à-vis de ceea ce-nseamnă sportul pentru toată lumea. (...). Aceasta este concepția noastră a ceea ce constituie Ripensia de astăzi. Este un concept care depășește, pur și simplu, competiția sportivă. Este o dorință de a fi ceea ce a fost odată Ripensia, simbolul Banatului, simbolul Timișoarei. Generozitatea dumneavoastră va asigura dezvoltarea acestei idei, așa cum ar trebui să le recunoaștem meritele și să le fim recunoscători acelora care au reconstituit acest «brand», au dat posibilitatea Renașterii acestui «brand» care-a fost, atât de multă vreme, pus deoparte prin fel de fel de mașinațiuni. (...). Ceea ce se-ntâmplă astăzi, aici, este dovada pregnantă a faptului că fiecare dintre noi, în parte, am înțeles ce mult înseamnă comunitatea în care trăim. Comunitatea este aceea în care putem să ne manifestăm, din toate punctele de vedere, personalitatea noastră. Implicarea în comunitatea, pe ideea acestui sport, este un lucru extrem de generos și, încă odată, vă mulțumesc pentru această generozitate. Sper, ca bunul Dumnezeu să ne ajute să dezvoltăm acest lucru de o asemenea manieră în care să fim cu toții mândri c-am făcut un lucru incredibil pentru noi, pentru toți. Vă doresc sărbători fericite și vă mulțumesc!”.


Academia Ripensia numără, la ora actuală, în rândurile ei, peste 200 de tineri fotbaliști, obiectivul conducerii clubului timișorean fiind să atragă pentru anul viitor, dar și în anii ce vor urma, peste 300, 400 de componenți care să învețe fotbalul după metodele antrenorilor Centru-lui .

După momentele oratorice s-a trecut la înmânarea premiilor, acestea fiind acordate componenților tuturor grupelor Academiei. Mai întâi a fost premiată grupa de fotbal feminin, echipa fetelor fiind antrenată de Marius Oprea. Echipa de fotbal feminin a Ripensiei Timișoara are-n componența ei următoarele sportive: Klara Lehmann, Cosmina Slătineanu, Maria Fekete, Beatrice Ghidarcea, Izabela Fekete, Andreea Slătineanu, Alesia Bezercu, Carina Botojel, Mara Delamarian, Alexia Jugănaru, Alexandra Dănilă.


A urmat premierea grupelor de băieți. Mai întâi a fost premiată grupa fotbaliștilor sub 19 ani (Juniori A), grupă antrenată de Cristian Petcu și Ionuț Vucea. Ripensia Timișoara, U19, are în componența ei următorii sportivi: Cassian Ștefan, Mădălin Sturzu, Adrian Bain, Raul Rosuș, Raul Volosciuc, Alexandru Benea, Denis Drăghia, Cosmin Gladun, Petre Andreșoiu, Florin Dobie, Denis Laza, Marjan Marić, Alex Agoston, Ion Vasluian, Vlad Degău.
Grupa U19 s-a remarcat de-a lungul sezonului de toamnă al competițiilor interne prin evoluții care i-au adus locul întâi, după optsprezece etape, în clasamentul seriei nouă a Campionatului Național de Fotbal al României, cu un total de 54 puncte, iar în Cupa României, Ripensia Timișoara a obținut calificarea în sferturile de finală, în primele două tururi eliminând, în manșe unice, în deplasare, echipele C.S.M. Școlar Reșița (1-0) și A.F.C. U.T. Arad (2-0), iar în turul trei, la capătul unui meci jucat pe gazonul terenului din Ciarda Roșie, Ripensia a eliminat L.P.S. Banatul Timișoara, după ce a învins-o 3-1.
Din această grupă, s-au remarcat, de-a lungul sezonului de toamnă, 2019, tinerii fotbaliști Ion Vasluian și Alexandru Benea.
Alexandru Benea a debutat în echipa de seniori a Ripensiei Timișoara, la Buzău, acolo unde echipa timișoreană a jucat, în cadrul etapei douăzeci și unu a ligii secunde de fotbal (ultima etapă din acest an a celui de-al doilea eșalon de fotbal al României), împotriva gazdelor de la S.C.M. Gloria, meci încheiat la egalitate, 3-3. Benea l-a înlocuit, în minutul 89, pe Călin Toma.
Ion Vasluian a fost convocat la naționala de fotbal a României, U18, pentru un turneu amical disputat în Portugalia. România a jucat alături de selecționatele similare ale Spaniei, Turciei și Portugaliei. Meciurile s-au disputat în perioada 7-11 decembrie.
În meciurile cu Portugalia și Turcia, Ion Vasluian a început titular în naționala sub 18 ani a României, iar în jocul cu Spania a intrat pe terenul de joc în minutul 90. „Tricolorii” au încheiat acest turneu lusitan pe locul 2, cu 4 puncte, după Portugalia, dar în fața Spaniei și a Turciei.


A urmat premierea grupei Academiei Ripensia, sub 17 ani (Juniori B), antrenori fiind Cătălin Lungu și Adrian Lupășel, echipă ce se află pe primul loc în Campionatul Național de Fotbal, U17, în clasamentul seriei nouă, după 18 etape, cu un total de 45 puncte. În Cupa României, la această categorie de vârstă, Ripensia Timișoara a reușit să treacă de primul tur, învingând, în Ciarda Roșie, C.S. Ineu, 6-0, iar în turul doi a fost eliminată, în urma unei manșe unice, la Arad, de gazdele de la A.F.C. U.T. (1-3). Grupa îi are în componență pe următorii sportivi: Matei Horvat, Raul Gavrilă, Tudor Ghiriș, Ovidiu Somnu, Alin Bălan, Sebastian Dan, Paul Ungureanu, Narcis Voroș, Alex Balabuc, Andrei Buhăceanu, Cristian Buhăceanu, Laurențiu Gherghinescu, Victor Siminiceanu, Rafael Tot, Marcel Colțiș, Andrei Balaci, Sorin Avrămeascu, Lucian Leonte, Marian Simion, Jason Albertuș, Armin Iseini, Ionuț Dincă, Mario Popescu, Vasile Andreșoiu, Adrian Garștea, Ștefan Tufă, Cosmin Șerban.


S-a trecut la premierea grupei Academiei Ripensia, juniori C, antrenor fiind Marius Oprea, componența ei fiind: Raul Haiduc, Bogdan Pescar, Alin Lacău, Hasem Kaiseripour, David Iako, Alexandru Săvescu, Răzvan Ghiriș, Darius Seleșan, Paul Gyalus, Alex Tîmpu, Andrei Pătcaș, Maxim Grincu, Alex Vasile, Anthony David, Andrei Gongianu, Constantin Slezacek, Andrei Jerdea, Deniss Crenicean, Mihai Stăneascu, Raul Kiss, Alexandru Orăscu.


Componenții grupei sub 12 ani, grupă antrenată de Laurențiu Ignea, au fost premiați. Componenții acestei grupe sunt: Andrei Mark, Szolt Szakal, Luca Obeada, Alexandru Barbu, Alexandru Cotarta, Bogdan Moldovan, Oliver Cinta, Bogdan Ionel, Răzvan Ghegea, Eric Vincze, Andrei Stoian, Tudor Mărgeanu.


A fost premiată grupa tinerilor fotbaliști născuți în 2009, la acestă grupă antrenor fiind Cătălin Lungu, după care a urmat premierea componenților grupei celor născuți în anul 2010, antrenați de Laurențiu Mareș.
Premierea a continuat, la rând fiind grupa micuților fotbaliști născuți în anul 2011, antrenor Miroslav Giuchici jr., după care a urmat grupa celor născuți în anul 2012 și antrenați de Valeriu Dermendjin.


Festivitatea s-a încheiat odată cu premierea grupelor micuților fotbaliști născuți în anul 2013, antrenați de profesorul Harald Pinzhoffer și a micuților fotbaliști născuți în anul 2014, antrenați de Marius Oprea.


Astfel, Academia Ripensia a răsplătit, tinerilor ei fotbaliști, munca și determinarea despuse în sezonul de toamnă 2019, conducerea Academiei mulțumindu-le părinților pentru că au optat să-și îndrume copiii să învețe „sportul rege” în pregătirea antrenorilor Academiei Ripensia, metodologia aplicată în pregătirea micuților sportivi asigurându-le evoluția și afirmarea, în funcție și de talentul fiecăruia, spre fotbalul de performanță.

Cornel Seracin
Foto: arhiva, ziarultimisoara.ro, Academia Ripensia