Echipa de baschet masculin a Timișoarei, C.S. S.C.M., a încheiat anul 2019 cu un joc pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, joc ce a contat pentru prima manșă a sferturilor de finală ale Cupei României, împotriva echipei B.C.M. Universitatea Pitești.
Ultima evoluție din acest an a baschetbaliștilor bănățeni a fost una foarte bună, iar la finalul celor 40 de minute ale confruntării cu baschetbaliștii „universitari” din Pitești scorul a fost în favoarea gazdelor din Timișoara, „leii” din Banat impunându-se de o manieră categorică, 91:66.


Se pare că, totul s-a jucat în prima perioadă, la finalul celor 10 minute ale acesteia, C.S. S.C.M. Timișoara conducea detașat, 24-7. Oaspeții au deschis scorul în urma unei aruncări pentru trei puncte, reușita aparținându-i lui Cameron Rundles. În urma faultului personal comis de Mihai Măciucă asupra lui Miloš Komatina, arbitrul jocului acordă două aruncări libere echipei bănățene, iar Komatina (foto 2) punctează pe tabela de scor, oaspeții având, încă, avantaj, 2:3. A urmat rândul oaspeților să obțină două „libere”, după ce Alexandru Coconea a comis un fault personal asupra lui Mihai Măciucă. Măciucă (foto 3) a punctat doar dintr-una din aruncările libere, iar scorul era favorabil echipei argeșene, 2:4, după un minut de joc.
Cu aproximativ 10 secunde înainte de a intra în minutul doi al jocului, gazdele și-au început ascensiunea, tabela de marcaj fiind modificată, din nou, în dreptul gazdelor, după ce Sherwood Brown (foto 4) a înscris trei puncte, astfel, C.S. S.C.M. Timișoara preluând, pentru prima dată în acest joc, conducerea scorului, 5:4.
Sherwood Brown și Miloš Komatina au reușit, fiecare, încă trei puncte, ridicând scorul, în favoarea Timișoarei, 11:4.
La acest scor echipa vizitatoare a accelerat faza ofensivă, dar situațiile de a puncta ale oaspeților nu au mișcat tabela de marcaj. Danilo Tasić a irosit o aruncare de trei puncte, iar Marius Măciucă a ratat o aruncare de două puncte. La aceste ratări se adaugă pasele greșite ale echipei vizitatoare, uneori, mingea pasată de argeșeni fiind interceptată de baschetbaliștii timișoreni.
Pe contraatac, echipa timișoreană avea să puncteze. Sherwood Brown (două puncte), Miloš Komatina (două puncte), Troy Franklin Jr. (trei puncte) și Lázár László (două puncte) au distanța echipa gazdă la o diferență de 16 puncte, 20-4.
Pe finalul primei perioade, oaspeții aveau să înscrie alte trei puncte, Justas Tamulis punând punct reușitelor echipei argeșene în acest prim sfert al jocului.
Prin Lázár László (două puncte) și prin două aruncări libere ce au aparținut lui Troy Franklin Jr., C.S. S.C.M. Timișoara a reușit să-și asigure un avantaj consistent pe tabela de marcaj, după primele 10 minute de joc, 24:7.


Lázár László avea să deschidă seria punctelor din cea de-a doua perioadă, după care, Goran Gajović avea să înscrie pentru oaspeți, în urma unei aruncări de tei puncte.
Un sfert doi destul de echilibrat, putem spune, dar la sfârșitul lui, balanța a înclinat în favoarea gazdelor, scorul fiindu-le, din nou favorabil după cea dea doua perioadă de 10 minute, 19-13.
Astfel, la pauză, scorul general era, la o diferență mai puțin așteptată, favorabil echipei timișorene, „leii” din Banat conducând cu 43:20.


După pauză, cea de-a treia perioadă a început echilibrat, minute bune cele două echipe trecând pe rând la conducerea scorului „perioadei”, dar la scorul general echipa timișoreană avea tot timpul avantaj. Oaspeții au deschis „sfertul” cu o reușită de trei puncte, autor fiind Justas Tamulis, 0-3, după care, tot cu o reușită de trei puncte, Troy Franklin Jr. restabilea egalitatea „sfertului”, 3-3. Prin două puncte reușite de Justas Tamulis, oaspeții treceau în avantaj, 3-5, iar gazdele, prin Amaury Gorgemans aveau să egaleze scorul „sfertului”, 5-5. Devin Searcy aducea oaspeții în avantaj, 5-7, iar Sherwood Brown, după o aruncare de trei puncte, punea, pentru prima dată în acest sfert trei, avantajul gazdelor la scor, 8-7, acest avantaj fiind ridicat prin aruncarea de două puncte a lui Amaury Gorgemans, 10-7.
Iuri Fraseniuc a restabilit egalitatea „perioadei”, 10-10, iar Sherwood Brown a readus gazdele în avantaj la scorul sfertului trei, 13-10, după care, tot el, din două aruncări libere a reușit să treacă o minge prin inel, iar scorul „sfertului” devenea 14-10.
A urmat un timp bun al echipei piteștene, Bozhidar Avramov a marcat după o aruncare de trei puncte, iar Goran Gajović a pus alte două puncte în dreptul oaspeților, astfel echipa argeșeană prelua, din nou, conducerea scorului în această a treia perioadă, 14-15. Tudor Gheorghe, trei puncte și, apoi, Devin Searcy, două puncte, au mărit avantajul scorului sfertului trei, pentru oaspeți, 14-20.
Ultimele puncte ale acestui „sfert” aveau să fie reușite de Troy Franklin Jr., pentru gazde, o „trița”, și de Goran Gajović, care a răspuns reușitei lui Troy Franklin jr. tot cu o „trița”, astfel că oaspeții au încheiat în avantaj acest sfert trei, 17-23. La scorul general, echipa timișoreană se păstra în avantaj, acesta fiind unul destul de consistent, 60:43.


Ultimul sfert, cel de-al patrulea, a fost unul în care echipa vizitatoarea nu a reușit să recupereze diferența la scorul general, pierzând acest ultim sfert, gazdele reușind să se impună și la finalul acestei ultimei perioade de 10 minute a jocului, 31 : 23, iar la scorul general, „leii” din Banat își asigurau o diferență consistentă de 25 puncte. Ultima reușită a jocului a fost în favoarea echipei timișorene, Mirel Dragoste trecând mingea prin inel în urma unei aruncări de la jumătatea terenului, „trița” care a adus aplauzele celor aproximativ 500 de spectatori prezenți în tribunele sălii timișorene.


Au marcat, pentru C.S. S.C.M. Timișoara: Sherwood Brown (27 puncte), Miloš Komatina (18 puncte), Troy Franklin jr. (14 puncte), Nikola Pešaković (12 puncte), Mirel Dragoste (8 puncte), Amaury Gorgemans (6 puncte), Lázár László (6 puncte). Pentru echipa B.C.M. Universitatea Pitești, cele mai multe puncte au fost marcate de Justas Tamulis (17 puncte), Devin Searcy (13 puncte), Cameron Rundles (11 puncte), Goran Gajović (10 puncte).


La conferința de presă de la finalul meciului, antrenorul principal al echipei B.C.M. Universitatea Pitești, Hristu Sapera (foto 36), a declarat: „O victorie clară a Timișoarei, fără drept de apel. Din punctul meu de vedere, o asemenea prestație este rușinoasă, pentru că, într-un meci de totul s-au nimic, așa cum este Cupa României, noi, practic, nu am arătat niciun fel de energie, niciun fel de spirit de luptător. Poate că această echipă nu poaʼ să reziste presiunii, pentru că de fiecare dată când am avut un meci cu presiune, pur și simplu nu am arătat așa cum trebuie. Dar asta-nseamnă sportul profesionist, să reziști presiunii și să reușești să joci în aceste condiții. Cred că nu am arătat ca niște luptători și, practic, de-asta este nevoie pentru a avea o echipă câștigătoare”.
Întrebat fiind, cât consideră, procentual, că echipa pe care o antrenează a avut parte și de neșansă în acest joc, mai ales în primul sfert, „principalul” piteștenilor a răspuns: „E adevărat că un meci de baschet se poate schimba radical, și deznodământul lui se poate schimba radical pe parcursul unui joc. Sunt momente importante. Baschetul este un joc de run-uri, de moment, de elan, în care trebuie să gestionezi bine momentele bune și momentele proaste. Noi nu am făcut asta și, cred că, Timișoara a meritat, nu putem să invocăm alte lucruri, decât faptul că, pur și simplu nu am prestat așa cum ar trebui. Felicit Timișoara! Este foarte greu să-ntorci un astfel de rezultat în manșa a doua”.


„Foarte bună abordare, în primul rând, din partea întregii echipe. Au înțeles, foarte bine, toți, ce au de făcut, și importanța acestui meci. Victorie la o diferență la care eu nu m-am așteptat, dar, consider că a fost, după eforturile depuse pe teren, meritată, chiar dacă-n sfertul trei am avut o cădere (e și normal să ai o cădere mică). Nu cred că cineva se aștepta, la pauză, să fie o asemenea diferență. Mai mult de atât... . Felicit jucătorii și colegii din staff, pentru munca foarte bună, nu doar la acest meci (vorbim despre întreaga perioadă, din luna august, până acum) și, mă bucură că, la sfârșit de an, am putut să oferim suporterilor noștri și, nu în ultimul rând, tuturor timișorenilor, o bucurie mare. Un călduros «La mulți ani!», tuturor”, a spus antrenorul principal al echipei C.S. S.C.M. Timișoara, Dragan Petričević (foto 37), la finalul jocului ce a contat pentru prima manșă a Cupei României, dintre C.S. S.C.M. Timișoara și B.C.M. Universitatea Pitești.
Întrebat despre jocul manșei a doua, „principalul” echipei bănățene a declarat: „Cu siguranță, asemenea diferență conferă un retur mai liniștit, decât dacă erau, de exemplu, cinci puncte. La meciul de acolo nu va fi vorba de calitatea jocului, ci neapărat va fi vorba despre modul cu care vom aborda meciul. Dacă mergem cu gândul că avem plus 25 de puncte, s-ar putea să ne-ncurcăm viața. Trebuie să mergem la Pitești cu gândul că, calificarea se poate obține doar după un scor bun din cele două meciuri, nu după unul singur. Returul vine abia după meciul cu Clujul, și noi acuma ne concentrăm la două lucruri, la odihna binemeritată și, după aceea, la meciul cu Clujul. Să nu vorbim despre ce se poate întâmpla la meciul din 8 ianuarie, pentru că trebuie să vedem în ce stare vom termina meciul cu Clujul”.


În startul jocului, echipele trimise în teren au răspuns cu:
C.S. S.C.M. Timișoara: Troy Franklin jr., Alexandru Coconea, Miloš Komatina, Amaury Gorgemans, Sherwood Brown. Antrenori, Dragan Petričević, Cristian Bota, Nenad „Shone” Marković.
B.C.M. Universitatea Pitești: Cameron Rundles, Goran Gajović, Danilo Tasić, Mihai Măciucă, Devin Searcy. Antrenor, Hristu Sapera.
Meciul a fost arbitrat de Bogdan Podar, Laurențiu Grigoraș și László Bukuresti.


Statistica oficial a jocului arată procentaje în avantajul echipei bănățene, 62%, față de 32%, la reușitele de două puncte, 47%, față de 43%, la reușitele de trei puncte, 78%, față de 60%, la aruncările libere. De asemenea, C.S. S.C.M. Timișoara a reușit, de-a lungul acestui joc, un total de 39 recuperări, 8 ofensive și 31 defensive, în timp ce echipa vizitatoare a punctat un total de 31 recuperări, 12 ofensive și 19 defensive. Situația assist-urilor (paselor decisive) a fost favorabilă echipei gazdă, 16, față de doar 10 în dreptul echipei vizitatoare.


Astfel, prin scorul înregistrat la finalul acestei prime manșe a sferturilor de finală ale Cupei României, prin statistica, în totalitate favorabilă, C.S. S.C.M. Timișoara a luat o serioasă opțiune pentru calificarea în „Final Four”-ul acestei competiții, dar, până la obținerea dreptului de a participa efectiv în ultima fază a ediției 2019/2020 a Cupei României, „leii” din Banat mai au de trecut un hop, cel al returului, de la Pitești, din Sala „Trivale”. Manșa a doua a sferturilor de finală ale Cupei României, dintre B.C.M. Universitatea Pitești și C.S. S.C.M. Timișoara, va avea loc miercuri, 8 ianuarie 2020, cu începere de la ora 17.
Până la acel meci, „leii” din Banat vor deschide anul 2020 pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, cu un joc din Liga Națională de Baschet, împotriva echipei ce se află pe primul loc în clasamentul grupei valorice A, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca, sâmbătă, 4 ianuarie, de la ora 17.

Cornel Seracin