Cea de-a XVI-a etapă a Ligii Naționale de Handbal Masculin a luat startul laTimișoara, pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, odată cu meciul dintre S.C.M. Politehnica Timișoara și A.H.C. Potaissa Turda.
Favoriți în acest joc, oaspeții începeau meciul de la Timișoara de pe locul doi al clasamentului, cu un total de 29 puncte acumulate după paisprezece meciuri în actuala ediție de campionat (Potaissa Turda are o restanță din etapa a X-a, pe teren propriu cu Dinamo București). Gazdele, din postura echipei cu șansa a doua în acest meci, începeau disputa cu echipa ardeleană de pe locul 8 al clasamentului, având, după cincisprezece jocuri, un total de 23 puncte.
În primele opt minute ale confruntării, oaspeții se desprindeau pe tabela de scor, la câte un gol diferență, Poli Timișoara reușind să egaleze, 1-1, prin Filip Marjanović (din aruncare de la 7 metri), 2-2, prin Flavius Cîmpan. Din minutul 9, Potaissa Turda avea să preia conducerea la două puncte diferență, prin reușitele lui Răzvan Pavel, 2-3 și Georgică Cîntec, 2-4. Din minutul 17, echipa ardeleană avea să se desprindă la trei lungimi de gazde, 4-7, prin golul lui Huba Talas Elemer.
Ramon Șomlea a refăcut diferența de două lungimi, 5-7, dar Cristian Ghiță a readus Potaissa Turda la trei puncte diferență, 5-8. În minutule 19 și 20, Flavius Câmpan avea să înscrie de două ori, astfel că diferența de scor revine la un gol în avantajul oaspeților, 7-8. În minutul 21, Cristian Ghiță a marcat pentru oaspeți, 7-9, dar Filip Marjanović și Flavius Cîmpan au reușit să egaleze, 8-9 și 9-9.
În ultimele minute ale primei reprize am semnalat o evoluție a scorului la limită, la fel ca la începutul jocului, dar, dacă la început, avantajul era de partea oaspeților, în ultimele minute a fost rândul echipei timișorene să conducă la o lungime.
După ce, în minutul 23, oaspeții au condus, prin golul marcat de Georgică Cântec, 9-10, din minutul 24, Andrei Păiuș a egalat, 10-10, iar din minutul 27, Gheorghe Irimescu a reușit să aducă, pentru prima dată în acest joc, echipa timișoreană în avantaj, 11-10. A urmat golul marcat de Dragoș Iancu, 11-11, după care, din minutul 28, Cristian Fenici a readus Poli Timișoara în avantaj de un gol, 12-11, astfel încheindu-se prima parte a confruntării.
La începutul reprizei a doua, Poli Timișoara avea să-și mărească avantajul, 13-11, prin golul marcat de Ramon Șomlea, dar oaspeții revin și, din minutul 33, scorul devenea egal, 13-13, Roland Thalmaier reușind să egaleze, după ce Mihai Rohozneanu a redus diferența la un gol, 13-12. Echilibrul scorului avea să se mențină, cele două combatante perindându-se, pe rând, la conducere.
Din minutul 55, prin golul marcat de Miloš Dragaš, Potaissa Turda a restabilit egalitatea, 23-23, iar Poli Timișoara a preluat conducerea scorului din minutul 56, 24-23, prin golul marcat de Florin Baican. După primirea golului, oaspeții aveau să rămână în inferioritate numerică, Huba Talas Elemer fiind eliminat temporar (2 minute).
Oaspeții alergau să egaleze. Mihai Rohozneanu nu reușește să-l învingă pe portarul echipei timișorene, Cristian Tcaciuc. Dragoș Iancu este faultat, iar arbitrul acordă aruncare de la 7 metri pentru Potaissa Turda. Execută, în minutul 57, Cristian Ghiță, dar țintește bara din stânga portarului Cristian Tcaciuc. Poli Timișoara rămânea în avantaj, 24-23.
A urmat atacul gazdelor. Ramon Șomlea a pasat pe extrema stânga, la Filip Marjanović, dar handbalistul lui Poli a scăpat mingea în out de poartă. Portarul Potaissei a repus mingea în joc. Din pasă în pasă, mingea a ajuns la Roland Thalmaier, aflat pe extrema stânga, handbalistul ardelean aruncă la poartă de la linia de semicerc, portarul Tcaciuc intervine și respinge. Arbitrul vede un fault acolo, la Thalmaier, Cristian Fenici fiind eliminat două minte din joc, iar oaspeților li se acordă aruncare de la 7 metri. Căpitanul echipei timișorene avea să protesteze față de decizia arbitrului, dar „cavalerul în negru” este de neînduplecat, îi arată coordonatorului de joc al gazdelor încă o eliminare de două minute, de această dată, pentru proteste. Aruncarea de la 7 metri a fost executată, iar din minutul 58, scorul era egal, 24-24, Marius Szőke înscriind.
Gazdele reiau ofensiva la poarta echipei ardelene. Ramon Șomlea a aruncat de pe stânga, dar portarul Ionuț Irimuș respinge mingea cu piciorul drept până la Andrei Păiuș, aflat pe dreapta. Păiuș aruncă la poartă, dar portarul Irimuș are o nouă intervenție salvatoare și păstrează scorul egal, 24-24.
După aceste ratări ale echipei timișorene, oaspeții solicită time-out, iar după revenirea pe parchet, când mai erau patru secunde de joc, Miloš Dragaš avea să pecetluiască rezultatul final al jocului, aducând trei puncte în clasament pentru Potaissa Turda, 24-25.


Pentru S.C.M. Politehnica Timișoara, de-a lungul acestui joc, marcatori au fost: Ramon Șomlea (9 goluri), Filip Marjanović (4 goluri), Flavius Cîmpan (4 goluri), Cristian Fenici (3 goluri), Andrei Păiuș (1 gol), Vuk Milošević (1 gol), Gheorghe Irimescu (1 gol), Florin Baican (1 gol). Pentru Potaissa Turda cele mai multe goluri în acest meci au fost marcate de Cristian Ghiță (6 goluri), Miloš Dragaš (5 goluri) și Roland Thalmaier (5 goluri).


S.C.M. Politehnica Timișoara pierde, după o evoluție bună, de la egal la egal cu ocupanta locului secund în clasament,  cel de-al doilea ei joc oficial din acest an și alunecă ușor, ușor în zona play-out-ului, dar, trebuie remarcat faptul că, în cele două jocuri oficiale din acest an, cu Minaur Baia Mare (în deplasare) și cu Potaissa Turda (pe propriul parchet), Poli Timișoara nu a avut parte de golgheterul echipei, Marius Sadoveac, încă accidentat, handbalistul timișorean urmând să revină în jocul echipei cât de curând. Poli Timișoara a pierdut trei handbaliști de bază, în perioada de vacanță, Antonio Pribanić, Miloš Dragaš și Ludovic Varo.
A.H.C. Potaissa Turda a obținut un succes important în jocul de la Timișoara și acum poate pregăti cu mai multă încredere jocul din prima manșă a optimilor de finală ale Cupei Challenge, joc ce-l va susține în deplasare, la echipa elvențiană B.S.V. Bern, duminică, 9 februarie 2020.
Cu un joc bun, dar, uneori și cu unele căderi de moral ca urmare a unor decizi controversate ale arbitrilor, Poli Timișoara nu reușește să gestioneze bine ultimele minute ale jocului și bifează cea de-a șaptea ei înfrângere în această ediție de campionat.


La conferința de presă de la finalul disputei, antrenorul principal ale echipei Potaissa Turda, Horațiu Gal, campion cu echipa Poli Timișoara în anul 1991, pe când evolua în tricoul alb-violet, a declarat: „Știam că, în ciuda accidentărilor pe care le-a avut echipa bănățeană, ei își vor vinde scump piele și au fost, s-a văzut, până prin minutul 57, 58, la conducere, dar, se pare că noi am gestionat mai bine finalul de joc și am reușit să ne impunem. Sunt nemulțumit de jocul echipei noastre. Au fost, undeva, peste 20 de greșeli neforțate, ratări singuri cu portarul, doar în prima repriză am avut 5 pase greșite. Putem să zicem că suntem norocoși c-am luat cele trei puncte. Probabil c-am avut cele mai puține meciuri de verificare în pauză (doar două). A venit și Dragaš la noi și relațiile de joc încă suferă. A venit Rohozneanu, nou la echipă, Szőke, conducătorul nostru vechi, are, cred că, două sau trei antrenamente făcute împreună. Așteptăm să ne «sudăm» un pic, mai ales că, săptămâna viitoare, mergem în Elveția, pentru prima manșă”.


Directorul al S.C.M. Timișoara, domnul Vasile Rușeț, la conferința de presă de la finalul jocului, și-a exprimat nemulțumirea față de maniera de arbitraj din această partidă, declarând, printre altele, următoarele: „Astăzi am luat bătaie pe multe greșeli grave de arbitraj. Mâine vom trimite o adresă la Federație, în care vom protesta asupra arbitrajului. Noi nu vom intra în licitații de arbitraj. Noi preferăm să investim în handbal, preferăm să investim în sport, în sportivi, în fenomenul sportiv. Nu vom licita arbitraje, niciodată! Acesta va fi sensul comunicatului, protestului, adresei pe care o vom trimite mâine la Federație”.
Noul director al S..C.M. Timișoara, în declarația rostită la conferința de presă, a felicitat echipa de handbal a Timișoarei pentru modul în care a luptat, „pe toți jucătorii care-au intrat în teren, pentru cum au abordat meciul”, pe antrenorii echipei bănățene.


În etapa a XVI-a, în afara confruntării de la Timișoara, s-au mai disputat alte patru jocuri, acestea încheindu-se cu următoarele rezultate: C.S. H.C. Buzău-C.S.M. Bacău 28-26, C.S.M. Reșița-C.S.A. Steaua București 24-30, A.H.C. Dunărea Călărași-C.S. Minaur Baia Mare 31-26 și C.S. Vaslui-C.S.M. Focșani 23-22.
Luni, 3 februarie, etapa a XVI-a se va încheia, urmând să se dispute încă două jocuri, C.S.M. București-C.S.M. Făgăraș și A.H.C. Dobrogea Sud-C.S. Dinamo București (jocul de la Constanța urmând să fie transmis, în direct, la TvR1, cu începere de la ora 18:25).
După jocurile disputate până acum din această etapă a șaisprezecea, pe primul loc al clasamentului se află Dinamo București, cu un total de 39 puncte, pe locul doi fiind A.H.C. Potaissa Turda, cu un total de 32 puncte. Echipa în alb-violet rămâne pe locul 8 al clasamentului, cu 23 puncte, iar etapa viitoare joacă în deplasare, cu Dinamo București, sâmbătă, 8 februarie, cu începere de la ora 12:30, în direct, la TvR1.

Cornel Seracin