Echipa de fotbal Ripensia Timișoara a încheiat, vineri, 7 februarie, pregătirea tehnico-tactică efectuată în timpul desfășurării cantonamentului din Antalya, urmând să revină la Timișoara pentru ultima parte a pregătirilor.
După reunire, Ripensia a susținut un singur meci de verificare la Timișoara, în compania echipei de ligă a treia, A.S. Fortuna Becicherecu Mic. La puțină vreme de la primul antrenament al echipei bănățene în anul 2020, încă doi fotbaliști au încheiat colaborarea cu echipa, alți doi fiind anunțați oficial ca transferați în lotul echipei, urmând să evolueze în tricoul galben-roșu în partea a doua a ligii secunde de fotbal a României.
Golgeterul ligii a doua, atacantul ce a marcat 13 goluri pentru Ripensia Timișoara în prima parte a întrecerii, Albert Voinea, nu va mai evolua în partea a doua a competiției în tricoul Ripensiei, fiind transferat la A.F.C. Turris-Oltul Turnu Măgurele. De asemenea, portarul Haralambie Mociu a fost „împrumutat” pentru partea a doua a anului competițional 2019/2020, la echipa de ligă a treia Foresta Suceava, urmând să evolueze la echipa bucovineană până la finalul părții a doua a competiției.
Așa cum a declarat la primul antrenament al echipei bănățene, „principalul” Alexandru Pelici, că echipa vizează, în primul rând, să transfere un portar în lotul de jucători, primul transfer în lotul lui „Ripi”, în această perioadă de pregătire, a fost un apărător al buturilor echipei în galben-roșu. Noul sosit nu este un necunoscător al echipei timișorene, el mai evoluând pentru „Ripi” în anul competițional 2018/2019 (în partea a doua din acel an competițional).
Horațiu Moldovan este primul nou transfer în echipa bănățeană din 2020, tânărul fotbalist de 21 ani semnând cu clubul timișorean o înțelegere valabilă până în vara acestui an. În acest an competițional, Horațiu Moldovan a fost legitimat la echipa de ligă întâi, Sepsi O.S.K. (aici evoluând în tur), dar la Ripensia a venit liber de contract. Fotbalistul a mai lucrat în cariera sa cu antrenorul Alexandru Pelici și la F.C. Hermannstadt, când echipa de pe Cibin se afla în eșalonul doi, ediția 2017/2018 (la finalul acelei ediții, echipa din Sibiu a promovat pe prima scenă a fotbalului din România și a jucat final Cupei României).
A urmat înțelegerea clubului bănățean cu fotbalistul Cosmin Sîrbu, sportivul urmând se joace pentru Ripensia o perioadă de un an și jumătate. Noul sosit poate evolua atât pe postul de mijlocaș cât și pe postul de atacant.


Prima declarație a noului sosit în lotul lui „Ripi”, a fost în cantonamentul din Antalya, Cosmin Sîrbu spunând, printre altele, referitor la sosirea sa în lotul echipei bănățene și la viitorul Ripensiei în mini-returul acestei ediții a ligii a doua: „Am venit la Ripensia cu gânduri mari. Mulțumesc clubului, că mi-a dat oportunitatea de a mă pune pe picioare din nou și să arăt că nu sunt un «fotbalist terminat» cum alții credeau. Am avut o accidentare și am stat departe de terenul de fotbal un an și trei luni de zile. A fost o perioadă foarte grea pentru mine! Din punctul meu de vedere, este o echipă bună, jucători buni, jucători tineri, dornici de afirmare, jucători și cu experiență, cu multe meciuri în Liga I și Liga a II-a. Cred eu că această echipă va avea un cuvânt greu de spus în acest retur de campionat”.


Cosmin Sîrbu este născut în localitatea cărășeană Moldova Nouă , în anul 1996, și, de-a lungul carierei sale de până acum, a mai jucat pentru F.C.M. Baia Mare, C.F.R. Cluj (în Liga I), A.S.A. Târgu Mureș. La Ripensia a fost transferat, fiind liber de contract.
Bineînțeles, în lotul echipei bănățene au fost opriți pentru probe de joc, Valerii
și Andrei Macrițchii (fundași), Daniel Mărgărit (atacant, de la Pandurii Tg. Jiu) și Ivan Urvanțev (mijlocaș), trei dintre acești fotbaliști efectuând și cantonamentul extern în lotul Ripensiei.


Înainte de deplasarea din Antalya, Ripensia Timișoara a susținut un joc de verificare în compania echipei din Becicherecu Mic, iar rezultatul nu a fost favorabil echipei timișorene, dar jocul lui „Ripi” a fost unul bun, potrivit declarațiilor antrenorului principal Alexandru Pelici: „Venim după o primă parte a pregătirii, cea fizică. Un joc bun, ne-am creat destule situații de a marca, din păcate le-am irosit. Nu contează atât de mult rezultatul în momentul acesta. E supărător că am primit din nou gol la o fază foarte simplă. Rămâne să lucrăm în continuare partea tehnico-tactică în Antalya. Sunt mulțumit de cum am arătat astăzi ca și grup, am avut o posesie bună și ne-am creat destule situații”. Unicul gol al „amicalului” a fost marcat de Costel Zurbagiu, fotbalist ce a trecut pe la Ripensia, evoluând în echipa timișoreană în partea a doua a anului competițional 2017/2018.


Pentru cantonamentul din localitatea turcă, staff-ul tehnic a avut la dispoziție un lot compus din 25 de fotbaliști: Horațiu Moldovan, Ștefan Dobre, George Păduraru (portari), Caius Lungu, Adrian Popa, Claudiu Apro, Mihai Hecsko, Darius Țieranu, Andrei Tînc, Ionuț Gavrilă, Alexandru Benea, Andrei Macrițchii, Valerii Macrițchii (fundași), Gabriel Stoi, Tudor Călin, Alin Burdeț, Vlad Tudorache, Alex Neagu, Vlad Chera, George Monea, Nelu Vasluian, Cosmin Sîrbu, Ivan Urvanțev (mijlocași), Alexandru Popovici, Denis Golda (atacanți).
Staff-ul tehnic este alcătuit din Alexandru Pelici (antrenor principal), Iulian Muntean și Călin Mada (antrenori secunzi), Călin Frunză (antrenor cu portarii), Bogdan Ungureanu (preparator fizic), Marian Cotoșpan (doctor) și Bogdan Boldorea (kinetoterapeut).
În Antalya, Ripensia Timișoara a susținut cinci jocuri amicale, iar la capătul lor a bifat rezultate pozitive (trei egaluri și două succese).
Mai întâi, echipa timișoreană a susținut un joc în compania formației din liga a doua bulgară, F.K. Septemvri Sofia. La capătul „amicalului”, scorul a fost egal, 0-0. De remarcat că, în prima repriză a acestui joc, staff-ul tehnic al echipei bănățene a testat un vârf de atac din Coasta de Fildeș. Pentru că fotbalistul nu s-a ridicat la pretențiile ofensive ale clubului bănățean, staff-ul tehnic a renunțat la al mai reține în lot, jucătorul din patria lui Yaya Touré și Didier Drogba nemaijucând în celelalte meciuri de pregătire din Antalya.
A urmat „amicalul” în compania echipei din SuperLiga provinciei autonome Kosovo, K.F. Flamurtari Prishtine, meci pe care echipa bănățeană l-a câștigat, 2-0, prin golurile marcate de Vlad Chera.
De-a lungul acestui joc, staff-ul tehnic al echipei bănățene a utilizat următorul „11”: Moldovan (min. 46 - Dobre) - Lungu, Hecsko, Apro, Macrițchii A. - Stoi, Macrițchii V. - Monea, Urvanțev, Sîrbu (min. 57 - Chera) - Popovici, iar din minutul 60, formula de echipă a fost: Dobre - Popa, Tînc, Țieranu, Benea - Burdeț, Călin - Vasluian, Neagu, Chera - Golda.
A urmat un nou rezultat de egalitate, 1-1, în compania liderului seriei a patra a ligii a treia, Universitatea Craiova, golul egalizator fiind marcat de Alexandru Popovici, după o pasă primită de la Ivan Urvanțev. Pe finalul primei reprize din acest joc de pregătire, tânărul fundaș Alexandru Benea a fost accidentat (lovitură la tibie), în locul lui intrând, colegul de compartiment, Ionuț Gavrilă.
În penultimul „amical” din Antalya, Ripensia Timișoara avea să obțină cea de-a doua victorie de aici, 2-1, în compania echipei din liga a treia macedoneană, F.K. Kit Go Pehcevo. Golurile echipei timișorene au fost marcate de Alexandru Neagu (minutul 20) și Valerii Macrițchii (minutul 83). După 17 minute din acest meci, fundașul Adrian Popa a fost nevoit să părăsească suprafața de joc datorită unei accidentări, pe teren fiind introdus Caius Lungu.
De-a lungul acestui joc, staff-ul tehnic al Ripensiei a utilizat următoarele formule de echipă: Moldovan - Popa (min. 18 - Lungu), Țieranu, Hecsko, Gavrilă (min. 58 - Benea) - Burdeț, Stoi - Neagu (min. 70 - Urvanțev), Monea, Golda - Sîrbu, iar din minutul 75, Păduraru - Lungu (min. 58 - Macrițchii A.), Țieranu, Apro, Benea - Călin, Macrițchii V. - Urvantev, Tudorache, Popovici, Vasluian.
În fine, ultimul joc amical al timișorenilor, în cantonamentul extern, a fost susținut în compania formației din prima ligă a Macedoniei de Nord, F.K. Shkupi, iar la final, scorul a fost egal, 1-1, golul lui „Ripi” fiind înscris de Alexandru Popovici (minutul 78), după ce formația macedoneană a condus la pauză, 0-1. În prima repriză, la scorul de 0-0, Vlad Chera a țintit bara porții echipei din Macedonia de Nord.


La finalul cantonamentului din Antalya, antrenorul principal al echipei bănățene, Alexandru Pelici, a declarat, printre altele, următoarele: „Ne aflăm ajunși la capătul unui cantonament bun, a unui stagiu de pregătire în care am găsit condiții foarte bune, adversari puternici, terenuri bune, vremea a fost prielnică (nu am avut probleme din acest punct de vedere), ne-am putut îndeplini obiectivele cu care am venit în acest cantonament. A fost un cantonament în care am reușit să facem tot ceea ce ne-am propus, un cantonament reușit, din toate punctele de vedere. După venirea în Turcia ne-am orientat mai mult pe latura tehnico-tactică, am lucrat mult la partea de joc, pentru că erau mulți jucători nou veniți, plus juniorii promovați de la echipa «Under 19». Cu toții și-au dat silința să înțeleagă, să asimileze ceea ce ne dorim, cât mai repede se poate. Asta au arătat și-n jocuri. Există dorință de a face lucruri bune. Sperăm ca asta să se vadă în campionat”.
Despre partenerele de pregătire ale Ripensiei în acest cantonament din Turcia, dar și despre jocul echipei Ripensia de-a lungul „amicalelor” cu aceste formații, antrenorul Pelici a declarat: „Adversari buni, din diferite campionate, întâlniți aici. În mare măsură, adversarii pe care i-am întâlnit sunt pe undeva, cam la același nivel la care jucăm și noi. Au fost meciuri bune și rezultate ok, din punctul nostru de vedere, deși, în momentul de față, nu ne-a interesat foarte, foarte mult rezultatul, pentru că rezultatele vor conta de abia din 22, dar jocul și atitudinea cu care au intrat băieții în teren, meci de meci, sunt cele care ne dau speranțe că vom reuși să ne-ndeplinim obiectivul în acest mini-retur, un rest de campionat care se anunță foarte, foarte disputat și foarte tare”.


Până la reluarea oficială a întrecerii, 22 februarie 2020, Ripensia Timișoara va mai susține două jocuri amicale, miercuri, 12 februarie, în compania echipei de ligă a treia Crișul Chișinău Criș (seria patru, locul 3, la finalul turului) și sâmbătă, 15 februarie, în compania echipei de ligă a treia, C.S.C. Dumbrăvița (seria patru, locul 6, la finalul turului).

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/RipensiaTimisoara