Echipa de handbal masculin a Timișoarei, S.C.M. Politehnica, a disputat jocul celei de-a XVII-a etape din Liga Națională de Handbal, la București, împotriva echipei campioane, lider la zi în clasamentul acestei ediții a competiției, C.S. Dinamo.
La capătul unui meci încărcat de suspans, în care cele două echipe au evolua cu mult aplomb, scorul a fost egal, 23-23.


Cu o apărare mobilă și avansată, S.C.M. Politehnica Timișoara a reușit să stăvilească ofensiva echipei gazdă, în prima parte a disputei, obligând Dinamo să arunce multe mingi de la distanță, iar portarul Mohse Babasafari a reușit intervenții salvatoare, zădărnicind încercările de a înscrie ale handbaliștilor bucureșteni.
Nu mai puțin de trei aruncări în barele porții timișorene au bifat handbaliștii de la Dinamo în primele minute ale jocului cu Poli Timișoara, iar în alte câteva rânduri portarul Mohse Babasafari s-a opus golului.
Bucureștenii au deschis scorul, prin golul marcat de Ante Kuduz, după care Vuk Milošević a egalat, 1-1. Au urmat câteva ratări ale echipei gazdă, bară, Nicușor Neagu, bară, Ante Kuduz, iar un fault asupra lui Cristian Fenici a fost taxat cu o aruncare de la 7 metri pentru Poli Timișoara, Filip Marjanović aducând pentru prima dată în acest joc, Poli Timișoara în avantaj, 1-2. A urmat o nouă bară a lui Ante Kuduz, iar Stefan Vujić a încercat poarta lui Poli, dar portarul Mohse Babasafari a respins cu piciorul. Dinamo avea să egaleze, la doi, prin reușita lui Ante Kuduz. Poli Timișoara a rămas în inferioritate numerică în urma eliminării temporare a căpitanului Cristian Fenici, iar în acest timp de două minute, gazdele aveau să preia conducerea scorului, 3-2, prin golul marcat de Jakov
Vranković. Un nou atac al echipei bucureștene a fost zădărnicit de intervenția lui Mohse Babasafari, la aruncarea lui Nicușor Neagu. Odată cu revenirea pe parchetul de joc a căpitanului Cristian Fenici, Poli Timișoara a restabilit egalitatea, 3-3, prin golul marcat de Ramon Șomlea, în minutul 12.
După acest minut, a urmat desprinderea echipei bănățene. Filip Marjanović a ratat o aruncare de la 7 metri, iar mai târziu a înscris din acțiune, 3-4, Cristian Fenici a ridicat scorul la 3-5, iar același Filip Marjanović a înscris pentru 3-6, în minutul 18.
După primirea celui de-al șaselea gol, gazdele au solicitat un time-out. În timpul scurtei pauze, antrenorul secund al echipei timișorene, Lucian Ghiulai, avea să le transmită handbaliștilor în alb-violet să joace cu atac lung și să nu risipească mingile. La revenire în joc, cei care au marcat au fost tot timișorenii, scorul devenind 3-7, prin golul lui Florin Baican.
În continuarea primei reprize, scorul s-a menținut în favoarea echipei bănățene, formația campioană dând dovadă de neputință în faza ofensivă, iar la finalul primelor 30 de minute ale confruntării a înscris doar 8 goluri, în timp ce echipa timișoreană, 12. Astfel, la pauză, S.C.M. Politehnica Timișoara avea avantaj pe tabela de marcaj, 8-12.
În repriza a doua a confruntării, jocul se păstrează în echilibru, echipa timișoreană reușind, pe toată durata reprizei a doua, să se mențină într-un avantaj, e drept, fragil, pe tabela de marcaj, dar cu o evoluție plină de voința unui scor favorabil la finalul disputei.


Și în această a doua repriză, portarii echipei timișorene, Mohse Babasafari și Cristian Tcaciuc, au avut intervenții salvatoare, la fel, în câteva rânduri și portarii echipei gazdă, Saeid Heidarirad și Makrem Missaoui.
Pe o pătrundere centrală, Stefan Vujić a înscris primul gol al reprizei a doua, 9-12, iar Florin Baican a marcat primul gol din repriza a doua pentru Poli Timișoara, 9-13. Raul Nantes a marcat pentru Dinamo, 10-13, iar mai târziu, Mohse Babasafari are o primă intervenție salvatoare în poarta lui Poli Timișoara, respinge cu piciorul drept aruncarea lui Ante Kuduz. Ramon Șomlea a marcat pentru Poli Timișoara, 10-14, dar echipa gazdă protestează, văzând pași la handbalistul bănățean. Arbitrul jocului rămâne ferm în decizie, acordă gol pentru Poli Timișoara. Din aruncare de la 7 metri, Alexandru Asoltanei a marcat pentru Dinamo, 11-14, iar mai târziu, după un fault al lui Seyedalireza Mousavi, asupra lui Cristian Fenici, handbalistul lui Dinamo este eliminat două minute, iar Poli Timișoara beneficia de o aruncare de la 7 metri. A executat Filip Marjanović, dar portarul echipei bucureștene, Saeid Heidarirad a apărat.
Raul Nantes a marcat pentru Dinamo, 12-14, Saeid Heidarirad a reușit o nouă intervenție la un atac al echipei bănățene, iar mai târziu, Mohse Babasafari intervine salvator în poarta lui Poli Timișoara, după care, echipa timișoreană obține o aruncare de la 7 metri, aceasta fiind ratată de Ramon Șomlea.
Din minutul 38, Ante Kuduz aduce Dinamo la doar un punct în spatele echipei bănățene, 13-14, dar Falvius Cîmpan, din aruncare de la 7 metri, a readus diferența de două puncte, 13-15.
După ce Cristian Fenici avea să înscrie pentru Poli Timișoara, mărind diferența la trei puncte, 19-22, la următoarea fază ofensivă a lui Dinamo, arbitrul a considerat că Florin Baican la faultat pe Stefan Vujić, și i-a arătat handbalistului echipei bănățene cartonașul roși și cartonașul albastru, eliminându-l definitiv de pe parchetul de joc, în urma acestei faze, Stefan Vujić primind și el o eliminare de două minute. Alexandru Asoltanei avea să marcheze pentru Dinamo, din aruncare de la 7 metri, 20-22, Filip Marjanović a trimis mingea în bara porții adverse, iar Raul Nantes , pe atacul gazdelor, avea să reducă diferența de scor la doar un punct, 21-22.
Au urmat câteva ratări spectaculoase. Mai întâi, pe atacul lui Poli, Filip Marjanović a trimis mingea în bara transversală, după care, Cristian Fenici a executat o aruncare de la 7 metri, iar portarul gazdelor a apărat. A urmat atacul lui Dinamo, dar portarul Cristian Tcaciuc intervine salvator la aruncarea lui Răzvan Gavriloaia, pe finalul minutul 53.
Poli Timișoara se distanțează la două puncte diferență, prin golul marcat de Vuk Milošević, 21-23, după o pasă primită de la Cristian Fenici, iar gazdele, din aruncare de la 7 metri, prin Alexandru Asoltanei, revin la un punct diferență, 22-23.
Echipa gazdă a fost la un atac să egaleze, dar Alexandru Asoltanei, de pe stânga, a trimis cu parchetul, mingea l-a atins pe portarul Cristian Tcaciuc și a ieșit în afara terenului. Poli are posibilitatea să încheie jocul. Ramon Șomlea aruncă la poarta lui Dinamo, dar portarul Saeid Heidarirad a intervenit salvator. Falvius Câmpan aruncă de la 7 metri, în minutul 57, dar ratează, iar scorul rămânea favorabil, la limită, oaspeților, 22-23.
În minutul 58, Dinamo obține o aruncare de la 7 metri, după un fault asupra lui Ante Kuduz, iar Alexandru Asoltanei înscrie și egalează, 23-23. Când mai erau 9 secunde de joc, Poli Timișoara solicită time-out, iar la revenirea în joc, pe ultimul ei atac, Cristian Fenici a reușit să arunce la poartă, dar portarul Saeid Heidarirad a apărat, iar pe atacul gazdelor, jocul s-a încheiat, C.S. Dinamo București-S.C.M. Politehnica Timișoara 23-23.


De-a lungul acestui meci, pentru Politehnica Timișoara au marcat: Cristian Fenici (6 goluri), Vuk Milošević (5 goluri), Ramon Șomlea (4 goluri), Filip Marjanović (3 goluri), Florin Baican (două goluri), Flavius Cîmpan (două goluri), Mohse Babasafari (un gol). Pentru Dinamo, cele mai multe goluri în acest meci au fost reușite de Alexandru Asoltanei (7 goluri) și Raul Nantes (5 goluri).


Antrenorul echipei timișorene, Pero Milošević a avut viza medicală expirată și a fost nevoit să stea, pe toată durata acestui joc, în spatele băncii tehnice. „Pot spune că am fi meritat chiar victorie, pentru că tot timpul am fost în avantaj și am jucat bine. Defensiva noastră contra celor de la Dinamo a funcționat perfect și pentru al treilea an la rând plecăm neînvinși de pe terenul lor. Nu e ușor să joci cu doar trei oameni în prima linie a apărării, cum a fost cazul lui Fenici, Milošević și Baican; am fi avut nevoie de mai mulți băieți, așa cum am făcut anul trecut. Când însumăm toate aspectele, inclusiv ultima fază din care puteam să înscriem, cred că puteam să și câștigăm, așa cum am fi meritat să câștigăm și la Minaur ori cu Turda acasă.
Îmi felicit jucătorii pentru lupta pe care au arătat-o! Am primit doar opt goluri în prima repriză contra unei echipe puternice de Liga Campionilor, iar asta spune multe. Avem un sistem fenomenal de apărare, dar din păcate nu-l putem folosi permanent pentru că nu avem jucători la schimb. Trebuie remarcat și atacul în meciul de azi, chiar dacă au fost unele minusuri în anumite momente”, a spus antrenorul Milošević, la finalul disputei dintre Dinamo și Poli, potrivit paginii de Facebook a echipei bănățene.


Înainte de începutul acestui joc, organizatorii l-au premiat pe Ante Kuduz, handbalistul fiind declarat cel mai bun „străin” din handbalul din România, în trecutul an. De asemenea, pentru că sâmbătă, 8 februarie s-au împlinit 11 ani de la tragicul deces al handbalistului ce s-a format la Dinamo, Marian Cozma, în amintirea pivotului a fost ținut un moment de reculegere.
În urma jocului susținut în Sala „Dinamo” din București, Poli Timișoara obține un punct prețios în clasamentul campionatului, iar cu un total de 24 puncte, după șaptesprezece etape, se menține pe locul 8. Etapa viitoare, S.C.M. Politehnica Timișoara va juca pe propriul parchet, joi, 13 februarie, împotriva echipei C.S.M. Făgăraș (locul 11, 19 puncte).
În cadrul etapei cu numărul șaptesprezece din prima fază a Ligii Naționale de Handbal, în afară de jocul Dinamo-Poli, au mai avut loc disputele: C.S.A. Steaua-C.S.M. Bacău 37-30, C.S.M. Vaslui-C.S. H.C. Buzău 26-24, C.S. Minaur Baia Mare-C.S.M. Reșița 34-17, C.S.M. Făgăraș-A.H.C. Dobrogea Sud 25-27. Din această etape au mai rămas de disputat două jocuri, C.S.M. Focșani-C.S.M. București (miercuri, 19 februarie) și A.H.C. Potaissa Turda-A.H.C. Dunărea Călărași (joi, 20 februarie). În clasamentul campionatului, pe primul loc se află C.S. Dinamo București, cu 40 puncte, pe locul doi, A.H.C. Potaissa Turda, 32 puncte, pe locul trei, C.S.A. Steaua București, 32 puncte. Ultimele trei locuri sunt ocupate de C.S.M. Bacău (locul 12, 16 puncte), C.S. H.C. Buzău (locul 13, 10 puncte), C.S.M. Reșița (locul 14, 7 puncte).

Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarultimisoara.ro