Duminică, 9 februarie și luni, 10 februarie, în Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca se va desfășura ultima parte a ediției 2019/2020 a Cupei României la baschet masculin, turneul final găsind, la startul său, echipele C.S. S.C.M. Timișoara, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea și Dinamo „Știința” București.
Câștigătoare a competiției, în anii 2010 și 2015, echipa de baschet masculin a Timișoarei revine la un turneu final de Cupă, după ce, de-a lungul acestei ediții a eliminat din competiție, în primul tur, C.S.M. Galaţi, după 94:76 (în deplasare) şi 93:85 (pe teren propriu), în turul următor, B.C.M. Universitatea Piteşti, după ce s-a impus în prima manşă, acasă, cu 91:66 şi a cedat în deplasare, 61:75.
În „Final Four”-ul competiției, C.S. S.C.M. Timișoara va întâlni organizatoarea acestui turneu, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca, duminică, 9 februarie, cu începere de la ora 17:45.
În această ediție a Cupei României, echipa ardeleană a avut de disputat un singur tur, intrând în competiţie în faza sferturilor de finală. Clujenii au obţinut calificarea la turneul final în urma unei „duble” cu deţinătoarea trofeului, B.C. C.S. Universitatea Sibiu, după o victorie clară, 83:64, la Cluj-Napoca şi înfrângere la limită în oraşul de pe Cibin, scor 77:78.
Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca, a doua clasată în Liga Naţională de Baschet, a trecut miercuri, 5 februarie, în aceeaşi arenă, de echipa israeliană Ironi Ness Ziona, scor 82:71, în cadrul grupei J a FIBA Europe Cup și a obținut calificarea în play-off-ul acestei întreceri europene intercluburi. Clujenii au încheiat grupa pe locul doi, la egalitate de puncte cu echipa din Belarus, Tsmoki-Minsk, dar cu un coșaveraj inferior acesteia.


Referindu-se la jocul cu C.S. S.C.M. Timișoara, din semifinalele Cupei României, antrenorul principal al echipei clujene, Mihai Silvășan, a declarat următoarele, potrivit site-ului www.u-bt.ro: „Va fi un meci cu un adversar imprevizibil, care mizează pe jucători capabili să facă diferența. Mă refer la Troy Franklin. Au făcut meciuri foarte bune în acest sezon și au demonstrat că pot să învingă pe oricine. Vorbim de o singură partidă, pe care trebuie să o tratăm cu maximă seriozitate, să dăm dovadă de concentrare și intensitate foarte bună. Evident, la final vrem victoria și calificarea în finală”.


Cel mai bun marcator al echipei în alb-violet în Cupa României este Sherwood Brown, cu o medie de 20.8 puncte pe meci, el aflându-se pe teren în toate cele patru partide disputate până acum în ediţia 2019/2020. Aflat la al doilea sezon în lotul echipei de baschet masculin a Timişoara, Sherwood Brown este şi cel mai bun recupetator din rândul „leilor” din Banat, cu şase mingi prinse sub cele două panouri, tot atâtea având şi colegul său Adam Mirković, care, din cauza unei accidentări, a evoluat doar în două meciuri, cele cu C.S.M. Galaţi.


„Vrem să intrăm pe teren şi să dăm totul pentru a ne impune. Venim după o perioadă dificilă, în care am înregistrat mai multe înfrângeri la rând, însă urmează un moment al sezonului în care aceste eşecuri nu contează. Meciul din semifinale porneşte de la scor egal, este o manşă eliminatorie. Vom disputa meciul cu echipa din Cluj-Napoca într-o sală plină, dar nu suntem descurajaţi de acest lucru. Ne-am mai aflat în situaţii similare, cu public numeros şi în care nu am fost văzuţi ca favoriţi. Ne aşteptăm să fie gălăgie, să avem parte de o atmosferă grozavă creată de fanii clujeni, care iubesc baschetul. Sala în care vom juca este una mică şi compactă, ne vom înţelege cu greu pe teren. Vom încerca să punem în practică tot ce am lucrat la antrenamente în ultima săptămână. Clujul a realizat o performanţă frumoasă în FIBA Europe Cup, este bine că o echipă românească a avansat în această competiţie, însă această realizare nu ne priveşte. Am mai jucat cu ei în acest sezon, nu am reuşit să ne impunem, dar am fost destul de aproape să obţinem victorii. Dacă am putea să alăturăm câte o jumătate din fiecare meci am reuşi un succes împotriva Clujului. Am lucrat bine toată săptămâna, suntem pregătiţi să ieşim pe teren şi să ne arătăm potenţialul. Când am fost în Universitate am evoluat într-un turneu important în care echipa mea a ajuns destul de departe, dar acum vom avea parte de o atmosferă diferită. Pentru mine este o premieră să joc într-un asemenea turneu final în Europa. Sperăm că fanii ne vor susţine în continuare, chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă. Cu siguranţă, vom merge la Cluj-Napoca cu gândul de a ne face suporterii mândri de noi”, a declarat Sherwood Brown.


De numele antrenorului principal al echipei timișorene, Dragan Petričević, se leagă câştigarea trofeelor din 2010 (92:83 în finala cu Gaz Metan Mediaş) şi 2015 (78:73 cu B.C. Mureş Târgu Mureş), dar şi alte două finale disputate în Cupa României, cele din 2007 şi 2008, ambele pierdute în faţa grupării C.S.U. Asesoft Ploieşti (66:89 şi, respectiv, 73:90).


„Ştiu ce înseamnă «Final Four», ştiu ce înseamnă prezenţa la un asemenea turneu, pentru mine este o sărbătoare. «Final Four»-ul în sine, o fază finală, o sărbătoare a baschetului şi mergem să ne bucurăm de ea împreună cu celelalte participante şi cu publicul. Sunt convins că toate echipele vor beneficia de susţinere. Bineînţeles, Clujul, de departe, va avea cea mai mare susţinere din partea publicului, apoi Oradea, dar sunt convins că şi Timişoara va avea o oarecare susţinere în sală, venită probabil din partea unui grup mic de suporteri, de oameni care susţin echipa. Este bine că există astfel de ocazii pentru a ne aduce aminte de performanţele din trecut, pentru că în general în lumea baschetului memoria este una extrem de scurtă. De bine, de rău, aceste trofee rămân pe viaţă. Faptul că participăm, că suntem acolo, ne obligă să luptăm şi să credem în şansele noastre. Cât de mari sunt aceste şanse? Nu sunt analist în domeniul matematicii, nici un om al calculelor, aşa că nu pot estima. Casele de pariuri pot face asemenea estimări. Eu nu mă ocup de procente, eu ştiu doar că jucăm un meci în care nu suntem favoriţi. Echipa din Cluj-Napoca este favorită nu doar la câştigarea meciului cu noi, ci la câştigarea întregului turneu. Asta nu înseamnă că nu credem în şansele noastre. Nu a fost uşor să ajungem la turneul final, dar ne-am calificat meritat şi consider că trebuie să avem încredere că putem să jucăm un baschet de calitate care să ne aducă şi o victorie”, a declarat antrenorul principal al echipei bănățene, Dragan Petričević.


Aşadar, echipa de baschet masculin a Timişoara revine în «Final Four»-ul Cupei României, după ce, la precedenta participare, din ediția 2017/2018, cu turneu final de opt echipe desfăşurat la Sfântu Gheorghe în perioada 10-13 februarie 2018, a fost învinsă în semifinale, scor 75:77, chiar de Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca, echipă care avea să cucerească trofeul după un ultim act cu C.S.M. Oradea (64:61).

Programul complet al «Final Four»-ului Cupei României, ediția 2019/2020:

- duminică, 9 februarie: C.S.M. C.S. Universitatea Oradea - Dinamo „Ştiinţa” Bucureşti (ora 15:15);
C.S. S.C.M. Timişoara - Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca (ora 17:45);
- luni, 10 februarie: finala (ora 19).
Toate cele trei meciuri vor fi transmise, în direct, de Digi Sport 4.

Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarultimisoara.ro