Echipa de handbal masculin a Timișoarei, S.C.M. Politehnica, a obținut prima ei victorie oficială din acest an, în cea de-a XVIII-a etapă a Ligii Naționale de Handbal, pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, împotriva echipei C.S.M. Făgăraș.


Victoria echipei în alb-violet nu a fost una facilă, deși formația din Făgăraș părea una ușor de învins. Jocul a fost unul echilibrat în prima repriză, echilibru care s-a reflectat foarte bine în evoluția scorului. După primele 30 de minute ale disputei, scorul a fost egal, 15-15. C.S.M. Făgăraș a dat dovadă de multă dezinvoltură în acest meci, fiind echipa care a arătat că este pusă pe calea demontării favoritei, aceasta putându-se observa de-a lungul primelor 15 minute ale disputei.
Am remarcat, la golurile 3 și 4 ale echipei ardelene, erori de arbitraj, la golul trei, Tiberiu Constantinescu înscriind de pe dreapta, după ce a comis pași, arbitrul nevăzând situația. După ce gazdele au deschis scorul prin reușita lui Filip Marjanović, 1-0, iar oaspeții au egalat prin golul lui Bogdan Vancea (vezi, video 1), 1-1, C.S.M. Făgăraș a început să se înscrie la conducere pe tabela de marcaj și a reușit, până prin minutul 13, câte o desprindere la un gol diferență în fața echipei bănățene, iar după ce au trecut vreo 20 de secunde din minutul 13, ardelenii aveau să se desprindă, pentru prima dată în acest joc, la o diferență de două puncte în fața gazdelor, 5-7, prin golul marcat de Tiberiu Constantinescu. Vuk Milošević a marcat pentru Poli Timișoara, 6-7, iar fostul handbalist al echipei bănățene, Leonard Ștefan, a readus oaspeții în avantaj de două goluri, 6-8.
A urmat o ratare a căpitanului și coordonatorului de joc al echipei timișorene, Cristian Fenici, aflat, la ora disputării jocului, la împlinirea vârstei de 34 ani (exact numărul pe care-l poartă inscripționat pe tricoul violet), după care, Ramon Șomlea și Marius Sadoveac (la primul său meci oficial din acest an pentru Poli Timișoara, după o accidentare ce l-a ținut mai mult timp în afara terenului de joc) au egalat, 7-8 și 8-8.
A urmat un moment în care echipa bănățeană avea să se desprindă, în două rânduri, la câte un gol în fața oaspeților, 9-8, prin golul marcat de Florin Baican, apoi 10-9, prin golul marcat de Marius Sadoveac.
Oaspeții au egalat, 10-10, prin reușita lui Emilian Turcu, după care, în intervalul de timp cuprins între minutele 21 și 24, aveau să se desprindă la câte un gol diferență în fața echipei gazdă, 10-11, gol marcat de Pierre Ragot, 11-12, prin golul înscris de Nicolae Ungureanu și, 12-13, gol reușit de Nicolae Ungureanu.
Poli Timișoara avea să egaleze prin golul înscris de Filip Marjanović, după care, în intervalul de timp care a cuprins minutele 26 și 27, Marius Sadoveac (din aruncare de la 7 metri), 14-13, și, tot inter drept-ul echipei bănățene, revenit în echipă după mai mult timp de absență, își aducea colegii în avantaj, înscriind ultimul gol al primei reprize pentru echipa în alb-violet, 15-14.
Pe contraatac, oaspeții aveau să egaleze, prin golul lui Alexandru Dedu, 15-15, acesta fiind rezultatul la pauză. Prima repriză s-a încheiat cu executarea unei lovituri libere de pe stânga de către oaspeți, Pierre Ragot nereușind să prindă cadrul porții apărate de Mohse Babasafari.


Repriza a doua a început în aceeași notă de echilibru precum s-a desfășura prima parte. Oaspeții aveau să deschidă seria golurilor reprizei secunde, prin reușita lui Leonard Ștefan, 15-16, după care, Marius Sadoveac, din aruncare de la 7 metri, a egalat, 16-16, iar în intervalul de timp cuprins între minutele 32 și 35, Poli Timișoara reușea să se desprindă de echipa ardeleană, la câte un gol diferență, prin reușitele lui Ramon Șomlea, 17-16 și Flavius Cîmpan, 18-17.
Au urmat două ratări, ale lui Vuk Milošević și Cristian Fenici, după care, oaspeții aveau să egaleze, 18-18, prin golul marcat de Tiberiu Constantinescu, minutul 38, după care, în intervalul de timp cuprins între minutele 39 și 43, C.S.M. Făgăraș a fost echipa care s-a desprins la câte un gol diferență în fața gazdelor, 18-19, gol marcat de Nicolae Ungureanu, 19-20 și 20-21, goluri înscrise de Pierre Ragot.
Din minutul 44, Poli Timișoara avea să înceapă desprindere pentru prima ei victorie oficială din acest an. Ramon Șomlea avea să egaleze, 21-21, apoi Filip Marjanović și de alte trei ori Marius Sadoveac, aveau să desprindă echipa bănățeană la patru puncte în fața ardelenilor de la C.S.M. Făgăraș, 25-21.
Până la finalul jocului, oaspeții nu au mai reușit să egaleze, în minutul 58 înregistrându-se cea mai mare diferență de scor din acest joc, Poli Timișoara având un avantaj de șase goluri, 32-26, prin golul marcat de Vuk Milošević.
Oaspeții au depus eforturi considerabile să revină în joc, având momente bune când au jucat cu poarta goală, dar nu au mai reușit să egaleze situația de pe tabela de marcaj.
Când poarta echipei din Făgăraș era goală, iar oaspeții se aflau în ofensivă, antrenorul principal al echipei bănățene, Pero Milošević, îi atenționa, de pe margine, pe handbaliștii pe care-i antrenează să fie pregătiți să recupereze mingea și să declanșeze contraatacul la poarta adversă.
În ultimele minute ale disputei, intervențiile portarului Cristian Tcaciuc au menținut scorul în avantajul gazdelor, la diferență liniștitoare, cei doi apărători ai buturilor timișorene, pe rând, mai întâi Mohse Babasafari, apoi Cristian Tcaciuc, având și în acest meci intervenții salutare în momente deosebit de utile.
Am remarcat și câteva intervenții ale portarului echipei vizitatoare, Răzvan Vrânceanu, fost și el la Poli Timișoara în trecutele ediții ale competițiilor interne.
Odată cu această primă victorie, S.C.M. Politehnica Timișoara a confirmat seria bună de jocuri începută etapa trecută la București, când a obținut un rezultat de egalitate, 23-23, în fața echipei campioane, Dinamo București, urmând să continue pregătirile pentru următoarele două jocuri care vor urma în campionat, mai întâi, în deplasare, etapa viitoare, împotriva echipei C.S.M. Focșani (duminică, 23 februarie), apoi, din nou pe propriul parchet, împotriva echipei C.S.M. Vaslui (joi, 27 februarie).
De-a lungul jocului susținut împotriva echipei din Făgăraș, publicul, prezent în număr destul de restrâns la acest meci în tribunele sălii timișorene, și-a încurajat sportiv favoriții (vezi, video 2), reeditând atmosfera marilor meciuri pe care echipa de handbal Poli Timișoara le-a susținut în anii în care evolua meci de meci cu sala plină.
Au arbitrat jocul dintre S.C.M. Politehnica Timișoara și C.S.M. Făgăraș, din etapa a XVIII-a a Ligii Naționale de Handbal Masculin, cu câteva erori, Octavian Fânață și Ștefan Hendrea.


„E foarte importantă revenirea, după o lună și jumătate de absență, a lui Marius Sadoveac. L-am pierdut acum, tot din motive medicale, pe Păiuș și-ncercăm să-l recuperăm. Revenind la meci, am jucat c-o apărare șase zero, dar ne-au dat goluri de la distanță și apoi am schimbat defensiva, precum la București, în meciul cu Dinamo. Băieții care-au dus greul acum patru zile au fost foarte obosiți, dar Marius ne-a ajutat astăzi”, a declarat, printre altele, antrenorul principal al echipei S.C.M. Politehnica Timișoara, Pero Milošević, la conferința de presă de după încheierea jocului.


Antrenorul principal al echipei ardelene, Raul Fotonea, a declarat, printre altele, următoarele, la conferința de presă de după acest meci: „Din păcate, este al doilea meci la rând pe care-l pierdem după minutul 50. La fel s-a-ntâmplat cu Constanța, săptămâna trecută. Este păcat, că muncim trei sferturi din meci, și, pe final facem niște prostii copilărești și nu reușim să ținem pasul. Timișoara e o echipă bună care taxează fiecare greșeală, dar, probabil, fac și eu destule greșeli, și, dacă pierzi două meciuri la rând de așa manieră, am și eu partea mea de vină. Nu am un remarcat, în jocul de astăzi, din echipa pe care o antrenez, pentru că toți au jucat destul de bine. Păcat de greșelile pe care le-am făcut pe final de meci, în rest, în majoritatea timpului am jucat cam ceea ce-am pregătit și am fost acolo, am fost aproape, din nou. Ceva ne lipsește. Trebuie să vizionez meciul, să vedem unde-am greșit și eu, unde-au greșit și ei și să-ncercăm s-o luăm de la capăt săptămâna viitoare, pentru că asta-i frumusețea sportului”.


Pentru S.C.M. Politehnica Timișoara, în acest joc, marcatorii celor 32 goluri au fost: Marius Sadoveac (9 goluri), Filip Marjanović (7 goluri), Vuk Milošević (7 goluri), Ramon Șomlea (3 goluri), Flavius Cîmpan (3 goluri), Cristian Fenici (două goluri), Bogdan Baican (un gol). Pentru C.S.M. Făgăraș, cele mai multe goluri au fost marcate, de-a lungul jocului de la Timișoara, de Tiberiu Constantinescu (7 goluri), Pierre Ragot (5 goluri) și Leonard Ștefan (5 goluri).


În urma disputării acestui meci, S.C.M. Politehnica Timișoara a urcat pe locul 7 în clasamentul Ligii Naționale de Handbal, după optsprezece etape desfășurate până acum, cu un total de 27 puncte, din opt victorii, trei rezultate de egalitate, în șapte jocuri fiind învinsă.
În cea de-a XVIII-a etapă a Ligii Naționale de Handbal Masculin, în afara jocului prezentat în cronica de aici, s-au înregistrat următoarele rezultate: C.S.M. București-C.S.M. Vaslui 32-29, C.S. H.C. Buzău-C.S.A. Steaua București 28-29, C.S.M. Reșița-A.H.C. Potaissa Turda 21-25, A.H.C. Dobrogea Sud-C.S.M. Focșani 28-14, C.S.M. Bacău-C.S. Minaur Baia Mare 19-23, A.H.C. Dunărea Călărași-C.S. Dinamo București 28-33.
Pe primul loc în clasamentul competiției se află Dinamo București, cu 43 puncte (un joc mai puțin disputat), pe locul 2, A.H.C. Potaissa Turda, 35 puncte (două jocuri mai puțin disputate), pe locul 3, C.S.A. Steaua București, 35 puncte, pe locul 4, C.S. Minaur Baia Mare, 34 puncte, pe locul 5, A.H.C. Dobrogea Sus, 33 puncte, pe locul 6, C.S.M. București, 32 puncte (un meci mai puțin disputat), pe locul 7, S.C.M. Politehnica Timișoara, 27 puncte, pe locul 8, A.H.C. Dunărea Călărași, 25 puncte (un joc mai puțin disputat), locul 9, C.S.M. Focșani, 22 puncte (un joc mai puțin disputat), locul 10, C.S.M. Vaslui, 21 puncte, locul 11, C.S.M. Făgăraș, 19 puncte, locul 12, C.S.M. Bacău, 16 puncte, locul 13, C.S. H.C. Buzău, 10 puncte, locul 14, C.S.M. Reșița, 7 puncte.

Video 1

Video 2

Cornel Seracin