Ediția 2019/2020 a celui de-al doilea eșalon de handbal feminin al României, Divizia „A”, a intrat în returul 2, ultimul înainte de turneul semifinal, Divizia „A”, fază a competiției în care se califică primele două clasate din fiecare cele patru serii ale întrecerii.
Prima etapă a returului doi a programat sâmbătă, 7 martie, la Timișoara, pe parchetul din Sala Universității de Vest, jocul dintre C.S. Universitatea de Vest Timișoara și A.C.S. Crișul Chișineu-Criș. Echipa din județul vecin, Arad, este liderul seriei D, de-a lungul celor șaisprezece etape disputate până acum necunoscând înfrângerea, având în clasament douăsprezece victorii și trei rezultate de egalitate, un total de 39 puncte.
Bineînțeles, echipa din Chișineu-Criș pornea cu prima șansă în jocul de pe parchetul din Sala Universității de Vest, dar, de-a lungul jocului, liderul a fost ținut minute bune în șah de echipa Universității de Vest a Timișoarei, o echipă cu foarte multă voință în a realiza o surpriză la finalul acestui meci, „universitarele” timișorene practicând un joc bun în ofensivă, doar că, pe final, apărarea a fost surprinsă pe picior greșit, iar echipa din Chișineu-Criș a reușit să-și salveze linia de clasament și să scape neînvinsă de la Timișoara.
Poate că, dacă în final, la faultul dur comis asupra Florinei Biro (video 1), chiar în perioada ultimelor 30 de secunde ale jocului, arbitrele acestui meci ar fi acordat 7 metri echipei timișorene, ca urmare a faultului dur comis de una din jucătoarele echipei vizitatoare asupra handbalistei Florina Biro, ar fi fost posibil ca liderul din clasamentul seriei D să fie bifat primul insucces din această ediție a întrecerii. Opinia arbitrilor a fost alta, la această fază, iar la finalul celor 60 de minute ale disputei, scorul a fost egal, 30-30.


Echipele aflate pe parchetul de joc, la startul disputei, au răspuns în următoare formulă:
C.S. Universitatea de Vest Timișoara: Slavica Racar - Mădălina Istrate, Florentina Sîrbu, Maria Bobu, Daiana Popan, Elena Voicu, Claudia Sîngiorzan. Antrenori, Sorinel Voicu (principal), Emil Constantinescu (secund).
A.C.S. Crișul Chișineu-Criș: Andreea Nastasă - Daiana Gaiu, Cornelia Vrabie, Romina Petrușe, Roxana Boldor, Simina Vezentan, Milica Golusin. Antrenor, Sebastian Tudor.
Jocul a fost arbitrat, cu erori, de F.Dusa și O.Ianu.

Echipa timișoreană a deschis scorul prin golul marcat de Mădălina Istrate, dar a fost egalată la scurt timp prin reușita handbalistei Milica Golusin, vizitatoarele intrând în avantaj, din minutul 2, 1-2, prin golul aceleiași handbaliste. Maria Bobu a redus egalitatea pe tabela de marcaj, în minutul 3, 2-2, dar liderul a înscris pentru un gol diferență prin Milica Golusin și, din același minut 3, a preluat conducerea pe tabela de scor, 2-3. Florina Biro avea să restabilească egalitatea scorului, 3-3, iar Florentina Sîrbu, în minutul 5, readucea Timișoara în avantaj, 4-3 (foto 4). A urmat un timp în care gazdele sau menținut la conducerea scorului la o diferență de un gol, între minutele 5 și 7, vizitatoarele reușind să egaleze de fiecare dată, iar din minutul 8, C.S. Universitatea Timișoara, prin golul marcat de Claudia Sîngiorzan, avea să se desprindă, pentru prima dată în acest joc, la o diferență de două puncte în fața echipei arădene, 6-4 (foto 6).
Echipa din Chișineu-Criș avea să egaleze până în minutul 12, prin golurile marcate de Romina Petrușe (foto 9) și Roxana Boldor, din aruncare de la 7 metri (foto 12), 7-7.
Din minutul 21, C.S. Universitatea de Vest Timișoara conducea liderul cu o diferență de 4 puncte, 13-9. Vizitatoarele au marcat prin Daiana Gaiu și au revenit la 3 puncte în urma Timișoarei (foto 15), dar Maria Bobu a refăcut diferența de 4 puncte, 14-10.
Romina Petrușe a marcat pentru lider, 14-11, dar din minutul 25, diferența de 4 puncte a fost refăcută prin golul marcat de Mădălina Istrate, 15-11. Din aruncare de la 7 metri (foto 16), Sabine Klimek readus liderul la trei puncte în urma echipei bănățene, 15-12, iar la următoarea acțiune ofensivă a gazdelor, Maria Bobu nu a reușit să o învingă pe Andreea Nastasă, portarul liderului având o intervenție salvatoarea la aruncarea handbalistei timișorene. Din aruncare de la 7 metri (foto 17), Janin Ludwig a marcat pentru Timișoara, 16-12, iar Sabine Klimek, din aruncare de la 7 metri și Mădălina Istrate au marcat ultimele două goluri ale primei reprize, scorul final după primele 30 de minute fiind în favoarea echipei gazdă, 17-13.
O repriză cu o evoluție foarte bună a gazdelor, în care s-a evidențiat jocul de echipă al „universitarelor” timișorene, în care defensiva bănățeană a fost la înălțime, iar în ofensivă s-a înscris cu faze simple, care au surprins defensiva liderului seriei D, un lider care parcă nu a jucat un handbal care să-i certifice poziția și care a avut câteva absențe din lotul alcătuit pentru acest meci, Alexandra Haidu, Jessica Snakovszki și Paula Popeanu. La capitolul absențe, de remarcat că nici echipa timișoreană nu a reușit să alinieze la starul acestui joc, toate handbalistele din lot, lipsind, datorită unor accidentări, trei componente care au avut, de-a lungul acestei ediții a întrecerii, dar și în edițiile trecute, evoluții remarcabile pentru echipa timișoreană, Alexandra Bojan, Alexandra Juravle și Oana Țurlea.


Repriza a doua a început cu golul echipei vizitatoare (foto 19), gol prin care Milica Golusin readucea liderul la trei puncte în urma „universitarelor”, dar echipa timișoreană a reușit, timp de aproape cinci minute să aibă o evoluție în urma căreia să înscrie de fiecare dată când vizitatoarele marcau și restabileau diferența de trei puncte, iar din minutul 35, pentru prima dată în acest joc, C.S. Universitatea de Vest Timișoara se desprindea la o diferență de 5 puncte, 21-16 (foto 21), prin reușita Florinei Biro.
Diferența de cinci puncte a fost înregistrată pe tabela de marcaj a sălii timișorene și în minutul 38, Mădălina Istrate marcând pentru gazde, iar în minutul 46, pentru prima dată în acest meci, „universitarele” luau avans de șase puncte, 26-20, prin golul marcat de Mădălina Istrate.
De remarcat că, la scorul de 23-18, portarul echipei gazdă, Slavica Racar, a reușit o intervenție salvatoare la aruncarea jucătoarei Roxana Boldor, iar câteva minute mai târziu, la scorul de 24-19, Slavica Racar intervine la aruncarea de pe dreapta a aceleiași jucătoare, după care, salvează o aruncare a experimentatei handbaliste Bianca Cherecheș, scăpată pe contraatac cu coechipiera sa Daiana Gaiu.
În intervalul cuprins între minutele 48 și 52, handbalistele timișorene nu au mai reușit să înscrie, în timp ce liderul seriei D avea să puncteze, în ordine, prin Sabine Klimek (de două ori) și Roxana Boldor (de două ori), astfel că, A.C.S. Crișul Chișineu-Criș a revenit la o diferență de două puncte în urma gazdelor, 27-25.
Mădălina Istrate avea să înscrie pentru gazde, 28-25, iar la acest scor, pe contraatac, Maria Bobu nu a reușit să o învingă pe Alexandra Nemoianu, portarul vizitatoarelor opunându-se (foto 23), la aceeași fază, încă de două ori. Posibil ca această intervenție să fie fost una de moral pentru lider, Crișul Chișineu-Criș începând să creadă tot mai mult într-un rezultat favorabil pe final de meci. Vizitatoarele aveau să înscrie (foto 24), din nou, 28-26, prin reușita Sabinei Klimek, iar gazdele au răspuns cu goluri, prin Florina Biro, apoi prin Mădălina Istrate și, se părea că la acest scor, 30-26 (foto 25), C.S. Universitatea de Vest Timișoara avea să încheie victorioasă acest joc, acest scor fiind înregistrat în minutul 57.
O nouă intervenție salvatoare a portarului Slavica Racar, la aruncarea de pe dreapta a handbalistei Simina Vezentan, dădea siguranța unui rezultat favorabil gazdelor, dar, în minutele ce au urmat, „vicleanul” lider avea să obțină egalitatea, prin reușitele lui Sabine Klimek, Bianca Cherecheș (de două ori) și Daiana Gaiu (video 2), astfel că, la finalul celor 60 de minute, scorul era egal, 30-30.
Astfel s-a încheiat un joc cu un final tensionat, în care antrenorul echipei vizitatoare, Sebastian Tudor, a fost eliminat de pe banca tehnică, fiind nevoit să vizioneze finalul de joc din tribuna sălii timișorene.

Referitor la joc și la faza de la scorul 30-30, cea în care handbalista timișoreană, Florina Biro a fost faultată în perioada de 30 de secunde până la finalul confruntării, antrenorul principal al echipei bănățene, profesorul Sorinel Voicu, consideră că acolo nu a fost o greșeală de arbitraj, regulamentul legat de aceste situații lăsând loc de interpretare arbitrului, dar consideră că s-a greșit în alte câteva decizii de arbitraj în defavoarea echipei pe care o antrenează: „Eu pun greșeală, celelalte, când au dat, din pași, gol, au dat 7 metri din pași. Acelea sunt mai grave, că de acolo am primit gol imediat, pe când aici, la intervenția din ultimele 30 de secunde, nu s-a mai influențat jocul propriu-zis, decât, dacă, să zicem, ni se acorda 7 metri și din aruncarea executată dădeam gol. Astăzi a fost un joc frumos, cu faze spectaculoase, dar cu un final tensionat”.

Pentru C.S. Universitatea de Vest Timișoara, de-a lungul acestui joc, au marcat: Mădălina Istrate (11 goluri), Florina Biro (9 goluri), Janin Ludwig (4 goluri), Maria Bobu (3 goluri), Florentina Sîrbu (două goluri), Claudia Sîngiorzan (un gol). Pentru echipa A.C.S. Crișul Chișineu-Criș, cele mai multe goluri, de-a lungul acestui joc, au fost marcate de Milica Golusin (7 goluri), Sabine Klimek (6 goluri), Roxana Boldor (6 goluri).


În urma acestui prețios rezultat de egalitate, C.S. Universitatea de Vest Timișoara rămâne pe locul 4 în clasamentul seriei D, cu un total de 19 puncte după șaisprezece etape. Etapa viitoare, „universitarele” timișorene vor evolua în deplasare, la Oradea, împotriva gazdelor de la C.S. Universitatea (locul 3, 25 puncte), miercuri, 11 martie.


Tot în cea de-a șaisprezecea etapă a seriei D, Divizia „A”, s-au mai disputat meciurile: C.S. Universitatea Reșița-C.S. Marta Baia Mare 33-24, C.S. Universitatea Oradea-C.S.M. Târgu Mureș 22-34. În clasamentul seriei, pe primul loc se află A.C.S. Crișul Chișineu-Criș, cu 40 puncte, pe locul doi, C.S.M. Târgu Mureș, cu 38 puncte, pe trei, C.S. Universitatea Oradea, cu 25 puncte, pe patru, C.S. Universitatea de Vest Timișoara, cu 19 puncte, pe cinci, C.S. Universitatea Reșița, cu 15 puncte și, pe ultimul loc, pe șase, C.S. Marta Baia Mare, cu 3 puncte.

Video 1

Video 2

Cornel Seracin