În urmă cu aproximativ două săptămâni, într-o videoconferință a Consiliului de Administrație, la Federația Română de Handbal s-a decis reluarea întrecerilor interne de handbal, două din restanțele Ligii „Zimbrilor” fiind programate a se disputa în 31 mai 2020.
Luni, 4 mai 2020, la Federația Română de Handbal, a avut loc o nouă videoconferință, pe ordinea de zi fiind aduse în discuție mai multe variante de reluare a competițiilor de handbal din România. Cu 13 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă” a fost aprobată modalitatea propusă pentru încheierea, până la sfârșitul lunii iunie, fără competițiile E.H.F., a Ligii Zimbrilor, Cupei Românie-masculin și Divizia „A”-masculin.
În ședința trecută s-a aprobat o variantă cu încheierea întrecerilor interne până la sfârșitul lunii iunie 2020, dar cu competiția E.H.F., acum cunoscându-se noile decizii ale forurilor din handbalul european de a nu se mai juca în acest an competițional pentru cupele europene intercluburi și nici pentru calificarea echipelor naționale, astfel că, în noua ședință, Consiliului de Administrație i s-a înaintat o nouă propunere: „o variantă în care-am putut să ținem cont de recomandările E.H.F.-ului și anume ca, perioada de pregătire până la primul meci oficial să fie de aproximativ o lună. Am ținut, de asemenea, cont și de recomandările membrilor Consiliului de Administrație din ședința anterioară, astfel că, varianta propusă, atât la masculin, cât și la feminin, este cu reluarea meciurilor la jumătatea lunii iunie, să nu mai existe turnee. Meciurile la masculin (cele trei etape) se desfășoară în mod normal (tur/retur) plus restanțele care au mai rămas, iar la feminin să se desfășoare doar restanța dintre Slobozia și C.S.M. București. Această variantă a fost aprobată de către Consiliul de Administrație, atât la masculin, cât și la feminin”, potrivit celor declarate de secretarul general al Federației Române de Handbal, Cristina Vărzaru.
Înghețarea competițiilor, deși a fost punct pe ordinea de zi, nu s-a luat în discuție, ci s-a aprobat în unanimitate de către membrii Consiliului de Administrație să se amâne această decizie, până în momentul în care se va ajunge la obligativitatea de a se recurge la această situație, deloc plăcută pentru sport.
Așa după cum se cunoaște, din partea autorităților cu decizie politico-administrativă s-a luat hotărârea ca după 14 mai, starea de urgență, ca urmare a pandemiei virusului „Wuhan” (COVID-19), să nu mai fie prelungită în România, dar, din 15 mai, se va intra într-o așa numită „stare de alertă”, stare în care sportivii de performanță vor putea (în condiții speciale, care urmează să fie detaliate de specialiști) să înceapă cantonamentele, această pregătire de aproximativ o lună ducând, se pare, la reluarea competițiilor sportive oficiale.
Referindu-se la respectarea deciziilor pe care autoritățile politico-administrative le vor lua pentru menținerea protecției cetățenilor din România în vederea neinfectării cu virusul „Wuhan”, secretarul general al F.R.H., Cristina Vărzaru, a declarat: „atât personalul Federației Române de Handbal, cât și membri Comisiei de Administrație își doresc o rezoluție pe teren a competițiilor de handbal din România. Nu vom face acest lucru dacă nu ne vor permite autoritățile, ... . Vom respecta legea, ceea ce vor decide autoritățile, dar ne dorim să încheiem competițiile de handbal din România, pe teren, ...”.
Potrivit deciziilor din ședința Consiliului de Administrație, luni, 4 mai 2020, Liga „Zimbrilor” se va relua cu începere de la etapa a douăzeci și patra, aceasta urmând să aibă loc duminică, 14 iunie 2020, următoarele două etape ale întrecerii, ultimele din această ediție a campionatului, fiind programate în zilele de 18 și 21 iunie 2020.
Restanțele din Liga Națională de Handbal Masculin, A.H.C. Potaissa Turda - C.S. Dinamo București (etapa a X-a) și S.C.M. Politehnica Timișoara - C.S. H.C. Buzău (etapa a XXIII-a), au fost programate a se disputa în data de 28 iunie 2020, iar rezultatul final al semifinalei Cupei României, C.S.M. Bacău-C.S. Dinamo București, va fi omologat și pentru restanța din etapa a XX-a dintre cele două echipe.
„Final Four”-ul Cupei României la handbal masculin, ediția 2019/2020, se va desfășura în zilele de 24 și 25 iunie, la Constanța, în 24, fiind programate semifinalele, S.C.M. Politehnica Timișoara - A.H.C. Dobrogea Sud și C.S. Dinamo București - C.S.M. Bacău, iar în 25, finalele, Finala Mare și Finala Mică.
Referindu-se la începerea antrenamentelor echipelor de handbal din România pentru reluarea întrecerilor oficiale din acest an competițional, Cristian Vărzaru a declarat: „Dacă pot începe pregătirea din 15 mai, atunci, din 15 mai, oricine poate intra la pregătire. Nu stabilim noi! Este vorba de strategia fiecărui club când își aduce jucătorii în țară, cum și-i aduce, când îi recheamă la pregătiri. Trebuie să ținem cont de obligativitatea venită din partea autorităților. Dacă vom avea voie din 16 mai, de exemplu, să revenim în săli pentru antrenamente, fiecare echipă va stabili, în funcție de meciurile pe care le are de disputat și când le are de disputat, momentul în care revin în sală”.
O altă variantă discutată în videoconferința Consiliului de Administrație, luni, 4 mai 2020, referitor la încheierea anului competițional cu reluarea jocurilor pe teren, a fost ca ediția 2019/2020 a întrecerilor interne să fie prelungită și să se reia în lunile iulie sau august 2020, dar această variantă are nevoie de consultarea tuturor reprezentanților cluburilor implicate în competiții.

Cornel Seracin