După lungi perioade de discuții, la capătul cărora diriguitorii handbalului din România lăsau să se-nțeleagă că decizia este pentru a se disputa etapele rămase din Liga „Zimbrilor”, totul urmând să se hotărască pe parchet, prin jocurile echipelor, luni, 18 mai, Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a susținut o ședință on-line, iar la capătul ei, prin votul celor chemați să ia parte la această ședință, s-a luat o decizie definitivă în privința ediției 2019/2020 a primului eșalon de handbal al României, atât la masculin cât și la feminin.
Cu 11 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă” s-a decis ca, în Ligile Naționale de Handbal, atât la masculin cât și feminin, să nu mai dispute restul de meciuri rămase și să se încheie fără acordare de titlu/medalii. De asemenea, tot prin vot s-a decis ierarhia finală a echipelor, votându-se înghețarea clasamentului actual.
Pentru Divizia „A” (cel de-al doilea eșalon de handbal masculin al României), de asemenea, prin vot, s-a decis înghețarea clasamentului actual, iar promovarea în primul eșalon de handbal al României să se realizeze în urma disputării unui turneu final, la care să participe cele mai bine clasate 8 echipe în clasamentul aprobat, turneu ce urmează să se desfășoare după minim 30 de zile de la reluarea antrenamentelor în sală. Din Divizia „A”, în ediția 2019/2020 nu se va retrograda, iar de promovat în Liga „Zimbrilor”, vor promova două echipe (primele două clasate la finalul turneului).
Legat de „Final Four”-ul Cupei României, ediția 2019/2020, s-a decis ca, atât la masculin, cât și la feminin, să se desfășoare în luna august 2020. La masculin, „Final Four”-ul Cupei Românei se va disputa între S.C.M. Politehnica Timișoara (deținătoarea trofeului din ediția trecută), A.H.C. Dobrogea Sud, C.S.M. Bacău și C.S. Dinamo București.
Managerul sportiv al echipei de handbal masculin S.C.M. Politehnica Timișoara, profesorul Dan Dumitru, consideră că decizia luată de Consiliul de Administrație al F.R.H., în privința înghețării actualei ediții de campionat, este una corectă pentru protejarea sănătății jucătorilor, dar în același timp își dorește ca S.C.M. Politehnica să încheie Cupa României pe teren. „În condițiile acestei pandemii, care s-a prelungit, consider că s-a luat o decizie corectă la momentul acesta. Locul 8 din campionat e obiectivul minim pe care ni l-am propus; sunt convins, că play-off-ul ar fi adus câteva surprize și ordinea actuală ar fi fost modificată. Bineînțeles că ne-am dori să disputăm turneul final de Cupa României, deoarece e un drept câștigat pe teren. Vom vedea în ce condiții se va disputa și dacă desfășurarea acestui turneu va fi conform regulamentului, adică organizatorii să asigure cazarea și masa participantelor”, a spus profesorul Dumitru, printre altele, referindu-se la deciziile Consiliului de Administrație al F.R.H..
Dacă se va desfășura în luna august 2020, în „Final Four”-ul Cupei României la handbal masculin, S.C.M. Politehnica Timișoara va susține jocul din semifinale împotriva echipei A.H.C. Dobrogea Sud.

Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarultimisoara.ro