De la reunirea din 6 iulie, clubul de fotbal Ripensia Timișoara a susținut 3 jocuri-școală și 3 jocuri amicale. După primul joc-școală susținut la Timișoara, în locul „amicalului” ce a fost programat să se desfășoară în compania formației din Bazoș, echipa antrenată de Cosmin Petruescu (antrenor principal) și Iulian Muntean (antrenor secund) a mai susținut două jocuri-școală în cantonamentul de la Buziaș.
La revenirea din cantonament, Ripensia a susținut alte trei jocuri amicale. Primul dintre acestea pe gazonul stadionului din Drobeta Turnu Severin, în compania echipei F.C. Universitatea Craiova 1948, promovată în această vară în eșalonul secund. La capătul celor 90 de minute ale meciului de pregătire, cele două partenere au încheiat la egalitate, 2-2, golurile fiind marcate de Denis Golda și Vlad Tudorache (pentru Ripensia), Robert Răducanu, Claudiu Bălan (pentru F.C. Universitatea Craiova). Toate cele patru goluri au fost marcate în repriza a doua.
În cel de-al doilea „amical”, Ripensia a întâlnit pe gazonul stadionului „Electrica” din Timișoara, echipa de ligă a treia (Seria IV) C.S. Șoimii Lipova (locul 2, în ediția trecută), iar la capătul celor 90 de minute „Ripi” s-a recunoscut învinsă la scor, 2-3.
Echipa din Lipova a condus la pauză, 0-2, prin reușitele lui Denis Rusu (din 11 metri) și Alexandru Moise, iar în primele minute ale reprizei a doua și-a mărit avantajul prin golul lui Vlad Filimon. Ripensia a redus diferența prin Alexandru Popovici și Cosmin Sîrbu.
Cel de-al treilea „amical” al lui „Ripi” din această vară i-a adus parteneră de pregătire echipa din Liga IV, Timiș, C.S.U. Universitatea de Vest din Timișoara (locul 3, în ediția trecută).


Ripensia a început acest joc în următoarea formulă: Haralambie Mociu - Andrei Macrițchii, Darius Țieranu, Nenad Lalić, Alexandru Benea - Tudor Călin, Alexandru Neagu - Ivan Urvanțev, Cosmin Sîrbu, Vlad Tudorache - Alexandru Popovici.


Partenera de pregătie a Ripensiei, C.S.U. Universitatea de Vest din Timișoara, a început jocul în următoarea formulă: Georgios Gakos - Mădălin Grunţă, Alexandru Contescu, Cătălin Horcea, Florin Olariu, Mihai Olariu, Mihai Hotca, Constantin Popa, Ionuț Vucea, Alin Pârjol, Adrian Boghian. Antrenor, Emanuel Pătrașcu.


La capătul unui joc cu cinci goluri, Ripensia a obținut primul rezultat pozitiv din „amicalele” de până acum ale acestei veri. După primele 45 de minute ale meciului, „Ripi” conducea cu 3-0, prin golurile marcate de Alexandru Neagu (1-0, reușită spectaculoasă, la capătul unui șut expediat de la aproximativ 25 de metri de poarta lui Georgios Gakos și, 2-0, transformarea unui penalty) și Alexandru Popovici.
Evoluție curajoasă a echipei de fotbal a Universității de Vest în primele minute ale jocului, fotbaliștii universitari reușind să inițieze câteva acțiuni ofensive la poarta lui Haralambie Mociu, dar fără prea multă periculozitate. Încetul cu încetul Ripensia a pus stăpânire pe joc, a inițiat un joc de pase foarte reușit, a încercat, în mai multe rânduri, vigilența portarului echipei partenere, expediind mingi pe poartă de la distanță. Privită per ansambul, prima repriză a fost una destul de vioaie, cu trei goluri, și cu alte câteva ratări la cele două porți.
Repriza a doua a adus două goluri pentru C.S.U. Universitatea de Vest din Timișoara. Echipa universitară a efectuat câteva schimbări, introducând în teren de-a lungul acestei reprize fotbaliști mai odihniți, Emanuel Pătraşcu (antrenor-jucător), Cristian Situwe, M. Contescu şi Frăţilă.
În repriza a doua, Ripensia Timișoara a avut în teren următorii fotbaliști: Geroge Păduraru - Marijan Marić, Valerii Macrițchii, Alin Burdeț, Alexandru Vasilescu - Gabriel Stoi, Cosmin Gladun - Ion Vasluian, Cosmin Sîrbu, Vlad Tudorache - Denis Golda. De-a lungul reprizei a doua, Ripensia a desfășurat un joc în care și-a creat numeroase ocazii de a marca, dar fără a reuși să perforeze poarta echipei partenere de pregătire. Probabil și datorită căldurii lunii august (la ora jocului, 11, temperaturile fiind în plină creștere), ritmul jocului a fost unul destul de scăzut în repriza a doua, fotbaliștii lui „Ripi” desfășurând acțiuni ofensive în care a lipsit intensitatea.
Echipa universitară a marcat prin Emanuel Pătrașcu și Adrian Boghian (fost jucător al Ripensiei, golgheter al echipei în galben-roșu în perioada evoluției acestui team în campionatul municipal, 2012).


La finalul acestui joc amical, antrenorul principal al echipei Ripensia Timișoar, Cosmin Petruescu, a declarat: „Un antrenament fizic, reușit, un antrenament cu mingea, reușit, în condițiile în care luni și marți am avut două antrenamente extrem de solicitante. Chiar am rămas surprins plăcut de cei de la U.V.T., o echipă bine organizată, care ne-a pus probleme în repriza a doua, mai ales pe niște naivități ale noastre”.


Referitor la jocul mai puțin lipsit de intensitate al echipei pe care o antrenează, în repriza a doua, profesorul Petruescu, întrebat fiind despre acest aspect, a declarat: „O să încercăm să lucrăm un pic mai pe intensitate, dar, cumva, după două antrenamente foarte solicitante luni și marți, era destul de greu să avem prospețimea necesară”.


Referitor la perioada ce va urma pentru Ripensia, până la startul jocurilor oficiale, antrenorul principal al echipei în galben-roșu a declarat: „Trebuie să ne completăm lotul, în primul rând numeric. După aceea, trebuie să avem și un echilibru valoric, cu dubluri apropiate pe posturi. Acesta ar fi idealul. Lucrăm la acest capitol. Domnul președinte Mihu este în permanent contact cu diverși impresari. Sunt jucători cu care discutăm. Unii dintre ei, în acest moment sunt în plină perioadă competițională. Unii dintre ei sunt din campionate externe, sunt în plină perioadă competițională și, din punct de vedere al pregătirii fizice, consider că ei sunt mai avansați decât noi. E adevărat că trebuie să-i aducem la echipă pentru a reuși să-i integrăm în angrenajul nostru cât mai repede, dar se lucrează și la acest capitol”.


Până acum, Ripensia și-a adus, pentru viitoarea ediție a ligii secunde de fotbal, trei fotbaliști noi, Nenad Lalić (fundaș central), Stephan Coulibaly (mijlocaș) și Sorin Avrămescu (atacant, aflat la primul său contract de profesionist, provenind de la Academia Ripensia). De asemenea, „Ripi” și-a asigurat continuitatea evoluțiilor mijlocașului Tudor Călin, sosit în lotul de jucători vara trecută, acesta urmând să joace pentru team-ul în galben-roșu până în anul 2023.
Sâmbătă, 8 august, cu începere de la ora 11, pe gazonul stadionului „Electrica”, Ripensia Timișoara va susține un nou joc amical, parteneră de pregătire urmând să-i fie echipa colegă de eșalon, C.S.M. Reșița.