Joi, 17 septembrie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România „Valeriu Braniște” filiala Timiș a pășit într-un sediu nou, predarea-primirea noului spațiu destinat activității Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România „Valeriu Braniște” Timiș realizându-se în prezența președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, reputatul jurnalist bănățean Doru Dinu Glăvan, președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România „Valeriu Braniște” filiala Timiș, dr. Ioan David, președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, numeroșilor invitați, jurnaliștilor din presa locală.
Noul sediu se află în Complexul Bastion „Maria Theresia” din Timișoara și a fost pus la dispoziția jurnaliștilor locali prin bunăvoința Consiliului Județean Timiș, cu titlu gratuit, doar utilitățile urmând să fie suportate de componenții Uniunii, ca și cotă parte privind întreg complexul.
Inaugurarea a început prin tăierea panglicii, înainte de intrarea în noul sediu al Filialei Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România „Valeriu Braniște” Timiș, de către președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan și președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România „Valeriu Braniște” Timiș, dr. Ioan David.
După primii pași făcuți în noul sediu, preot Vicar Eparhial la Arhiepiscopia Timișoarei, dr. Ionel Popescu, a binecuvântat noul sediu prin stropire cu apă sfințită, „în numele tatălui și-al fiului și-al sfântului duh”. Ceremonia religioasă a fost urmată de câteva momente oratorice rostite de principalii „actori” ai acestui moment de referință pentru presa locală.
Preot Vicar Eparhial, dr. Ionel Popescu, a transmis un cuvânt de binecuvântare și salut, din partea părintelui Mitropolit Ioan al Banatului, către președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, „cu mulțumiri pentru frumoasa colaborare pe care o avem”, către președintele Uniunii Ziariștilor din România, Doru Dinu Glăvan, „pentru rodnica și-ndelungata activitate desfășurată pe întinsul presei românești și internaționale”.
Reales, în luna iulie a acestui an, în funcția de președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, jurnalistul bănățean Doru Dinu Glăvan, în scurtul moment oratoric, rostit cu prilejul inaugurării noului sediu, a mulțumit președintelui Consiliului Județean Timiș și președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România „Valeriu Braniște” Timiș, prin intermediul căruia s-a realizat o apropiere între Uniune și instituția județeană pentru oferirea acestui spațiu activităților Uniunii, C. J. Timiș fiind proprietar de drept al spațiului pus la dispoziție, exprimându-și bucuria pentru colegii jurnaliști din Timiș „care-au venit aici în acest moment, pentru spațiul pe care cred că o să-l sfințim în continuare prin ce facem”.
Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România „Valeriu Braniște” Timiș, dr. Ioan David, în cuvântul rostit, a adresat mulțumiri părintelui Vicar Eparhial, dr. Ionel Popescu, după care a făcut referire la cel trei obiective pe care și le-a propus pentru filiala Timiș a Uniunii, după ce a fost ales în funcția de președinte al acesteia, obiective pe care dorește să le ducă la îndeplinire „împreună cu colegii mei din Consiliu”. Un prim obiectiv era cel legat de obținerea noului spațiu, îndeplinit acum, următoarele obiective fiind realizarea unui site al filialei Timiș a Uniunii și declanșarea, „dacă avem această posibilitate”, procedurii pentru recuperarea Casei Ziariștilor din Timișoara de pe strada Paris.
Președintele Consiliului Județean Timiș, profesorul Călin Dobra, a fost prezent la inaugurarea noului sediu al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România „Valeriu Braniște” Timiș, sosind chiar în dimineața zilei de joi, 17 septembrie, de la București, special pentru acest eveniment. În cuvântul rostit, Dobra a spus, printre altele: „Ceea ce am făcut astăzi aici, îndeplinind una din dorințele domnului președinte David, atât eu, cât și colegii mei consilieri județeni, prin votul dat în Consiliul Județean, este, de fapt, un respect pentru activitatea dumneavoastră. Nu pot decât să vă urez în continuare, activitate cât mai prielnică, în ceea ce-nseamnă în special presa scrisă, pentru că observăm, cu trecerea anilor, se tot diluează și cred că acesta a fost și un mesaj din partea mea spre dumneavoastră, să nu lăsați să se piardă adevărata presă. Am un respect deosebit față de dumneavoastră, față de activitatea dumneavoastră și acel respect l-am transformat și prin votul dat în cadrul Consiliului Județean... . Cred că este locul cel mai potrivit pentru activitatea Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, filiala Timiș, aici, în Bastionul Theresia, proprietatea Consiliului Județean Timiș”.
Dr. Ioan David a vorbit la inaugurarea noului sediu al Uniunii Ziariștilor Profesioniști „Valeriu Braniște” filiala Timiș despre cum gândește utilizarea acestui spațiu în folosul organizației presei județene. Astfel, în noul spațiu va exista un birou de lucru al filialei în care se va asigura permanență și în care componenții filialei să ajungă pentru studiu, citit și socializare. Noul spațiu va fi și locul în care se vor organiza diferite manifestări culturale și științifice precum expoziții, lansări de carte, simpozioane, conferințe etc.
De asemenea, distinsul cercetător a propus ca acest spațiu să devină Muzeu al Presei Bănățene, unul diferit de cel de la Jimbolia unde în prezent funcționează Muzeul Presei „Sever Bocu”, „va fi altceva și-l gândesc ca să-l realizăm împreună, evident, nu în stil clasic, ci în stil raportat la perioada în care ne găsim, mileniul trei”. În interior, Muzeul ar urma să aibă 50 de scaune pentru ca turiștii care vin să-l viziteze să poată să se așeze pe aceste scaune și să vizioneze, pe un ecran mare, un film ce va avea maxim 30 de minute, filmul urmând să prezinte „întreaga istorie a presei Banatului, de la primele intenții, de la Paul Iorgovici, până astăzi, la presa on-line”.
În exteriorul Muzeului vor fi amplasate mese-vitrină, în care vor fi expuse „doar unicate și originale și, evident, doar primul număr al respectivului ziar în care se găsește articolul program”. Pentru că spațiul fizic pentru păstrarea colecțiilor este restrâns, o soluție bună pentru a rezolva această problemă este digitalizarea viitoarelor colecții, aceasta urmând să se realizeze aplicând un proiect în acest domeniu la nivel european, în colaborare cu Biblioteca Județeană, cu Arhivele Județene, dar și cu colecționarii particulari. Digitalizarea vizează întreaga presă românească din Banat, de la începuturile acesteia, până în zilele de azi.
„Sigur, sunt gânduri frumoase, gânduri mărețe, de aceea vă cer să ne fiți aproape și să izbutim ca să realizăm aceste gânduri, ca, într-adevăr, acest loc să devină un loc funcțional al filialei Uniunii Ziariștilor Profesioniști «Valeriu Braniște» Timiș”, a conchis dr. Ioan David.

Cornel Seracin