În anul în care Timișoara celebrează titlul onorific de capitală culturală timișorenii sunt invitați să meargă spre următorul nivel. Industria crypto / blockchain, NFT (non fungible tokens). Principalul vector de comunicare al Capitalei Culturale Europene Timișoara, Sanctuarul de la Parța, 5200 î. Hr. proiectat, în weekend-ul care tocmai s-a încheiat, în Bastionul Therezia la clubul de artă contemporană NEMESIS.
Prin intermediul tehnologiei povestea capitalei culturale europene Timișoara merge mai departe spre Europa. Astfel, a fost lansat conceptul Geneza Europei, concept prin care toți timișorenii, și de ce nu toți românii, pot să depășească bariera culturală caracteristică unei democrații tinere, relativ la început de drum.
Sunetele ancestrale din frunza lui Vasile Șușca, acordurile instrumentelor tradiționale ale talentaților tineri de la Sounds OF OM au creat mediul propice pentru relaxarea contemporană definită de muzica electronică pusă în scenă de DJ Chiodan.
Sărbătoarea se pare că este doar la început, deși capitala culturală este la jumătatea drumului! Proiecția laser a celor de la Spacers au relevat audienței entitățile din Cultura Turdaș Vinča (5500 î. Hr.), cultură din care face parte Sanctuarul de la Parța, Timiș.
Având în vedere originea conceptului în realitatea istorică a spațiului est european, personajele din viitorul joc NFT (crypto) au fost prezentate audienței la începutul evenimentului de către specialiști.
Capitala Art Nouveau s-a mutat în Timișoara pentru o seară.
Mihai Vinereanu a introdus un preambul la ediția a 2-a a Dicționarului Etimologic al Limbii Române, Ioan Birta e relevat audienței artefacte din colecția privată a domniei sale.
Maria Zaporojan (fondatoarea festivalului internațional de creație de bijuterii hand-made Art Jewerly Festival) a venit din Capitala Art Nouveau Oradea și a explicat succesul coifului TOMIRIS obținut la Battle of the Beadsmith în 2022.
Din Moldova de Răsărit, Iuliana Gorea Costin (Asociația pentru Dezvoltare România) a încheiat emoționant seara despre strămoșii noștri înțelepți, cucutenienii, orientați spre artă, matriarhat și pace.
De pe tărâmul ancestral al momârlanilor din Ținutul Titanilor, Valea Jiului, Daniel Roșca a îmbinat istoria multimilenară al acestui spațiu geografic cu tendințele actuale din economie și a definit impactul real economic al capitalei culturale.
Timișoreanca Diana Florea a oferit premiul serii pentru întreaga activitate a colecționarului bănățean Ioan Birta, tabloul “lumină printre noi.”
Clubul de artă contemporană Nemesis a fost într-adevăr un bastion al culturii în acest weekend plin de semnificiație pentru toți timișorenii!
Având în vedere ultimele descoperiri efectuate despre Cultura Turdaș Vinča (prin intermediul construcției autostradei care leagă capitala culturală Timișoara de Hunedoara, capitala Turdaș Vinča) descoperiri care ne spun mai multe informații despre spiritul de războinici ai lumii neolitice maestrul Alin Panaite a intrat în peisajul evenimentului prezentând audienței falxul GETÆ.
Gamification
„Conceptul Europe Genesys lansat în capitala culturală a Europei își propune să implice tot mediul IT din România prin industria blockchain în această propagandă culturală contemporană sub forma acceptată de generația următoare: jocul. Prin jocul NFT (play to earn) timișorenii au fost invitați de fapt să contribuie la impactul economic al capitalei culturale, această fereastră Overton deschisă în 2023. Pentru că până la urmă vechimea, povestea & tehnologia utilizată definesc valoarea în majoritatea industriilor.
Patrimoniul cultural al Banatului, vectorul economic principal pentru viitorul Capitalei Culturale 2023”, a declarat Daniel Roșca, absolvent al Politehnicii de pe malul Begăi.
Puteți afla mai multe informații despre conceptul tehnic accesând https://europegenesys.com