Greva profesorilor a fost moderată și de un individ care habar n-are de școală. Nu numai că nu are studii superioare, dar persoana în discuție nu a fost în stare nici măcar să ia nota 5 la admiterea la liceu!

Vorbim de Iulian Cristache, președintele Asociației Națioale a Părinților, care a fost unul dintre actorii principali la negocierilile cadrelor didactice cu guvernanții. Cristache își dădea mereu cu păerea despre calitatea sistemului educațional, se pronunța în privința competențelor profesorilor și chiar dădea soluții pentru cum ar trebui să funcționeze învățământul în România.

În realitate, reprezenantul părinților nu știe o boabă de carte, remarcându-se doar în domeniul business-ului  cu mobilă, unde a moștenit o afacere a părinților săi.

Pe plan școlar, ”performanțele” sale sunt catastrofale: la treapta I a admiterii în liceu, cel care moderează greva profesorilor a luat 4,75 la matematică și 5,40 la limba și literatura română. Cu media 5,07 a intrat la secția mecanică a Liceului A.I. Cuza din Alexandria, mecanica fiind profilul cel mai de jos, după matematică-fizică și electrotehnică. A avut noroc că sistemul de învățîmânt de pe timpul lui Ceaușescu permitea să intri la liceu chiar dacă nu ai luat cel puțin nota 5 la ambele materii de concurs, altfel trebuia să meargă la școala profesională.

”Nu mă feresc de cuvinte, categoric este o situație conflictuală, pe care trebuie să o rezolvăm pe bază de dialog, dialog între Guvernul României și între reprezentanții sindicatelor. Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii, în sensul în care știm foarte bine că avem un calendar agreat referitor la structura anului școlar, un calendar care trebuie să ducă în final la susținerea celor două examene naționale. Și nu considerăm util că această grevă ar trebui să continue, în sensul în care examenele pot fi amânate”, er declarația dată de Iulian Cristache la guvern, unde a fost invitat pentru a găsi soluții la greva cadrelor didactice.