Începând din 14 septembrie, Bastionul Maria Theresia va găzdui, într-un spațiu al Muzeului Național al Banatului, expoziția permanentă Spațiile Oravitzan. Evenimentul este posibil în urma implicării conducerii Consiliului Județean Timiș și a Fundației Oravitzan. „Este un proiect de suflet pentru mine. Timișoara - Capitala Europeană a Culturii trebuie să aducă în fața turiștilor chestiuni novatoare, să îmbine știința și tehnologia cu cultura și tradițiile noastre, iar una dintre cele mai importante tradiții este ortodoxia, credința. Maestrul Silviu Oravițan face trecerea de la credință la operă de artă. Este o adevărată plăcere să te cufunzi într-o lume care ne trimite spre rădăcinile noastre. Urmărindu-i lucrările sunt pătruns de o senzație de liniște, de împăcare, de reconectare cu mine însumi. Expoziția permanentă vine ca o completare pentru Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. Dorim să promovăm ceea ce avem mai de preț în Banat și voi relua ce am spus la începutul anului: Timișoara trebuie să devină o capitală a artelor plastice după acest an”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

La rândul său, președintele Fundației Oravitzan, conf. dr. Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest a subliniat că Spațiile Oravitzan vin să completeze moștenirea cu care vom rămâne după anul 2023 și i-a mulțumit președintelui CJT Alin Nica pentru faptul că a avut nevoie de doar câteva secunde pentru a fi de acord cu ideea. „Nu este o simplă expoziție, este un spațiu permanent, vom promova tinere talente, vom acorda burse, avem un proiect care se va înttinde pe zeci de ani de acum înainte”, a mai spus Bunoiu.

„Mă bucur tare că acum, când soarele apune în viața mea, după atâtea expoziții în țară și în străinătate, mă bucur că am reușit să las moștenire lucrările mele bănățenilor mei, românilor mei. Mă bucur că la Timișoara s-a găsit înțelegere”, a spus maestrul Silviu Oravițan.

Artistul născut la Ciclova Montană, lângă Oravița, va împlini în curând 82 de ani. A acumulat la palmaresul său artistic participări expoziționale internaționale și naționale de mare prestigiu. Opera sa se află răspândită în nenumărate colecții muzeale și private din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, România, Suedia, Austria, Italia. Deși pare influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, maestrul bănățean e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox. Cu expoziții în spații prestigioase, de felul Muzeului de Artă Catolică de la New York, unde a expus alături de îngerii din bronz ai lui Salvador Dali, Silviu Oravițan consideră că întrebările fundamentale - De unde venime? Ce suntem? Încotro mergem? - sunt aceleași indiferent de culoarea pielii sau credință la fel ca simbolurile. „Avem aceeași esență divină, liniile fundamentale ne unesc, doar diavolul ne desparte”, spune maestrul.