Asociația Grupul de Acțiune Locală Timișul de Centru, în calitate de beneficiar al proiectului „COOPERAREA GAL-URILOR ÎN VEDEREA ADAPTĂRII PROMOVĂRII TURISMULUI ȘI PRODUCĂTORILOR LOCALI LA CONTEXTUL ACTUAL”, Contract de Finanțare Nr. C1930B159I01253700018, proiect finanțat prin Fondul European Agricol pentru dezvoltare Rurală (FEADR), proiect realizat în cooperare cu GAL Colinele Recaș, GAL Țara Gugulanilor, GAL Freidorf și GAL Timișoara, vă învită să participați la Festivalul „CEAUNUL DE AUR” al etniilor din Banat, festival ce se va realiza în cadrul Activității 8: Impactul minorităților asupra vieții satului românesc.
Evenimentul se va realiza în Sat Sânmartinu Sârbesc, Comuna Peciu Nou, începând cu ora 10:00 când se vor aprinde focurile și ceaunele vor da în clocot. Între orele 13 și 14:30 se va organiza un seminar cu privire la impactul minorităților asupra vieții satului românesc și un workshop cu privire la tehnicile de agricultură folosite în diferite comunități.
Pe tot parcursul evenimentului vor fi promovate cultura și obiceiurile agricole și de procesare utilizate de minoritățile din teritoriul acoperit de proiect și anume: metodele de cultivare și tehnologiile agricole, modul de organizare a muncii agricole, produse și specializări agricole și impactul migrației asupra agriculturii.
În cadrul evenimentului, participanții vor degusta din preparatele pregătite la ceaun de diverse minorități prezente la eveniment, putând astfel interacționa cu diverse culturi și vor cunoaște metode tradiționale de preparare a ceaunului, iar apoi se vor delecta cu un program artistic care va include atât artiști români cât și artiști reprezentanți ai minorităților.
Scopul proiectului mai sus menționat este de a valorifica potențialul turistic/ecoturistic al teritoriului acoperit de proiect prin realizarea unui traseu care să lege cele 3 GAL-uri, astfel încât beneficiarii să poate identifica de-a lungul acestui traseu atât producătorii locali cât și punctele de atracție turistică, dezvoltând astfel zona din punct de vedere cultural, tustistic și economic.
Detalii cu privire la proiect pot fi solicitate la numărul de telefon 0722.552.401, Gheorghian Dana - Manager de proiect sau prin email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..