În perioada 7/14 iunie, la Porto Alegre, în Brazilia, au avut loc lucrările Biroului Executiv al UCLG (Uniunea Mondială a Orașelor, Guvernărilor Locale și Regionale). Din delegația țării noastre, alcătuită din membri ai Asociației Comunelor din România (ACOR), a făcut parte și Alin-Adrian Nica, primarul liberal al comunei Dudeștii Noi. Cu această ocazie, edilul din comuna limitrofă Timișoarei a fost propus ca al doilea reprezentant al României în Biroul Executiv, decizia urmând a fi validată anul viitor, în cadrul Adunării Generale a UCLG de la Bogota, Columbia. Celălalt reprezentant al țării noastre în Biroul Executiv este Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi, președintele ACOR.


Despre prezența în Brazilia, Alin-Adrian Nica ne-a spus: „În cadrul Biroului Executiv al UCLG s-au mai discutat, pe lângă măsurile organizatorice pentru pregătirea Adunării Generale de la Bogota, și chestiuni de actualitate, cum ar fi răspunsul autorităților publice locale la factorul migrator, cauzat de conflictele izbucnite în mai multe puncte de pe glob, calitatea serviciilor pe care administrațiile publice le oferă cetățenilor și posibilitatea de îmbunătățire a acestora prin diferite soluții – cea mai importantă fiind asocierea între grupurile de autorități publice locale – sau provocările în ceea ce privește dezvoltarea urbanistică și economică la care trebuie să răspundă autoritățile publice locale și regionale”.
Președinte al UCLG este primarul orașului Istanbul din Turcia, iar ACOR este singura asociație a unităților adminsitrativ-teritoriale din România care face parte din această organizație. La invitația ACOR, Uniunea Consiliilor Județene din România (UCJR) a aderat la UCLG, însă prin neparticiparea la nici o întrunire, riscă să fie exclusă din rândurile asociației.
Anton BORBELY