„Dragi colegi,
Vă informăm, consternați, că, la începutul acestei săptămâni am primit din partea Primăriei Municipiului Timișoara o somație de evacuare cu celeritate a spațiului din Strada Episcop Augustin Pacha nr.1, etaj 1 (Piața Sf. Gheorghe nr. 3), în care și-au desfășurat fără întrerupere activitatea, încă de la înființare, în 1949, Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România și redacția revistei Orizont, cea mai importantă publicație literară din vestul țării.
Somația a fost emisă în temeiul Deciziei Civile nr. 481/24.07.2020 definitivă și irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia I Civilă, prin care s-a soluţionat dosarul nr. 325/30/2010, în care reclamanţii Kohl Horst Nikolaus, Fisch Kohl Gerlinde, Jager Gertrude Hedwig şi Stiebler Herta Barbara au solicitat restituirea unui imobil situat în Timișoara Bulevardul Revoluției 1989 nr. 5 (fost Bd 23 August nr 5). Fiind în imposibilitatea de a retroceda în natură acest imobil, autoritățile locale au fost obligate de către instanță să ofere «în compensare» spații similare. Între acestea a fost inclus și cel menționat mai sus, cu motivația că imobilul din Timişoara, strada Episcop Augustin Pacha nr.1, etaj 1, Sad 1, a fost proprietatea Statului Român şi dat în folosinţa “Sfatului Popular al Oraşului Timişoara” conform CF nr. 400874-C1-U68. Menționăm că, după Revoluția din 1989, spațiul în discuție a fost, din 1990, închiriat și apoi, din 2018, prin Hotărârea Consiliului Local 683/12.12.2018 privind atribuirea în folosinţă gratuită prin încheierea unui contract de comodat, pus, în continuare, la dispoziția Filialei și a revistei Orizont.
În aceste condiții, având în vedere sentința definitivă și irevocabilă a instanței, suntem obligați să părăsim spațiile în care s-a născut, s-a petrecut și s-a concentrat, de 70 de ani încoace, partea esențială a istoriei literare și culturale a Timișoarei și a Banatului, profunda ei substanță multiculturală. În Filiala timișoreană a Uniunii Scriitorilor din România au activat, de-a lungul anilor, în deplină armonie, peste patru sute de scriitori români, maghiari, germani, evrei, sârbi și slovaci, douăzeci și unu dintre ei fiind, actualmente, integrați în Diaspora românească. Tot în acest spațiu, a fost concepută și Proclamația de la Timișoara, document esențial al Revoluției Anticomuniste din 1989.
Chiar dacă e argumentată și motivată juridic, această decizie a autorităților locale de a ignora, cu bună știință sau accidental, statutul aparte al încăperilor și birourilor din Str. Augustin Pacha nr. 1/ Piața Sf. Gheorghe nr. 3, prin punerea/acceptarea lor pe lista «spațiilor disponibile», susceptibile de a compensa revendicările firești ale celor nedreptățiți de regimul comunist, reprezintă, în opinia noastră, un grav atentat la tradițiile și cultura română, în general, și la cele bănățene, în special, o atitudine indiferentă și ignorantă agravată de împrejurarea că Timișoara va fi, în 2023, Capitală Europeană a Culturii!
Menționăm că niciodată în relația cu scriitorii autoritățile locale nu au făcut vreo referire la perspectiva rezilierii contractului de comodat încheiat la finalul anului 2018 și nici la procesele pe rolul instanțelor care au avut drept consecință situația de acum.
Vă invităm, așadar, dragi colegi, să vă alăturați nouă și să fiți solidari cu demersurile pe care Conducerea Filialei Timișoara și cea a revistei Orizont le fac pentru a obține de la Primăria și Consiliul Local, în compensare, un spațiu similar, în care literatura și viața culturală timișoreană să reintre în normalitate! Chiar dacă pierderile pentru memoria locului, a culturii române sunt iremediabile. În absența unui asemenea spațiu, există riscul ca activitatea celor două instituții să înceteze.
Comitetul de Conducere al Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România”

Acesta este textul, sec, al comunicatului de presă care a bulversat zilele trecute lumea culturală din Timișoara. Practic, Uniunea Scriitorilor ne-a anunțat că apogeul „dezvoltării în forță” va fi reprezentat de scoaterea scriitorilor în stradă. Totul în urma unui proces început în urmă cu zece ani și finalizat în luna iulie – dar despre a cărui sentință definitivă s-a tăcut mâlc până acum, ca nu care cumva aflarea veștii să impieteze asupra procesului electoral.

Procesul

Sentința emisă de Curtea de Apel din Craiova pune capăt unui proces deschis în 2010 împotriva Primăriei Timișoara. În anii 2001 și 2002, urmașii proprietarilor imobilului situat pe Bd. Revoluţiei 1989 nr 5 (fost Bd. 23 August nr 5) au cerut să reintre în posesia a 17 apartamente. Au notificat municipalitatea, iar în 2009 a existat o dispoziție de respingere semnată de primarul Gheorghe Ciuhandu. Deoarece nu au fost oferite alte imobile la schimb, reclamanții au făcut o evaluare a clădirii aflată vizavi de Hotel Continental. Așa a fost deschis dosarul 325/30/2010, iar reclamanţii Horst Nikolaus Kohl, Gerlinde Fisch Kohl, Gertrude Hedwig Jager şi Herta Barbara Stiebler au cerut ca acesta să fie strămutat la Craiova. După un deceniu, în iulie 2020, Curtea de Apel Craiova a dat sentința, iar Primăria Timișoara a pierdut. Imobilele care vor reveni reclamanților sunt str. Episcop Augustin Pacha nr 1, et I, ap SAD 1, str. Eugeniu de Savoya nr. 7, et subsol si mezanin, Calea Martirilor 1989 nr. 2A, parter, Piața Victoriei nr. 1 parter, ap. SAD 3, Bd. Revoluției nr. 3, parter. Toate acestea au fost evaluate la 974.531 euro. Rămâne necompensată suma de 293.302,8 euro, pentru acoperirea căreia primarul Timișoarei va trebui să emită o nouă dispoziție prin care să propună acordarea de măsuri compensatorii. Noii proprietari s-au și intabulat deja pe spații și au anunțat primăria că trebuie să le evacueze. Iar săptămâna trecută, primăria a înștiințat Uniunea Scriitorilor că trebuie să elibereze „cu celeritate” spațiul în care își desfășoară activitatea de mai bine de șapte decenii.

Îngrijorări

Revenind la problema anunțată anterior, Conducerea Uniunii Scriitorilor din România s-a declarat îngrijorată de somaţia de evacuare cu celeritate a spaţiului ocupat de Filiala Timişoara a Uniunii şi de redacţia revistei “Orizont” şi a făcut un apel la buna-credinţă a autorităţilor locale care au responsabilitatea soluţionării rapide a acestei situaţii: „Situaţia de la Timişoara are o notă de absurd kafkian. Obligate fiind să retrocedeze un imobil câştigat în instanţă de mai mulţi reclamanţi şi neputându-l retroceda în natură, autorităţile locale au oferit în compensare tocmai spaţiul ocupat, din 1949 încoace, de Filiala Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România şi de redacţia revistei «Orizont». Este chiar spaţiul în care a fost concepută Proclamaţia de la Timişoara şi în care, de peste şapte decenii, se concentrează istoria literară şi culturală a Timişoarei”, se arată într-un comunicat de presa al Uniunii Scriitorilor. Conducerea acesteia face un apel la raţiunea, competenţele şi buna-credinţă a autorităţilor locale care au responsabilitatea soluţionării rapide a acestei situaţii grave, incalificabile: „Aşteptăm de la Timişoara veşti bune, iar nu asemenea secvenţe anticulturale de «administrare» abuzivă a unui patrimoniu material şi simbolic atât de important în istoria culturală şi multiculturală a oraşului”.

Robu încearcă o rezolvare in extremis

Primarul în exercițiu, Nicolae Robu, se spală pe mâini de orice responsabilitate în situația creată, spunând că nici alegerile nu au fost de vină pentru întârzierea publicării sentinței, ci perioada de concedii. Mai mult decât atât, acesta afirmă că a găsit soluția pentru ca Uniunea Scriitorilor să nu rămână fără sediu: un schimb de proprietăți. În urma unei „explorări” în zona centrală, a găsit fostul magazin Poli de pe str. Augustin Pacha nr. 1, parter, la care e dispus să adauge „compensări financiare sau în natură”. Robu spune că primăria a luat deja legătura cu avocatul noilor proprietari: „Sunt bucuros că ni s-a comunicat un acord de principiu. Așa este corect, să se facă expertize, evaluări și apoi o negociere pentru a se ajunge la un schimb corect per ansamblu, corect pentru ambele părți, că așa este normal să se întâmple lucrurile. Eu voi cere celeritate în toată această procedură și vom putea rapid de tot să convocăm, de îndată ce avem expertizările respective, pentru două spații nu durează mult, sperăm ca cei abilitați să facă astfel de evaluări să se miște repede, vom face o convocare a comisiei de negociere cu terții unde se va stabili ce e de făcut: noi trebuie să mai primim ceva sau să mai dăm ceva pentru a se ajunge la un schimb echitabil. Dacă reușim să facem asta, convocăm o ședință de îndată a consiliului local, de azi pe mâine, și rezolvăm definitiv această problemă”.

Orice pentru a rămâne în sediu

Deși primarul Nicolae Robu anunțase public cele de mai sus, edilul nu s-a gândit să-i anunțe și pe scriitori, care aveau anunțată aproape în același timp o conferință de presă în Piața Sf. Gheorghe. Așa s-a ajuns ca, aproape în același timp cu anunțul primarului, scriitorii din Timișoara să se adune, pentru a reacționa public față de situația creată, „până la legarea cu lanțuri de grilaj” după cum a declarat, din partea Uniunii Scriitorilor, Mircea Mihăieș.
„Reprezentăm 70 de ani de istorie culturală a Timișoarei. Revista «Orizont» nu reflectă doar creații ale scriitorilor, ci număr de număr vorbește despre teatru, muzică, cinematografie, vorbește despre toate artele. Noi nu vom pleca. Ăsta este mesajul pe care îl trimitem și somăm primăria din Timișoara să găsească soluțiile în așa fel încât, deși, în aparență, zarurile au fost aruncate, somăm așadar primăria din Timișoara, pe care o acuzăm cel puțin de incompetență și responsabilitate (…) să rezolve aceste probleme”, a spus Mircea Mihăieș, continuând: „Vineri după-amiază, sâmbătă după-amiază, duminică după-amiază, domnul Robu m-a plimbat prin diverse spații. Ele sunt cu totul improprii, ceea ce ridică și o problemă asupra felului în care este îngrijit patrimoniul în acest oraș, mai ales în această perioadă în care ne lăudăm pe toată planeta că suntem capitală europeană a culturii. Deci, somăm primăria să facă și gestul de dezîmproprietărire a celor pe care, cred, cu complicitatea lor, i-au împroprietărit. Acesta este punctul nostru de vedere”.

Vasile Popovici: Ultimul cadou al lui Robu, ultima copită

(...) Robu ne lasă, tot la capitolul cadouri culturale pentru oraș : evacuarea „în forță" a Uniunii Scriitorilor din Timișoara și a revistei îOrizont" din sediul în care existau de 71 de ani. Ceea ce n-au făcut nici comuniștii a făcut perfid și eficace Nicolae Robu: i-a pus literalmente in stradă.
La trei zile după alegerile din 27 septembrie, Uniunea Scriitorilor și revista primesc ordin de evacuare. Decizia tribunalului era din iunie, dar nu se făcea ca scandalul să izbucnească în plină campanie electorală. Nicolae Robu a ținut-o ascunsă în sertar. Oamenii lui - secretarul primăriei și serviciul juridic - au tăcut și ei mâlc, în deplină complicitate.
Povestea pe scurt: Primăria a fost acționată în justiție de către niște proprietari cărora fostul regim le-a confiscat bunurile. Până aici, nimic special. Cum bunurile lor au fost vândute de multă vreme de Primăria Timișoara, foștii proprietari au cerut despăgubiri echivalente. Și ce s-a gândit Măscăriciul? Să propună tocmai sediul Uniunii Scriitorilor și al revistei „Orizont". Nu existau terenuri, clădiri libere, bani sau alte modalități de despăgubire, ci tocmai spațiul respectiv, fost sediu de bancă. Pe șest, fără să anunțe pe nimeni. Zis și făcut, tribunalul decide și comunică primăriei că spațiul va intra, ca despăgubire, în posesia unor oameni ce nu l-au avut niciodată. Primăria primește decizia tribunalului și... o bagă la sertar: mă înțelegeți, nu se făcea să pună pe tapet o bombă cu fitilul aprins într-un moment delicat. O ține până după alegeri, când scandalul nu mai conta. În felul asta, Robu dă o dublă lovitură scriitorilor: împiedică recursul în anulare (fiindcă trece termenul) și îi îngenunchează pe scriitori (mama lor de nespălați).
Acesta e ultimul cadou al Măscăriciului pentru orașul ce se pregătește să fie Capitală Culturală. Se adaugă la cele deja existente. (...)

Delia GRIGORE
Foto: Constantin DUMA