Miercuri, 14 decembrie, Primăria Municipiuli Timișoara a predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor de execuție a Pasajului inferior Solventul.

Pasajul subteran va fi racordat cu strada Gării și Calea Bogdăneștilor pentru a conecta cartierele Timișoarei, prin rețeaua de transport public, pietonal și piste de biciclete, precum și pentru decongestionarea traficului rutier în zona de vest a municipiului. 

Lucrările vor cuprinde: execuția unui pasaj rutier inferior, perpendicular pe axul căii ferate; o platformă cu o linie cale pentru tramvai, amplasată în mijlocul carosabilului; câte două benzi de circulaţie pe sens de o parte şi de alta a platformei tramvaiului; trotuare pietonale și piste pentru bicicliști amplasate pe ambele părți. 

Pasajul va avea o lungime de traversare pe sub liniile de cale ferată de 65 de metri (zece linii cale) și o lungime totală de 87,10 metri.

Vor fi amenajate bretelele carosabile la pasaj prin amenajarea străzilor Cassian Munteanu și Barierei în perimetrul pasajului-carosabil și trotuare, amenajarea Căii Bogdăneștilor - carosabil la patru benzi de circulație, linii de tramvai, noi locuri de parcare și un sens giratoriu în intersecția cu strada Gării, amenajarea străzii Gării, prin refacerea părții carosabile la patru benzi de circulație rutieră și linii de tramvai.

Se vor reface și extinde rețelele de utilități, alimentare cu apă, canalizare, rețea electrică pentru iluminat public și susținerea liniei de contact pentru tramvai.

De asemenea, vor fi amenajate 5.534 mp de spații verzi.

Contractul de lucrări (actualizare proiect tehnic și execuție lucrări) a fost câștigat prin licitație de o asociere formată din Spic Internazionale (lider/ Italia) Pod-Proiect (Iași)- Sylc Con Trans (Arad).

Valoarea contractului de execuție este de 111.641.112 lei cu tot cu TVA, iar durata este de 24 de luni. Costurile totale ale proiectului se ridică la 132,2 milioane de lei. (I.N.)