Institutul Regional de Oncologie Timișoara are șanse tot mai mari de finanțare din PNRR, a anunțat ieri deputatul de Timiș Alfred Simonis. „Hai să spunem lucrurilor pe nume: Timişoara este o umbră a ce a fost din punct de vedere medical. Câți dintre noi nu avem cunoscuţi diagnosticați cu cancer şi care au plecat să se trateze la Cluj? Asta şi pentru că unii jucători privați, pe mână cu diverşi şefi din Sănătate, au ținut captiv un județ întreg, blocând marile proiecte din domeniu.

De aceea timp de mai bine de douăzeci ani autoritățile locale din Timiş nu au fost în stare să pună pe masă măcar un proiect viabil de mare anvergură. Şi chiar de aceea Ministerul Sănătății, constatând acest lucru, şi-a asumat finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru un institut oncologic. Doar că nu mică mi-a fost mirarea în vară, când studiul de fezabilitate a fost finalizat cu o valoare halucinantă: 700 de milioane de euro pentru un institut oncologic! De trei ori mai mult decât ceva similar în Italia! Cu acestă valoare nu aveam nicio şansă să primim finanţare pe PNRR! Mi s-a confirmat încă o dată influenţa marilor operatori privați din sănătate în treburile statului. Au urmat câteva luni nebune în care, împreună cu ministrul Alexandru Rafila, am coordonat eforturile de aducere a valorii cu picioarele pe pământ, pentru a putea fi finanțați. Ne-am întâlnit săptămânal pentru a analiza evoluția modificării şi etapizării studiului de fezabilitate. Acum am o veste bună. Astăzi s-a depus cererea pentru finanţare pe PNRR pentru viitorul Institut Oncologic din Timişoara, în valoare de 197 milioane de euro. Documentația e conformă, corespunde criteriilor impuse şi sunt şanse extrem de mari să obţinem finanţare. De apreciat implicarea domnului Prof. dr. Dorel Săndesc în inițierea acestui proiect, încă din anul 2015 și eforturile continue depuse pentru realizarea lui”, a spus Alfred Simonis.

Remintim că piatra de temelie pentru ceea ce trebuia să fie Spitalul Municipal nou de pe Calea Torontalului a fost pusă sub ministeriatul lui Iulian Mincu, în anii `90, iar de atunci încoace au existat zeci de promisiuni de finalizare a clădirii sau de întrebuinare a acesteia.